Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015 00:00

Με δόσεις το «χαράτσι» στο νερό από το Δήμο Μεσσήνης…

ΕΛΕΙΜΜΑ 356.000 ΕΥΡΩ 
Με δόσεις θα το πιούν τελικά οι κάτοικοι του Δήμου Μεσσήνης το ποτήρι με τις αυξήσεις στο νερό, που είναι τουλάχιστον τσουχτερές. Σε πρώτη φάση θα αυξηθεί το πάγιο και θα επιβληθεί τέλος συντήρησης υδρομέτρου, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 170.000 ευρώ περίπου, ενώ μετά από τρεις μήνες αναμένονται νέες αυξήσεις, για να έρθουν επιπλέον έσοδα 186.000 ευρώ περίπου…

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, το βράδυ της Παρασκευής.
Στο εξής για το αντικείμενο της ύδρευσης σε ολόκληρο το Δήμο είναι υπεύθυνη η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσήνης, που μέχρι πρόσφατα ήταν υπεύθυνη μόνο για τον Καποδιστριακό Δήμο Μεσσήνης,  ενώ για τους Καποδιστριακούς Δήμους Αίπειας, Πεταλιδίου, Αριστομένους, Ανδρούσας, Ιθώμης και την πρώην Κοινότητα Τρικόρφου υπεύθυνη ήταν η Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου.
Όπως τόνισε λοιπόν ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, Δημήτρης Λεμπέσης, προκειμένου η Επιχείρηση να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες ευθύνες και ιδιαίτερα στην ανάγκη για ποιοτικό νερό και σε επαρκείς ποσότητες, χρειάζεται να αυξηθούν τα έσοδα κατά 356.000 ευρώ το χρόνο, γιατί υπάρχει αντίστοιχο έλλειμμα. Πρότεινε λοιπόν ο κ. Λεμπέσης ενιαίο πάγιο για ολόκληρο το Δήμο 12 ευρώ το εξάμηνο, τέλος συντήρησης υδρομέτρων τρία ευρώ το εξάμηνο,  ειδικό τέλος 30% επί της αξίας του νερού και κλιμακωτό τιμολόγιο. Με αυτές τις αυξήσεις, τόνισε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, θα καλύπτεται το έλλειμμα που βάρυνε την Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου, ενώ θα παρέχονται και σοβαρές υπηρεσίες στους καταναλωτές.
Την παρουσίαση του προτεινόμενου τιμολογίου έκανε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Κωνσταντίνος Μπουρίκας.Ωστόσο ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, έκανε διαφορετική εισήγηση και ειδικότερα πρότεινε να επιβληθεί σε αυτή τη φάση το κοινό πάγιο των 12 ευρώ το εξάμηνο και το τέλος των τριών ευρώ το εξάμηνο για τη συντήρηση των υδρομέτρων. Όσον αφορά τις υπόλοιπες αυξήσεις, ο δήμαρχος είπε να ξεκινήσει μια ευρεία διαβούλευση και ενημέρωση των κατοίκων, να γίνει μια σοβαρή μελέτη και εντός τριών μηνών να έρθει η εισήγηση για τις νέες αυξήσεις που να είναι δίκαιες για όλους.
Και οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αναβληθεί το θέμα, να μην επιβληθούν τώρα ούτε οι αυξήσεις που εισηγήθηκε ο δήμαρχος, διότι το θέμα δεν ήταν επαρκώς μελετημένο.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι περισσότεροι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου, οι οποίοι είχαν προσκληθεί στη συνεδρίαση από το Δήμο και οι οποίοι διαφώνησαν με τις αυξήσεις, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερα χρήματα.
Σημειώνεται ότι ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Παπαγεωργίου, παρουσίασε μια ανάλυση σύμφωνα με την  οποία το έλλειμμα δεν είναι στο ύψος που παρουσιάζεται από τη διοίκηση και τη διεύθυνση της ΔΕΥΑΜ αλλά και από τη δημοτική αρχή. Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, αφενός το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τη ΔΕΥΑΜ είναι μικρότερο από το κόστος των υπηρεσιών που παρείχε η Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου, ενώ αφετέρου η ΔΕΥΑΜ έχει θεσμοθετημένες επιχορηγήσεις που δεν τις είχε η Υπηρεσία Ύδρευσης, με τις οποίες μπορεί να καλύπτει διάφορες ανάγκες χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Αίσθηση προκάλεσαν πολλές αναφορές για μια χαοτική κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες περιοχές του Δήμου, με ρολόγια που δεν τα γνωρίζει η Υπηρεσία και από τα οποία δεν υπάρχουν έσοδα, με απλήρωτους λογαριασμούς για χρόνια, αλλά με την τραγική, όπως αναφέρθηκε, κατάσταση στην οποία βρίσκονται υποδομές ύδρευσης.
Οι πρόεδροι αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις τόνισαν ότι πρώτα πρέπει να λυθούν αυτά τα ζητήματα, καθώς οι λύσεις θα φέρουν και μεγάλη αύξηση των εσόδων και μετά να επιβληθούν αυξήσεις, εάν χρειάζεται να επιβληθούν.
Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, τόνισε σχετικά ότι οπωσδήποτε θα επιδιωχθεί να λυθούν αυτά τα ζητήματα, ότι θα εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των υποδομών ύδρευσης, ωστόσο επέμεινε ότι η ΔΕΥΑΜ είναι αναγκασμένη από τώρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ελλειμμάτων, διαφορετικά θα δημιουργηθούν πολύ σοβαρά ζητήματα με τη συντήρηση του δικτύου, την ποιότητα του νερού, ακόμη και τη μισθοδοσία των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Πάντως, επαρκής απάντηση για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή ανέβαλε για το προσεχές τρίμηνο την οριστικοποίηση της εισήγησης για τις αυξήσεις, δεν δόθηκε…
Στ.Μ.