Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 20:01

Το χθες, η παράδοση, οι άνθρωποι του Καρναβαλιού της Μεσσήνης μέσα από φωτογραφίες

Ο Αρτέμης Φανός και δεξιά φωτογραφία με τον Σαουλιό ή Ηλία Μιχαλόπουλο και τον ίδιο παιδί, πίσω δεξιά στη φωτό Ο Αρτέμης Φανός και δεξιά φωτογραφία με τον Σαουλιό ή Ηλία Μιχαλόπουλο και τον ίδιο παιδί, πίσω δεξιά στη φωτό

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΦΑΝΟΥ 
Καρναβάλι Μεσσήνης. Μια ιστορία 156 χρόνων. Μια ιστορία βαθιά μέσα στη συνείδηση των Νησιωτών, όσο και αν το καρναβάλι τους δείχνει τα πολλά τελευταία χρόνια να έχει πρόβλημα ταυτότητας. Από χθες όμως στη Μεσσήνη γίνεται μια έκθεση φωτογραφίας που βοηθάει ώστε οι Νησιώτες να ξαναβρούν το νήμα και να σώσουν το καρναβάλι τους. Είναι έκθεση από το αρχείο του συνταξιούχου φωτογράφου, Αρτέμη Φανού…

Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ, στο Φιλοσοφικό Κέντρο της Μεσσήνης.
Πρώτη φωτογραφία της έκθεσης ο Γεροσαουλιός, ντυμένος τσολιάς, με τα παιδιά του. Από το 1912. Οι Σαουλαίοι ή Μιχαλοπουλαίοι έχουν δώσει πολλά στη Μεσσήνη και στο καρναβάλι της. Και οι φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται συγκινούν τους επισκέπτες που βλέπουν τους παππούδες και τους γονείς τους σε αυτό το αποκριάτικο διάλειμμα χαράς και διασκέδασης των δύσκολων παλιών εποχών.
Πολλοί βέβαια στέκονται για ώρα και στις νεότερες φωτογραφίες, αυτές της προηγούμενης δεκαετίας, όπου κοιτούν να βρουν τον εαυτό τους ανάμεσα στους μασκαράδες…
Μας είπε ο Αρτέμης Φανός για την έκθεση του: «Παρουσιάζω φωτογραφίες σε αυτή την έκθεση από το 1912 μέχρι το 2005. Οι νεότερες είναι φωτογραφίες που τις έχω βγάλει εγώ ο ίδιος. Τις παλαιότερες τις βρήκα από έρευνα που κάνω. Άλλες από αυτές τις έχουν βγάλει παλιοί φωτογράφοι της Μεσσήνης,  όπως ο Σπανός, που είναι ο πιο παλιός και άλλες δεν ξέρουμε από ποιους έχουν τραβηχτεί, τις βρήκαμε στα συρτάρια των συμπατριωτών μου».
Ο σκοπός του Αρτέμη Φανού, όπως σημείωσε, είναι «να δώσω και να σώσω το στίγμα του Καρναβαλιού της Μεσσήνης, μιας ιστορίας 156 χρόνων».
Τον ρωτήσαμε τι τον εντυπωσιάζει στις παλιές φωτογραφίες του καρναβαλιού και μας απάντησε: «Το ότι πράγματι ο κόσμος της Μεσσήνης τότε ήταν ζωντανός και έδινε όλο του τον εαυτό για να δείξει την Καθαρή Δευτέρα ότι η πόλη του υπάρχει, διασκεδάζει, έχει ένα μεγάλο και παραδοσιακό καρναβάλι. Εκείνο που με συγκινεί στις φωτογραφίες αυτές είναι τα πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια αλλά προσέφεραν στην πόλη κρατώντας ζωντανή την ιστορία του καρναβαλιού».
Επίσης τον ρωτήσαμε τι λείπει σήμερα από το Καρναβάλι της Μεσσήνης. Μας είπε: «Λείπει το έναυσμα που ωθήσει τον κόσμο να ξανασμίξει και να ξαναμπεί στο καρναβάλι, το έναυσμα που θα δραστηριοποιήσει τον κόσμο».
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, μέχρι τις 11 Μάρτη.
Σταύρος Μαρτίνος