Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 19:08

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει έκθεση χαρακτικών για τον Μέγα Αλέξανδρο

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης

ΜΟΥΣΕΙΟ "ΤΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗΣ" ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ 
Ως το σημαντικότερο γεγονός που έχει γίνει στη Μεσσήνη και αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό, χαρακτήρισε ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, την έκθεση χαρακτικής για τον Μέγα Αλέξανδρο, με έργα από το Μουσείο του Λούβρου και από καταξιωμένους Έλληνες χαράκτες, η οποία θα εγκαινιαστεί το απόγευμα της Τρίτης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο…

Όπως εξήγησε ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης, στην έκθεση παρουσιάζονται χαρακτικά από το Μουσείο του Λούβρου που δημιουργήθηκαν από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, καθώς και 16 σύγχρονες χαρακτικές δημιουργίες καταξιωμένων χαρακτών, πάντα με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η έκθεση γίνεται στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκης Κατσουλίδης» και θα εγκαινιαστεί στις πέντε το απόγευμα της Τρίτης. 
Ο Τάκης Κατσουλίδης σημείωσε ότι η ιδέα για την πραγματοποίηση μιας έκθεσης με το συγκεκριμένο θέμα του γεννήθηκε πριν από χρόνια, όταν είδε σε έναν τηλεοπτικό σταθμό ότι ο γνωστότερος άνδρας στον κόσμο, στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι Μέγας Αλέξανδρος.  
Αρχικά, σημείωσε ο γνωστός χαράκτης και ζωγράφος, απευθύνθηκε στο Μουσείο της Ρώμης, όπου υπάρχουν γκραβούρες για τον Μέγα Αλέξανδρο, προκειμένου να μεταφερθούν και να παρουσιαστούν σε έκθεση στο Μουσείο της Μεσσήνης. Η προσπάθεια αυτή όμως δεν προχώρησε λόγω υψηλού κόστους.
Στη συνέχεια, δήλωσε ο Τάκης Κατσουλίδης, απευθύνθηκε στο Μουσείο του Λούβρου, από το οποίο και αγόρασε το Μουσείο της Μεσσήνης αντίγραφα χαρακτικών με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο, τα οποία για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Επίσης, ο χαράκτης απευθύνθηκε σε συναδέλφους του, που δημιούργησαν σύγχρονα έργα με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο και τα οποία επίσης εκτίθεται για πρώτη φορά.
Πρόκειται για τη Ρένα Ανούση-Ηλία, την Εύη Αθανασίου, τον Γιάννη Γουρζή, τον Βασίλη Καζάκο, τον ίδιο τον Τάκη Κατσουλίδη, την Τζένη Μαρκάκη, τη Μαριάννα Ξενάκη, την Ελένη Οικονομίδου, τον Pino Pandolfini, τη Δήμητρα Πετροπούλου-Δημητράκη, τη Δήμητρα Σιατερλη, τη Βίκυ Τσαλαματα, τον Βασίλη Χάρου και τη Φλωράνς Χρηστάκη.
Ο κ. Κατσουλίδης σημείωσε, τέλος, ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Απριλίου και αν έχει επιτυχία θα συνεχιστεί και μέχρι το Μάιο, ενώ εξέφρασε τη προσδοκία ότι θα την επισκεφθούν τα σχολεία του Νομού, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολιτιστικό γεγονός που έχει μεγάλο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.
Ο δήμαρχος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Τάκη Κατσουλίδη για το έργο και τις προσπάθειές του και τόνισε ότι ως δήμαρχος είναι και θα είναι πάντα δίπλα του.
Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Τάκης Κατσουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Δάφνη Σημίτη, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού, που κατάγεται από τη Μεσσήνη, για τη δωρεά στο Μουσείο ενός ακινήτου που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα της.
Στ.Μ.