Τετάρτη, 20 Μαϊος 2015 00:00

Μια διαθήκη προς τη Μεσσήνη που "κοιμόταν" επί 106 χρόνια!...

Ο Χρήστος Καρύδης με τους συναδέλφους του αντιδημάρχους Νίκο Ξενογιάννη και Ηλία Πετρόπουλο Ο Χρήστος Καρύδης με τους συναδέλφους του αντιδημάρχους Νίκο Ξενογιάννη και Ηλία Πετρόπουλο

ΙΩΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Η διαθήκη γράφτηκε το 1909. Η Ιωάννα Γεωργιάδου άφησε το 30% ενός ακινήτου της στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή Διδότου και Ιπποκράτους, στην τότε Κοινότητα Μεσσήνης. Εκατόν έξι χρόνια μετά, η διαθήκη ακόμη «κοιμάται», δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι της διαθέτη. Η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να τους εκπληρώσει…

Την ενημέρωση για το σοβαρό αυτό θέμα έκανε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χρήστος Καρύδης, που επεσήμανε ότι από το συγκεκριμένο κληροδότημα έχει συγκεντρωθεί ποσό που πλησιάζει το 1.000.000 ευρώ, 971.000 ευρώ για την ακρίβεια!
Με τα χρήματα αυτά θα αγοραστούν έπιπλα και όργανα για την εγκατάσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα υποστηριχθεί ο Β’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Μεσσήνης, θα δημιουργηθεί σχολή εκμάθησης ξένων γλωσσών ή δημοτικό σχολείο. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Χρήστου Καρύδη και συγκρότησε διαπαραταξιακή επιτροπή για την εκπλήρωση των σκοπών της διαθήκης.
Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, η διαθήκη ήταν μυστική και γράφτηκε από την Ιωάννα Γεωργιάδου στις 23 Μαρτίου 1909. Άφησε το ακίνητό της, επιφάνειας 607 τετραγωνικών μέτρων, κατά 30% στο τότε Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς», κατά 20% στο τότε «Αμαλίειο Ορφανοτροφείο Αθηνών», κατά 10% στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου και κατά 30% στην τότε Κοινότητα Μεσσήνης.
Οι όροι της διαθήκης, όσον αφορά τη Μεσσήνη, ήταν να δημιουργηθεί στην πόλη σχολείο αρρένων ή θηλέων.
Σύμφωνα πάντα με τον Χρήστο Καρύδη, η διαθήκη δημοσιεύθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 23 Μαρτίου 1916 και ερμηνεύτηκε το 1939 από το Εφετείο Αθηνών.
Μέχρι το 1987 φαίνεται ότι ο Δήμος Μεσσήνης δεν έκανε τίποτα για τη συγκεκριμένη διαθήκη. Ε
κείνο το χρόνο όμως ζήτησε τη μεταβολή των σκοπών της διαθήκης «για την αγορά των αναγκαίων επίπλων και οργάνων και την εγκατάσταση της δημοτικής βιβλιοθήκης, για τη δημιουργία και λειτουργία του Β΄ Δημοτικού Παιδικού Σταθμού και για τη δημιουργία σχολής εκμάθησης ξένων γλωσσών ή δημοτικού ωδείου».
Πράγματι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε από τα δικαστήρια, όμως και πάλι δεν προχώρησε τίποτα.
Το 2.000 το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε να αλλάξουν και πάλι οι σκοποί της διαθήκης και ειδικότερα να αξιοποιηθούν τα χρήματα για την κατασκευή βιβλιοθήκης και αμφιθεάτρου, στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου Δημαρχείου. Την ίδια χρονιά πωλήθηκε το ακίνητο, αντί του ποσού των 628.000.000 εκατομμυρίων δραχμών, στην Iris Shipping Development.
Πάντως η νέα αίτηση του Δήμου για αλλαγή των σκοπών της διαθήκης απορρίφθηκε από το δικαστήριο, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο επανέλαβε την ίδια προσπάθεια, πάλι με αρνητική απόφαση του δικαστηρίου.
Ο Χρήστος Καρύδης τόνισε ότι έχει έρθει πλέον ο καιρός ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η διαθήκη με τρόπο που διαβεβαίωσε ότι θα ωφελήσει τα μέγιστα την περιοχή και ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες.
Στ.Μ.