Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 16:10

Ο Δήμος προσφεύγει στη δικαιοσύνη για το πυρηνελαιουργείο που «έπνιξε» τον Μελιγαλά

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ 
Στη δικαιοσύνη αποφάσισε να προσφύγει ο Δήμος Οιχαλίας, με σκοπό να ακυρωθεί η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), το οποίο απάλλαξε από συνολικό πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ πυρηνελαιουργείο στη Βιομηχανική Περιοχή του Μελιγαλά, υγρά απόβλητα του οποίου βρέθηκαν να αναβλύζουν, σε μεγάλες ποσότητες, σε ξένες ιδιοκτησίες…

Με απόφαση της Διεύθυνσης Δόμησης Καλαμάτας επιβλήθηκε στην εταιρία του πυρηνελαιουργείου πρόστιμο ύψους 64.000 ευρώ για ανέγερση αυθαίρετης δεξαμενής και 10.700 ευρώ για τη διατήρησή της. Ειδικότερα, στα τέλη του περασμένου Απρίλη κλιμάκια ελέγχου διαπίστωσαν ότι γινόταν διοχέτευση ή διαρροή (ανάλογα από ποια πλευρά το βλέπει κανείς…) ζουμιών ελαιοπυρήνα από το συγκεκριμένο πυρηνελαιουργείο σε γειτονικές ιδιοκτησίες. Μάλιστα, ύστερα από τομή που έγινε στο έδαφος, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει ειδική παρέμβαση ώστε να μην αναβλύζουν τα απόβλητα στην επιφάνεια του εδάφους. Μετά από αυτά έγινε αυτοψία από τη Διεύθυνση Δόμησης, η οποία επέβαλε και τα αναφερόμενα πρόστιμα.
Ωστόσο, η εταιρία προσέφυγε στο ΣΥΠΟΘΑ και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης της Διεύθυνσης Δόμησης, υποστηρίζοντας ότι η δεξαμενή της δεν αποτελεί δομικό έργο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κριθεί ως αυθαίρετη. Το ΣΥΠΟΘΑ έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρίας και ακυρώθηκαν τα πρόστιμα.
Έρχεται όμως τώρα ο Δήμος Οιχαλίας, που αποφάσισε να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο της Τρίπολης, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ με την οποία γίνεται δεκτή η προσφυγή της εταιρείας Οικοενέργεια.  Σημειώνεται ότι στο Δήμο Οιχαλίας εδώ και χρόνια υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Μελιγαλά, για την όχληση που προκαλείται από τη λειτουργία πυρηνελαιουργείων και τα ενδεχόμενα άλλα προβλήματα που δεν είναι ορατά.
Με απόφασή του ο δήμαρχος Οιχαλίας, Άρις Σταθόπουλος, ανέθεσε την υπόθεση στον δικηγόρο Κώστα Μαργέλη, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Στ.Μ.