Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 02:01

Ο απαγχονισμός της γριάς Συκούς, οι χοροί της Βάμαινας και η μεγάλη παρέλαση

Ο απαγχονισμός της γριάς Συκούς, οι χοροί της Βάμαινας και η μεγάλη παρέλαση

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Στις τρεις μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει, καιρού επιτρέποντος, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του 155ου Νησιώτικου Καρναβαλιού. Θα προηγηθούν όμως τα παραδοσιακά δρώμενα, ο απαγχονισμός της γριάς Συκούς και οι χοροί της Βάμαινας…

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 
Στις τρεις μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει, καιρού επιτρέποντος, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του 155ου Νησιώτικου Καρναβαλιού. Θα προηγηθούν όμως τα παραδοσιακά δρώμενα, ο απαγχονισμός της γριάς Συκούς και οι χοροί της Βάμαινας…

Στις 10.30 το πρωί από την Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης οι Φουστανελάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης συνοδεία κλαρίνου και τύμπανου θα οδεύσουν χορεύοντας προς την Κρεμάλα της Γριάς Συκούς. Στις 11 θα ξεκινήσει η Αναπαράσταση της Δίκης και του Απαγχονισμούς της Γριας Συκούς από τον Ιμπραιμ Πασά. Το έθιμο φέτος θα παρουσιάσει ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, με τη νεοσύστατη θεατρική του ομάδα που αποτελείται από τους: Ιωάννη Πουλάκο, Μαρία Μαλιαρού, Κωνσταντίνα Τριαντοπούλου, Σοφία Παπαβασιλοπούλου, Διονύσιος Μουραφέτης, Αλεξάνδρα Μουκιουρούφη, Άγγελος Γιαννουσάκος και Αγησίλαος Παναγιώταρης, κάτω από τη σκηνοθετική βοήθεια του ερασιτέχνη σκηνοθέτη Παναγιώτη Μπεσσή.
Το δρώμενο υποστηρίζουν οι φουστανελάδες από το Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσήνης, και ο Δήμος Μεσσήνης. Οι διοργανωτές καλούν όλον τον κόσμο να παρευρεθεί στο πλέον ενδιαφέρον ιστορικό δρώμενο του Νησιώτικου Καρναβαλιού.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΑΤΑ
Η εκδήλωση θα συνεχισθεί με τα …κρεμάσματα του κόσμου, θεατών και περαστικών στην Κρεμάλα της Γριας Συκούς από το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Μεσσήνης, ενώ οι Γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης θα κερνάνε τον κόσμο νηστίσιμη παραδοσιακή φασολάδα.
ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ - ΔΡΩΜΕΝΟ ΒΑΜΑΙΝΑΣ - ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ
Πριν την έναρξη της Καρναβαλικής Παρέλασης η Μαντολινάτα θα ταξιδέψει τον κόσμο σε άλλες εποχές, ενώ ο Σύλλογος Γυναικών Μεσσήνης θα συνεχίσει την παράδοση με την ομάδα με τις βλάχισσες της Βάμαινας στον ιδιότυπο πηδηχτό χορό με τον ήχο του κλαρίνου και του τούμπανου.
Στο δρώμενο αυτό πρωτοστάτησε η θαλερή Θεια – Γιαννού Βάμαινα, στις δεκαετίες του 50 και του 60. Επικεφαλής τσούρμου γυναικών που ήταν ντυμένες βλάχισσες ή αμαλίες, με την ίδια ντυμένη τσολιά με γκλίτσα – σελάχι και φέρμελη. Ήταν ασύγκριτη και αξεπέραστη σε μπρίο, κέφι και χορό, ηγετική φυσιογνωμία, ξεσήκωνε τους πάντες με τα τσαλίμια της.
Οι τσολιάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης θα κλείσουν τα δρώμενα χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.
ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Στις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος συνοδευόμενος από τα παιανίσματα της Φιλαρμονικής της πόλης θα κηρύξει την έναρξη της Καρναβαλικής Παρέλασης με έναν σύντομο σατιρικό λόγο. Στη συνέχεια ξεκινάει η μεγάλη παρέλαση με τις μαζορέτες του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» να ξεσηκώνουν τον κόσμο και να ακολουθούν οι καρναβαλικές ομάδες. Το Εργαστήρι του Βασιλιά Καρναβάλου έχει κατασκευάσει πάνω από δεκατέσσερα άρματα με θέματα σκωπτικά, που σατιρίζουν την σημερινή ελληνική πραγματικότητα, αλλά και αμιγώς καρναβαλικά που θα συνοδεύουν τα γκρουπ.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κώστας Γεωργακόπουλος καλεί όλο τον κόσμο να παρευρεθεί την Καθαρά Δευτέρα στην Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση για να δει από κοντά τα πρωτότυπα άρματα και διασκεδάσει μαζί με τις καρναβαλικές ομάδες. Ο κ. Γεωργακόπουλος υπενθύμισε ότι «φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα δοθεί και χρηματικό βραβείο  για την καλύτερη καρναβαλική ομάδα. Την επιλογή θα την κάνει το Καρναβαλικό Κομιτάτο, το οποίο ανασυστάθηκε για αυτό το σκοπό».
Το γλέντι στην Μεσσήνη θα κορυφωθεί με  το συγκρότημα των Otherview, η συναυλία των οποίων θα ξεκινήσει αμέσως μετά την Καρναβαλική Παρέλαση.