Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 15:26

Ο Δήμος αναγκάζει τους μαθητές να αγοράσουν παραδοσιακή ενδυμασία για την παρέλαση της 23ης Μάρτη

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 
Την έγγραφη και έντονη διαμαρτυρία της διατυπώνει η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας, για την απόφαση του Δήμου να μην παρελάσουν μαθητές στις εκδηλώσεις της 23ης Μάρτη αν δεν φορούν παραδοσιακή ενδυμασία. Η Ένωση τονίζει ότι το κόστος για τους γονείς, προκειμένου να αγοράσουν ή ενοικιάσουν παραδοσιακές ενδυμασίες, δεν είναι ευκαταφρόνητο και καλεί το Δήμο, εάν θέλει οι μαθητές να φορέσουν τα παραδοσιακά ρούχα, να τα αγοράσει ο ίδιος…

Η διαμαρτυρία της Ένωσης Γονέων, που υπογράφεται από τον πρόεδρό και τον γραμματέα της, Παναγιώτη Κουφαλάκο και Θανάση Αθανασόπουλο, έχει ως εξής:
«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας, κατόπιν της σχετικής ενημέρωσης, διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση του Δήμου η οποία απαιτεί οι μαθητές που θα παρελάσουν την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 να φέρουν παραδοσιακή ενδυμασία και ζητά από το Δήμαρχο να ακυρώσει την απόφαση αυτή.
Κάθε σχολείο έχει ήδη καθιερώσει την ενδυμασία παρέλασης των μαθητών του και την οποία οι μαθητές έχουν ήδη αγοράσει από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του τρέχοντος σχολικού έτους.
Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, οι γονείς αδυνατούν να επιβαρυνθούν οικονομικά για την αγορά ή ενοικίαση νέας ενδυμασίας και διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση αυτή η οποία αποκλείει αυτομάτως το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών που επιθυμούν να παρελάσουν.
Η απόφαση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποχή των μαθητών από την παρέλαση. Άλλωστε, δεν είναι εμφανή ο λόγος για τον οποίο απαιτείται ομοιομορφία στη συνολική εικόνα της εκδήλωσης, εφόσον, οι μαθητές δε συμμετέχουν στην αναπαράσταση και η παρέλαση των σχολείων γίνεται μετά την αναπαράσταση και τους χορούς των πολιτιστικών συλλόγων χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχει δημιουργηθεί ζήτημα αισθητικής της εκδήλωσης για τον εορτασμό της επετείου. Υπενθυμίζουμε πως το κόστος μια παραδοσιακής ενδυμασίας είναι πολύ υψηλό και κάθε πολιτιστικός σύλλογος έχει παραδοσιακές στολές, καλής ποιότητας, τις οποίες διαθέτει, κάθε φορά, στα μέλη του, για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις. Τα σχολεία δεν είναι πολιτιστικοί σύλλογοι και έχουν καθιερωμένη ενδυμασία παρελάσεων για την οποία οι γονείς έχουν ήδη επιβαρυνθεί οικονομικά.
Αν ο Δήμος επιθυμεί να πραγματοποιηθεί αυτή η απόφαση θα πρέπει να τη στηρίξει οικονομικά, παρέχοντας δωρεάν τις παραδοσιακές ενδυμασίες σε όλα τα σχολεία και να μην απαιτεί και μάλιστα λίγες μέρες πριν την παρέλαση και νέα οικονομική επιβάρυνση των μαθητών και των οικογενειών τους».