Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 18:39

Ο Γιάννης Τσιρώνης την Τετάρτη στη Ελαία για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 
Το παράκτιο δάσος και τις αμμοθίνες της Ελαίας επισκέπτεται την Τετάρτη το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συζητήσει με φορείς και κατοίκους για το μεγάλο θέμα της διάσωσης αυτού του οικότοπου. Εν τω μεταξύ, αναμένεται η παράταση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, καθώς εκπνέει η σχετική προθεσμία…

Ο αναπληρωτής υπουργός θα διανυκτερεύσει αύριο στην Κυπαρισσία και το πρωί της Τετάρτης θα επισκεφθεί το Καλό Νερό και την Ελαία, ενώ με τους φορείς και κατοίκους θα συναντηθεί στο κτήριο Βουδούρη στην Ελαία.
Η επίσκεψη γίνεται προκειμένου ο Γιάννης Τσιρώνης να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου που αναπέμφθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας. Το Διάταγμα αυτό συντάχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ιδίως η περιοχή μεταξύ Ελαίας και Καλού Νερού δεν προστατεύεται επαρκώς και αντίθετα δίνει τη δυνατότητα δόμησης σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική και ευαίσθητη ζώνη. Στη ζώνη αυτή επιδιώκει να χτίσει τουριστικές κατοικίες εταιρία, η οποία αναμένει την έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών. Η έκδοση όμως έχει «παγώσει», λόγω απόφασης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ωστόσο η απόφαση έχει ισχύ μέχρι αύριο και είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί νέα παράταση.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος πράγματι θα παρατείνει την αναστολή, ενώ ο ίδιος ο Γιάννης Τσιρώνης σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Μεσσηνία άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα τροποποιηθεί σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία του παράκτιου δάσους, των αμμοθινών και του τόπου ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας δεν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας για ανάπτυξη. Μεγάλη αντίδραση υπάρχει ωστόσο από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας.
Στ.Μ.