Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 18:24

Όχι λιγνιτωρυχείο στην Κυπαρισσία είπε το Δημοτικό Συμβούλιο

Όχι λιγνιτωρυχείο στην Κυπαρισσία είπε το Δημοτικό Συμβούλιο

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗ 
Κατά του σχεδίου για τη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στα όρια της Κυπαρισσίας, τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός έδωσε τελικά παράταση 45 ημερών προκειμένου να γίνει η διαβούλευση επί της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων… 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗ 
Κατά του σχεδίου για τη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στα όρια της Κυπαρισσίας, τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός έδωσε τελικά παράταση 45 ημερών προκειμένου να γίνει η διαβούλευση επί της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων…

Σχετικά με την παράταση, σε σχετικό δελτίο Τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, σημειώνονται τα εξής: «Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ανταποκρινόμενος στο αίτημα του  Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου και φορέων της Τριφυλίας, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και υπεγράφη η παράταση της δημόσιας διαβούλευσης για την ΜΠΕ του λιγνιτωρυχείου Κυπαρισσίας για 45 εργάσιμες ημέρες».
Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους της περιοχής, χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσαν το εξής υπόμνημα κατά της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου:
«Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε το Σαββατοκύριακο από τις εφημερίδες της Μεσσηνίας «Ελευθερία» και «Θάρρος» ότι προωθείται στην περιοχή μας η λειτουργία Λιγνιτωρυχείου και, μάλιστα, ότι έχει τεθεί - εδώ και δυόμιση μήνες - σε Δημόσια Διαβούλευση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εξόρυξη λιγνίτη στα σπίτια μας και τη γη μας, χωρίς κανένας από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Γενικός Γραμματέας, Δημοτικοί Σύμβουλοι Συμπολίτευσης) να έχουν ενημερώσει κανέναν από εμάς.
Τη Δευτέρα 02/02/2015 αιτηθήκαμε προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Δήμαρχο, την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με ένα και μοναδικό εξαιρετικώς κατεπείγον θέμα:
«Αναλυτική ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας για την προωθούμενη λειτουργία Λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας μέσα στα σπίτια, αναλυτική ενημέρωση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εδώ και δυόμιση μήνες έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (σ.σ. λήγει την Πέμπτη η διαβούλευση για το κοινό και δεν υπάρχει χρόνος για αδιαφορία και αδράνεια), συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του εν λόγω θέματος, με την ακρόαση των απόψεών μας, λήψη απόφασης ενάντια στη λειτουργία Λιγνιτωρυχείου και την εξόρυξη λιγνίτη μέσα στα σπίτια μας, τις περιουσίες μας, τις καλλιέργειές μας, τις δραστηριότητές μας, και έκφραση Αρνητικής Γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη Δημόσια Διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου», με την ελπίδα για κατανόηση και άμεση ανταπόκριση. Μάταια όμως. Καμία κατανόηση και καμία ανταπόκριση.
Φύγαμε από τα σπίτια μας σήμερα και ήρθαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, για να μην καταστραφούμε και ξεσπιτωθούμε από τη λειτουργία Λιγνιτωρυχείου στην περιοχή μας, στον τόπο που γεννηθήκαμε, αγαπάμε, ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.
ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ.
Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες γης, φίλοι και επισκέπτες της περιοχής στην οποία προωθείται η λειτουργία Λιγνιτωρυχείου.
Στις εφημερίδες διαβάσαμε το Σαββατοκύριακο για αυτή την καταστροφική εξέλιξη, για την οποία κανένας μας δεν είχε λάβει γνώση και κανένας μας δεν έχει ενημερωθεί από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, που όφειλε και οφείλει να υπερασπίζεται και προασπίζει το δημόσιο συμφέρον από το ιδιωτικό, οικονομικών ή επιχειρηματικών παραγόντων.
Διαβάσαμε στις εφημερίδες τι προωθείται να γίνει μέσα στα σπίτια μας, στις περιουσίες μας, στη γη μας, στον τόπο που γεννηθήκαμε, αγαπάμε, ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.
Εδώ και δυόμιση μήνες έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει στις 5 Φεβρουαρίου (αύριο δηλαδή), από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για Λιγνιτωρυχείο στην περιοχή μας, αλλά από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας κανένας δε νοιάστηκε, κανένας δε μας ενημέρωσε, κανείς από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δεν έκανε ή είπε κάτι, το παραμικρό έστω.
Παρόλο που ο Δήμος Τριφυλίας είχε ενημερωθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Περίεργο δεν είναι; Για να μην θεωρήσουμε ύποπτο…
Το Λιγνιτωρυχείο, λοιπόν, προωθείται να λειτουργήσει δίπλα στα σπίτια των οικισμών Μύλων, Μαύρης Λίμνας (Πλετσέικα), Καρτελά, Μεμί, Κάτω Μπλεμενιάνων της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας και της Τοπικής Κοινότητας Βρυσών, το επαναλαμβάνουμε και το τονίζουμε για να το αντιληφθείτε, να το καταλάβετε και να το κατανοήσετε όλες και όλοι σας πολύ καλά!
Αυτό παραβιάζει, μεταξύ άλλων, και τις προστατευτικές διατάξεις του Π.Δ. 2/13-3-81 για τους οικισμούς που προϋφίστανται του 1923.
Η υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και – εν γένει – η εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εγκεκριμένο Πλαίσιο Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦΕΚ Β΄ 1485/10-10-2003), όπου προτείνεται ο περιορισμός ρυπογόνων εγκαταστάσεων και η αντικατάστασή τους με ανανεώσιμες πηγές ενεργείας (ΑΠΕ), όπως τα υδροηλεκτρικά έργα ή η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Μια τέτοια προοπτική εξάλλου (σ.σ. εξόρυξη λιγνίτη) είναι και εντελώς ασύμβατη με μια σύγχρονη και βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική που έχει ανάγκη και στοχεύει η χώρα.
Η λειτουργία Λιγνιτωρυχείου απειλεί σοβαρά το σύνολο του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής έναντι ενός αποτελέσματος, όχι απλώς αμφιβόλου, αλλά προφανέστατα και επιστημονικά τεκμηριωμένα, πασιφανώς καταστροφικού. Καταστρέφεται η ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας!
Η λειτουργία Λιγνιτωρυχείου, εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη της περιοχής:
Θα πλήξει βάναυσα την οικιστική – τουριστική ανάπτυξη καθώς εκτός από τις μόνιμες κατοικίες δημοτών της Τριφυλίας, στην περιοχή μας επενδύουν κατασκευάζοντας παραθεριστικές κατοικίες κάτοικοι του εξωτερικού (από Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία κτλ) με πολλούς εξ’ αυτών να επιλέγουν τη μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή από το υπέροχο φυσικό κάλος, την καθαρή ατμόσφαιρα, την αναζωογόνηση που προσφέρει το οξυγόνο του καθαρού και καταπράσινου περιβάλλοντος. Η οικοδομική δραστηριότητα και η ανάπτυξη της περιοχής χρόνο με το χρόνο αυξάνει.
Η εξόρυξη λιγνίτη, θα μετατρέψει την περιοχή μας σε κρανίου τόπο και ποικιλόμορφη ρυπογόνο εστία.
Σημειώνουμε, δε, ότι το Λιγνιτωρυχείο προωθείται να λειτουργήσει σε περιοχή που είναι στα όρια του δικτύου Natura 2000 του Κυπαρισσιακού κόλπου, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έχει εκδοθεί για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου και οδεύει προς υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Η λειτουργία Λιγνιτωρυχείου θα έχει αναπόδραστες καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας.
Θα υποβαθμίσει, καταστρέφοντας τες, τις αγροτικές καλλιέργειες και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα που φημίζονται για την ποιότητά τους. Καταστρέφονται οι ελιές και το λάδι του ελαιώνα μας. Καταστρέφονται τα κηπευτικά μας.
Το μεσογειακό κλίμα, η μοναδικότητα της χλωρίδας και πανίδας, η καθαρή ατμόσφαιρα και τα οικοσυστήματα θα υποστούν βάναυση κακοποίηση με καταστροφικές και οδυνηρές συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
H υδροφορία της ευρύτερης περιοχής θα κινδυνεύσει άμεσα λόγω των επεμβάσεων και στον υδροφόρο ορίζοντα και, στο εξής, το νερό των γεωτρήσεων θα είναι ακατάλληλο και για πόση αλλά ακόμη και για άρδευση σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
Η εξόρυξη λιγνίτη υποβαθμίζει και καταστρέφει την περιοχή μας, αλλά και την ευρύτερη, με μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Η εξόρυξη λιγνίτη θα προκαλέσει σημαντικές γεωμορφολογικές διαταράξεις σε εκατοντάδες στρέμματα γης καλλιεργούμενων εκτάσεων, που θα δεσμευτούν με αναγκαστική απαλλοτρίωση, και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι μελλοντικά, στο άμεσο ή προσεχές μέλλον, δε θα συνοδεύεται ακόμη και από μετεγκαταστάσεις οικισμών και Κοινοτήτων της περιοχής, καθώς θεωρούμε αυτονόητο ότι η εταιρία που θα εκμεταλλευτεί το Λιγνιτωρυχείο ή και άλλη που θα εμπλακεί πιθανώς στην πορεία, αποκλείεται να αποβλέπει μόνο στα 270  περίπου στρέμματα και ουδείς μπορεί να αποκλείσει και να εγγυηθεί, σήμερα, ότι στο μέλλον δε θα εγερθούν και νέες, επιπλέον, αξιώσεις. Συγκεκριμένα, οι Μύλοι, η Μαύρη Λίμνα (Πλετσέικα), ο Καρτελάς, οι Κάτω Μπλεμενιάνοι, το Μεμί, οι Βρύσες, που βρίσκονται εντός των ορίων της περιοχής όπου προωθείται η εξόρυξη λιγνίτη, θα οδηγηθούν σε αφανισμό. Οι, δε, κάτοικοι και των άλλων όμορων οικισμών και Τοπικών Κοινοτήτων είτε θα υποχρεωθούν να συνυπάρχουν σε απόσταση αναπνοής με μία ρυπογόνο εγκατάσταση είτε και αυτοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
Από την εξόρυξη λιγνίτη αναπόφευκτα θα προκληθεί καταστροφική υποβάθμιση του περιβάλλοντος με μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα αιωρούμενα σωματίδια (σκόνες που δημιουργούνται στα στάδια εκσκαφών, θραύσης, φόρτωσης – εκφόρτωσης, διακίνησης, αποθήκευσης) και τα βιοµηχανικά και επικίνδυνα στερεά απόβλητα και στα εδάφη θα αυξηθεί η συγκέντρωση τοξικών ουσιών.
Η όλη έκταση επέμβασης, όπως περιγράφεται, είναι σε περιοχή με αυξημένους ανέμους (σ.σ. είναι γνωστές οι ρήσεις στην περιοχή «φυσάει Καρτελάς», «φέρνει ο Καρτελάς», «κατεβατός του Καρτελά», «σήκωσε αέρα ο Καρτελάς») και στη ΜΠΕ δεν γίνεται ιδιαίτερη και συγκεκριμένη μνεία για τα συγκεκριμένα φυσικά καιρικά δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά επιχειρείται να παρουσιαστεί μια άλλη δήθεν πραγματικότητα των φυσικών καιρικών δεδομένων, που πόρρω απέχει της αληθινής.  Τα Μετεωρολογικά στοιχεία που αναφέρονται στη ΜΠΕ προέρχονται από τον μετεωρολογικό σταθμό του Πύργου Ηλείας, που βρίσκεται σε απόσταση 60χλμ περίπου από την Κυπαρισσία, και όχι από τον Μετεωρολογικό Σταθμό Κυπαρισσίας του Ε.Α.Α. που φιλοξενεί η ΔΕΥΑΚΥ. Δεν σας κάνει εντύπωση, γιατί; Ποια στοιχεία αποτυπώνουν την πραγματικότητα του κλίματος στην εν λόγω περιοχή, του Σταθμού του Πύργου ή της Κυπαρισσίας;
Εξαιτίας αυτών των καταστροφικών επιπτώσεων και συνεπειών, είναι βέβαιο ότι, όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής δεν δυνάμεθα να συμβιώνουμε με τη ρύπανση, τη μόλυνση και τον καθημερινό θάνατο της περιοχής μας και θα υποχρεωθούμε, όλοι, αναγκαστικά, να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, τις περιουσίες μας, τη γη μας, τις καλλιέργειές μας, τις δραστηριότητές μας, αναζητώντας αλλού τόπο μετοίκισης για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Παρατηρήσεις - Ερωτήματα:
-Ποια είναι η σαφής και ακριβής αναφορά στη Μελέτη και ποια η χαρτογραφική απεικόνιση των αποστάσεων του προωθούμενου Λιγνιτωρυχείου από οικίες, κτίσματα, κοινόχρηστους χώρους, εθνικούς, επαρχιακούς, αγροτικούς δρόμους, δίκτυα τηλεπικοινωνιών και δίκτυα ηλεκτροδότησης, πηγές και ρέματα;
-Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, εμπεριέχει πραγματικά και αληθή στοιχεία ή σκοπίμως διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα και αποκρύπτεται η αλήθεια με σκοπό να φαίνεται πως δεν προκαλούνται βλάβες, ζημίες και οχλήσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον;
Κάτι τέτοιο αντίκειται ευθέως στην εφαρμοζόμενη νομοθεσία για τις Μεταλλευτικές και Λατομικές Εργασίες (άρθρο 85 της ΥΑ Δ7/Α/οικ.12050/2223 «Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών»).
-Εντός της ΜΠΕ δεν υπάρχει σαφής και συγκεκριμένη αναφορά εάν το Λιγνιτωρυχείο ή, έστω, τμήμα αυτού πιθανώς να είναι εύφλεκτο και ως εκ τούτου πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα όπως απαιτεί η κείμενη Νομοθεσία.
-Εντός της ΜΠΕ δεν αποτυπώνονται ευκρινώς και συγκεκριμένα ρέματα ή πηγές που υπάρχουν στην περιοχή. Δεν αποτυπώνεται, για παράδειγμα, ότι το ρέμα του Καρτελά διατρέχει όλη την ευρύτερη περιοχή.
-Είναι τουλάχιστον αστεία και προκλητική η αναφορά στη ΜΠΕ ότι «Ο τουρισμός δεν έχει κατορθώσει να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην ενδοχώρα της Μεσσηνίας, όπου βρίσκονται και οι υπό μελέτη χώροι επέμβασης». Σε ποια ενδοχώρα αναφέρονται; Δε γνωρίζουν ότι η Κυπαρισσία αποτελεί τουριστικό προορισμό, αναπτύσσεται συνεχώς τουριστικά και οι χώροι επέμβασης είναι λίγες εκατοντάδες μόλις μέτρα από τις φημισμένες παραλίες της Κυπαρισσίας «Μπούκα», «Καρτελάς», «Σανί» αλλά και του Μεμί όπου λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις αναψυχής;
-Έχουμε πολύ πικρή πείρα στην περιοχή από τη λειτουργία Μεταλλείου τη δεκαετία του 1980. Μέχρι και σήμερα, από τότε που έπαψε – ευτυχώς – να λειτουργεί, η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και δεν έχει γίνει πλήρης αποκατάσταση! Προς επίρρωση, δε, αυτού του γεγονότος επικαλούμαστε τα συμβάντα που έχουν καταγραφεί στην Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές στον παράνομο σκουπιδότοπο που έχει μετατραπεί το παλιό Μεταλλείο, για να κλείσει η «γούβα» με μπάζα και σκουπίδια που μεταφέρονται και ρίπτονται εκεί ανεξέλεγκτα, με συμφωνία Δήμου και ιδιοκτήτη, καθώς και σχετικά δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου, αλλά και τα Δικαστήρια που έχουν γίνει για αυτά τα συμβάντα.
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ: Τονίζουμε με έμφαση πως, η λειτουργία Λιγνιτωρυχείου στην περιοχή μας  δεν πρόκειται να προσδώσει οφέλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό διότι, έπειτα από έρευνα στα στοιχεία λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται περίπου 40.000 τόνοι λιγνίτη ημερησίως. Σύμφωνα με τη μελέτη, «η ετήσια παραγωγή στο λιγνιτωρυχείο Κυπαρισσίας ανέρχεται στους 40.000 τόνους λιγνίτη. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα κατευθύνεται στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο προορίζεται για ιδιώτες». Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα στοιχεία που δίνονται στην ίδια τη ΜΠΕ και αναφέρουν εξόρυξη λιγνίτη 40.000 τόνους ετησίως, η Μονάδα της Μεγαλόπολης δεν θα διευκολυνθεί καλά καλά ούτε για 1 ημέρα ετησίως – επαναλαμβάνουμε ούτε για 1 ημέρα ετησίως – από την ετήσια εξόρυξη λιγνίτη στην εν λόγω περιοχή μας, αφού στην ίδια τη ΜΠΕ αναφέρεται πως εκτός από τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης μέρος της παραγωγής θα προορίζεται και για ιδιώτες! Γεγονός το οποίο κρίνεται εθνικά εντελώς ασύμφορο, αφού τελικά το ισοζύγιο οφέλους και καταστροφής για την περιοχή, όχι μόνο δεν προάγει τις συγκεκριμένες εργασίες εξόρυξης, αλλά, αντιθέτως, καθίσταται άκρως αποτρεπτικό!
Επίσης, σημειώνουμε ότι, στην εν λόγω ΜΠΕ, σκοπίμως πιστεύουμε, δεν αναφέρεται ότι ο Δήμος Κυπαρισσίας έχει ψηφίσει και αποφασίσει τη θέσπιση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κυπαρισσίας με συγκεκριμένες χρήσεις γης, το οποίο βρίσκεται σε εξελικτική διαδικασία έγκρισης και θεσμοθέτησης, στο οποίο η περιοχή αυτή που προωθείται η εξόρυξη λιγνίτη αναφέρεται ως αγροτική γη και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά παραπλανητικά αναφέρεται ότι δεν υπάρχει ΓΠΣ οικισμών και σχέδιο χρήσεων γης.
Σε ό,τι αφορά τις αποστάσεις και την πρόσβαση, τα στοιχεία που δίδονται στη ΜΠΕ είναι και ανακριβή και αναληθή! Στην περιοχή και σε απόσταση αναπνοής από αυτή είναι κατοικίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες αγροτών από τις οποίες βγάζουν το μοναδικό τους εισόδημα για τις οικογένειές τους πολλοί αγρότες της περιοχής. Επίσης, το εθνικό οδικό δίκτυο που αναφέρεται, από Κυπαρισσία μέχρι και Καλό Νερό, είναι παλαιό, υποβαθμισμένο και ήδη με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ όπως είναι καταγεγραμμένα στα συμβάντα της Τροχαίας δεκάδες ατυχήματα σημειώνονται στο εν λόγω τμήμα, με πολλά δυστυχώς θανατηφόρα και η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων μεταφοράς λιγνίτη θα δυσχεράνει αισθητά της μετακινήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλων των διερχομένων από το συγκεκριμένο οδικό άξονα και ευρύτερα. Επιπλέον, στη ΜΠΕ δεν προβλέπεται βελτίωση ή κατασκευή δρόμου πρόσβασης από τον εθνικό δρόμο στην περιοχή εξόρυξης αλλά αναφέρεται ότι η πρόσβαση θα γίνεται μέσω αγροτικής οδού που ξεκινά από τον εθνικό δρόμο. Δηλαδή, θα καταστραφεί επιπρόσθετα και ο αγροτικός δρόμος από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων μεταφοράς λιγνίτη και δε θα μπορούν ούτε να προσεγγίσουν σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις και τη γη τους κάτοικοι, επαγγελματίες, αγρότες και επισκέπτες.
-Η εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή, αυτομάτως θα σημάνει τον εκμηδενισμό του ντόπιου εισοδήματος δεδομένου ότι η έκταση της εξόρυξης βρίσκεται σε εκτάσεις γης με ελαιόδεντρα και εκτάσεις γης όπου καλλιεργούνται κηπευτικά. Ο ελαιώνας της περιοχής θα καταστραφεί, με συνέπεια την άμεση μείωση της παραγόμενης ποσότητας ελαιολάδου και των ελιών αλλά και την άμεση υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου και των ελιών εξαιτίας των ρύπων που θα εκπέμπονται από την εξόρυξη λιγνίτη και το ίδιο θα συμβεί και με τα κηπευτικά. Καλλιέργειες και προϊόντα που αποτελούν το μοναδικό εισόδημα για τους αγρότες της περιοχής.
-Δεν θα πρέπει να αγνοηθούν, αλλά – αντιθέτως – να ληφθούν σοβαρά υπόψη, οι παγκόσμιες εξελίξεις στο ζήτημα της ενέργειας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες υπαγορεύουν την κατά το δυνατό ταχύτερη και αποτελεσματικότερη  μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ενέχονται για την παγκόσμια περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων και η Ελλάδα έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο του ΚΙΟΤΟ και έχει αναλάβει δεσμεύσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών ρύπων. Συνεπώς, οι διεθνείς δεσμεύσεις της Ελληνικής Πολιτείας απαιτούν την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της λειτουργίας των εργοστασίων τύπου Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας με ορυκτά καύσιμα, όπως ο λιγνίτης.
-Επισημαίνουμε, τέλος, τις διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από λίγες μέρες με τη θετική ετυμηγορία του Ελληνικού λαού ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι, είναι υπέρ της σταδιακής αποδέσμευσης από την εκμετάλλευση του λιγνίτη και με απόλυτη σαφήνεια έχει επισήμως ταχθεί κατηγορηματικά αντίθετος με την εξόρυξη των κοιτασμάτων του λιγνίτη στην Ελάσσονα, στην Δράμα και στην Κορώνη. Μια θέση η οποία θεωρούμε πως ισχύει στο έπακρο και για την δική μας περιοχή!
Κάτοικοι, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες γης, φίλοι των Μύλων, της Μαύρης Λίμνας (Πλετσέικα), του Καρτελά, του Μεμί, των Κάτω Μπλεμενιάνων και της Τοπικής Κοινότητας Βρυσών λέμε με μία και στεντόρεια ΦΩΝΗ:
ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΘΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
ΜΗ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΡΩΤΑΜΕ:
Τον κ. Δήμαρχο Τριφυλίας, να μας πει δημόσια και ευθέως γιατί εδώ δυόμιση μήνες που έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για Λιγνιτωρυχείο στην περιοχή μας, στα σπίτια μας, στη γη μας και στις περιουσίες μας, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ;
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας, οι Αντιδήμαρχοι, ο Γενικός Γραμματέας, οι υπηρεσίες του Δήμου Τριφυλίας, δεν γνώριζαν τίποτα περί Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για λειτουργία Λιγνιτωρυχείου στην περιοχή; Δεν έχουν υπογράψει κανένα απολύτως έγγραφο που να εμπεριέχεται στη ΜΠΕ;
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποστείλει τη σχετική ανακοίνωση για τη Δημόσια Διαβούλευση της ΜΠΕ και στον Δήμο Τριφυλίας στην οποία αναφέρεται ότι «καλεί το κοινό να ενημερωθεί και το ενδιαφερόμενο κοινό να εκφράσει τις απόψεις του, καθώς και την/τις Επιτροπή/ές Ποιότητας Ζωής, την/τις Δημοτική/ές Επιτροπές Διαβούλευσης και τα Συμβούλια Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας να εκφράσει/ουν την γνώμη του/ους».
Γιατί το θέμα, μέχρι και σήμερα, δεν είχε τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, του Τοπικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας, της Επιτροπής Διαβούλευσης, των φορέων ΚΑΙ κατοίκων της περιοχής;
Γιατί, αν και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας από τις 9 Δεκεμβρίου (που με ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου τέθηκε η ΜΠΕ σε Δημόσια Διαβούλευση η οποία λήγει για το ενδιαφερόμενο κοινό αύριο Πέμπτη) μέχρι και σήμερα έχει συνεδριάσει 4 φορές (με τη σημερινή) σε καμία συνεδρίαση δεν υπήρχε θέμα στην ημερήσια διάταξη για το Λιγνιτωρυχείο και τη ΜΠΕ; Δεν ήταν στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής να λάβει μέρος στη Δημόσια Διαβούλευση και να εκφράσει Γνώμη επί της ΜΠΕ;
ΕΠΙΣΗΣ ΖΗΤΑΜΕ:
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας, οι Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων όπως και κάθε ένας από τους Δημοτικούς Συμβούλους να πάρει ευθέως και δημόσια θέση, με ένα ΝΑΙ ή ένα ΌΧΙ, εάν συμφωνεί και συναινεί με τη λειτουργία Λιγνιτωρυχείου στα σπίτια μας, στις περιουσίες μας, στις επιχειρήσεις μας, στη γη μας.
Καλούμε το Δήμαρχο, τους Επικεφαλής των Παρατάξεων και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας και να πουν ένα μεγάλο, δυνατό και ξεκάθαρο ΟΧΙ στη λειτουργία Λιγνιτωρυχείου μες στα σπίτια μας. Να πουν ΟΧΙ άλλο κάρβουνο! Μην θάψουν την περιοχή μας! Μη βάλουν ταφόπλακα στο μέλλον των παιδιών μας!
ΚΑΛΟΥΜΕ:
-Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας να λάβει απόφαση στην αποψινή συνεδρίαση και να πει το μεγάλο, δυνατό και ξεκάθαρο ΟΧΙ στο Λιγνιτωρυχείο και την απόφαση αυτή να τη στείλει αύριο το πρωί κιόλας στο αρμόδιο Τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον Περιφερειάρχη, στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για κοινοποίηση σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους και Αντιπεριφερειάρχες, στο Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο Γραφείο Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στους Βουλευτές Μεσσηνίας και στα κόμματα.
-Τον Δήμαρχο Τριφυλίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας να λάβει μέρος στη Δημόσια Διαβούλευση με Αρνητική Θέση επί της ΜΠΕ εκφράζοντας σοβαρές αντιρρήσεις και την κατηγορηματική αντίθεσή του στη λειτουργία Λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας, αύριο πρωί πρωί γιατι λήγει αύριο η Δημόσια Διαβούλευση.
Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Επικεφαλής των Παρατάξεων, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να τηρήσετε τον όρκο που δώσατε και τη δήλωση που κάνατε όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΕΓΚΑΛΟΥΜΕ για την καταστροφή μας, την καταστροφή της περιοχής μας και του μέλλοντος των παιδιών μας εφ’ όρου ζωής, σε όποιο τόπο κι αν αναγκαστούμε ξεσπιτωμένοι να μετοικίσουμε!
Με σεβασμό, αλλά και δίκαια αγανακτισμένες διαμαρτυρίες,
Κάτοικοι, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες γης, φίλοι και επισκέπτες των οικισμών Μύλων, Μαύρης Λίμνας (Πλετσέικα), Καρτελά, Μεμί, Κάτω Μπλεμενιάνων της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας και της Τοπικής Κοινότητας Βρυσών Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας».