Πέμπτη, 14 Μαϊος 2015 03:00

Μεγάλες ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Μάνης

Από την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου και φορέων της Δυτικής Μάνης με τους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τα θέματα υγείας στην περιοχή Από την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου και φορέων της Δυτικής Μάνης με τους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τα θέματα υγείας στην περιοχή

Του Θανάση Παντέ
Ελλείψεις, ελλείψεις, ελλείψεις… Η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Δήμο Δυτικής Μάνης, μέσω του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου και των Περιφερειακών Ιατρείων, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής…

Το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης βρίσκεται σε κατάσταση εκρυθμης υπολειτουργίας και σε σχέση μάλιστα με το μεγάλο αριθμό περιστατικών που έχει να αντιμετωπίσει, καθίσταται επιτακτική προτεραιότητα η επαρκής στελέχωση του τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Δικαιολογημένα οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και οι φορείς τους, διαμαρτύρονται και ζητούν άμεσες λύσεις πριν η κατάσταση καταλήξει να είναι ανεξέλεγκτη.
Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε προέκυψαν τα εξής στοιχεία που συνθέτουν την ζοφερή εικόνα: Για το μοναδικό ασθενοφόρο υπάρχουν τρεις οδηγοί εκ των οποίων απασχολείται μόνο ο ένας, ενώ οι άλλοι απουσιάζουν με γονική άδεια.
Ζητήθηκε έγκριση για την αγορά επιθεμάτων που χρησιμοποιούνται στον απινιδωτή και προέκυψε άρνηση λόγω αναρμοδιότητας.
Ο εν λόγω απινιδωτής παρεμπιπτόντως αγοράστηκε με χρήματα δημοτών του Συλλόγου Αγίου Νικολάου.
Τα περιφερειακά Ιατρεία Καρδαμύλης, Πλάτσας, Κάμπου, έχουν κλείσει. Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν δύο γιατρούς και μία νοσηλεύτρια ή νοσηλευτή, ενώ χρειάζεται να υπάρχει και παιδίατρος στην στελέχωση του ιατρικού δυναμικού.
Η νοσολογική κίνηση του Κέντρου Υγείας από το 2002 μέχρι το 2014 είναι 232.757 άτομα που έχουν εξυπηρετηθεί.
Οσον αφορά την κίνηση του ασθενοφόρου οι κάτοικοι ζητούν να πάει με απόσπαση οδηγός, καθώς το ασθενοφόρο χρειάζεται να βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα.
Στη συνάντηση με τους κυβερνητικούς βουλευτές παρουσιάστηκε η συνολική εικόνα του προβλήματος και δόθηκε διαβεβαίωση πως σύντομα το Κέντρο Υγείας θα στελεχωθεί από τρεις γιατρούς.
Να σημειωθεί πως στην κινητοποίηση των φορέων της περιοχής πρωτεύοντα ρόλο έχει η «ΓΑΙΑ» που χρόνια τώρα πρωτοστατεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της περιοχής της Μάνης, κινητοποιώντας και άλλους τοπικούς συλλόγους, ενώ ρόλο έχει και η Δημοτική Αρχή.
Το Κέντρο Υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη Δυτική Μάνη και γιατί η περιοχή είναι τουριστική και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο σε καμία περίπτωση.
Με ανύπαρκτα πλέον τα περιφερειακά ιατρεία ο ρόλος του γίνεται σημαντικότερος.