Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 19:39

Εντονότατες αντιδράσεις της δημοτικής αρχής Τριφυλίας για το σχέδιο προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Ο Παναγιώτης Κατσίβελας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, κατά την επίσκεψη του δεύτερου, το περασμένο καλοκαίρι, στην περιοχή της Ελαίας, προκειμένου να σχηματίσει άποψη για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου Ο Παναγιώτης Κατσίβελας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, κατά την επίσκεψη του δεύτερου, το περασμένο καλοκαίρι, στην περιοχή της Ελαίας, προκειμένου να σχηματίσει άποψη για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

ΔΗΜΑΡΧΟΣ «ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ» 
Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου ακυρώνει την ανθρώπινη ύπαρξη, με οικολογικό περιτύλιγμα αλλά και με διευθέτηση συμφερόντων ημετέρων, δήλωσε στην Kalamata Journal ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας. Η αντίδραση της δημοτικής αρχής για τα μέτρα που προτείνονται για την προστασία της περιοχής είναι εντονότατη και όπως μας είπε ο δήμαρχος, θα εξαντληθεί κάθε νόμιμο μέσο για την ανατροπή της πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος…

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, παρουσίασε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της περιοχής, η οποία εντάσσεται στο καθεστώς Περιοχής Προστασίας της Φύσης. Το προηγούμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που είχε καταρτιστεί επί της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είχε αναπεμφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι κρίθηκε ότι τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας δεν ήταν επαρκή. Η Ελλάδα είναι κατηγορούμενη, ύστερα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για υποβάθμιση της προστατευόμενης περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου και αναμένεται η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η γενική εισαγγελέας έχει προτείνει την καταδίκη της χώρας μας.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, στις δηλώσεις του στην Kalamata Journal αρχικά σχολίασε ότι «σε καμία φάση δημιουργίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ο Δήμος Τριφυλίας δεν προσκλήθηκε να εκθέσει τις προτάσεις και τις απόψεις του». Τόνισε ότι το σχέδιο αυτό «ανακοινώθηκε ερήμην μας», ενώ επίσης σημείωσε ότι «τίθεται σε διαβούλευση για το ελάχιστο χρονικό διάστημα των 20 ημερών, μέχρι τις 15 Μαρτίου. Θεωρούμε ότι ο χρόνος διαβούλευσης είναι ανεπαρκής και ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μπορέσει να εκφραστεί η τοπική κοινωνία. Εκτός αν δεν τους ενδιαφέρει αυτό…».  
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ο Παναγιώτης Κατσίβελας μας είπε: «Ουσιαστικά απαγορεύει την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, υποβαθμίζει στον άνθρωπο σε διωκόμενο είδος. Και αυτή η ζώνη αγροτικής ανάπτυξης που προβλέπει είναι το τυράκι στη φάκα, γιατί ποιος έχει περιουσία 20 στρεμμάτων στην περιοχή για να μπορέσει να αναπτύξει κάποιας μορφής ζωή; Είναι μια ακύρωση της ανθρώπινης παρουσίας με οικολογικό περιτύλιγμα, ενώ εμπεριέχει και διευθέτηση ημετέρων. Αξίζει να δει κανείς στην περιοχή της Ελαίας πού είναι η μοναδική μύτη που μπαίνει στο θαλάσσιο μέτωπο και η οποία γειτνιάζει και στις εκβολές της Νέδας;».
Τέλος, ο δήμαρχος Τριφυλίας ανέφερε ότι «θα ακολουθήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να ανατρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή. Θα κληθούν οι φορείς όλοι να ενημερωθούν για τη λεπτομέρεια του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου».
Στ.Μ.