Παρασκευή, 29 Μαϊος 2015 00:00

Καλλιέργησε προσδοκίες για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου ο Τσιρώνης

ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 
Τη διαβεβαίωση ότι η ζώνη των 10 χιλιομέτρων, μεταξύ Καλού Νερού και Ελαίας, περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και αμμοθινών, θα προστατευθεί, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. Από την άλλη ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, εξαπέλυσε επίθεση σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπονοώντας προφανώς…

…το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων». Μίλησε χαρακτηριστικά για «οργανωμένα συμφέροντα που έχουν κάνει επάγγελμα την προστασία του περιβάλλοντος» και για περιβαλλοντικές οργανώσεις που προστατεύουν διάφορες μορφές ζωής, σε βάρος όμως της προστασίας της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας κάλεσε τον υπουργό να μην προβεί στη λήψη καμίας απόφασης σχετικά με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο αν δεν συζητήσει προηγουμένως με τους δημάρχους της περιοχής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι συνάδελφοί του τον έχουν εξουσιοδοτήσει να τους εκπροσωπεί μέχρι να συναντηθούν όλοι μαζί. Επιπλέον είπε ότι για το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μπορεί να υπάρχει καλύτερος συνομιλητής από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας, που τόνισε ότι έχει ψηφιστεί από το 62% των εκλογέων.
Τέλος ο Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε ότι οι Δήμοι της περιοχής είναι υποχρεωμένοι να προστατεύσουν την ανθρώπινη ύπαρξη απέναντι σε διάφορους σχεδιασμούς που, όπως υπογράμμισε, απαγορεύουν κάθε δυνατότητα ανάπτυξης από το λιμάνι της Κυπαρισσίας μέχρι το Επιτάλιο.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι καμία ανθρώπινη ύπαρξη δεν απειλείται από την ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και τόνισε ότι η ζώνη προστασίας αφορά μια έκταση δέκα χιλιομέτρων μεταξύ Καλού Νερού και Ελαίας, ενώ παρεμβάσεις ήπιας ανάπτυξης μπορούν κάλλιστα να γίνουν στα όρια των οικισμών της περιοχής και πάνω από τη ζώνη προστασίας.
Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της περιοχής έδινε το δικαίωμα οικιστικής ανάπτυξης ακριβώς στην περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Τόνισε δε ότι ήταν φυσιολογικό να αναπεμφθεί το συγκεκριμένο σχέδιο από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει νέα περιβαλλοντική μελέτη αλλά απλά οι διορθώσεις για την προστασία της ζώνης μεταξύ Καλού Νερού και Ελαίας, ώστε να κλείσει αυτό το θέμα.
Τέλος, δήλωσε πρόθυμος να δεχθεί και να συζητήσει με τους δημάρχους της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Το θέμα της προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, η οποία ζήτησε να μην απαγορευτούν οι δραστηριότητες ήπιας ανάπτυξης, κάτι που ο Γιάννης Τσιρώνης επανέλαβε ότι δεν απαγορεύεται ούτε στους οικισμούς ούτε επάνω από τη ζώνη προστασίας.
Στ.Μ.