Πέμπτη, 07 Μαϊος 2015 03:00

Περιπέτειες με τα «περιφερόμενα» σκουπίδια του Δήμου Δυτικής Μάνης

«ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ» ΣΤΟ ΑΛΜΥΡΟ
Φορτηγό με σκουπίδια του Δήμου Δυτικής Μάνης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το …ταξίδι του με προορισμό τον άγνωστο χώρο εναπόθεσης, που κατά πληροφορίες βρίσκεται έξω από τη Μεσσηνία, πιο μακριά και από τον Πύργο στον οποίο έστελνε η Καλαμάτα τα δικά της…

Οι πληροφορίες λένε ότι προχθές το βράδυ η Αστυνομία σταμάτησε για έλεγχο φορτηγό, στην περιοχή του Αλμυρού Βέργας. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το φορτηγό είχε μεν άδεια για μεταφορά σκουπιδιών, δεν διέθετε όμως συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο ορίζεται από τη νομοθεσία. Έτσι η αστυνομία προχώρησε στα επιβαλλόμενα από το νόμο μέτρα.
Το περιστατικό αυτό έρχεται να υπενθυμίσει το πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση των απορριμμάτων όλων σχεδόν των Δήμων της χώρας. Διαχείριση που γίνεται με κάποια σκοτεινά σημεία, με τεράστιο οικονομικό κόστος για τους δημότες αλλά και με σοβαρό περιβαλλοντικό κόστος καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η διάθεση των σκουπιδιών γίνεται σε νόμιμα αδειοδοτημένα χώρους.
Ειδικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Δήμου Δυτικής Μάνης, η λύση που προτείνεται είναι η συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Να δίνει δηλαδή η Μάνη τα σκουπίδια της στην Καλαμάτα, για να γίνεται η επεξεργασία τους στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, με την επιβάρυνση βέβαια του σχετικού κόστους.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση του δημάρχου Δυτικής Μάνης με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, οι οποίοι φαίνεται ότι υποστηρίζουν τη συνεργασία των δύο Δήμων για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Ωστόσο, στο Δήμο Καλαμάτας, αν και υπάρχει η διάθεση υποστήριξης του γειτονικού Δήμου Δυτικής Μάνης, ο οποίος δεν παράγει και τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών, επικρατεί ένας προβληματισμός για να ξεκινήσει μια τέτοια συνεργασία.
Ειδικότερα, στο Δήμο Καλαμάτας θεωρούν ότι η Μαραθόλακκα λειτουργεί ικανοποιητικά και αποδοτικά, χωρίς αντιδράσεις πλέον από κατοίκους της περιοχής και φίλους του περιβάλλοντος και ενδεχομένως η έλευση σκουπιδιών από το γειτονικό Δήμο προκαλέσει ξανά διαμαρτυρίες.
Στ.Μ.