Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 19:26

Καυγάς ασταμάτητος για τον πολιτισμό στην υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης…

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 
Νέος γύρος αντιπαράθεσης σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, για τα θέματα του πολιτισμού. Η μείζων μειοψηφία επανέλαβε την άποψή της ότι η δημοτική αρχή δεν αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της πόλης για την ανάπτυξη του πολιτισμού. Η πλειοψηφία απάντησε ότι αυτό που κληροδότησε η σημερινή μείζων μειοψηφία στην πόλη, στον τομέα του πολιτισμού, είναι τεράστια χρέη και ανοργανωσιά. Προφανώς και αυτά που λέγονται, ότι στην Καλαμάτα ενωμένες οι πολιτικές δημοτικές παρατάξεις διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, είναι λόγια για να τα ακούν οι ξένοι…

Το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις κλήθηκε να προγραμματίσει σειρά προσλήψεων (πρέπει να εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που συνήθως «κουρεύει» τις προτεινόμενες θέσεις) για το καλλιτεχνικό διδακτικό προσωπικό των σχολών της Φάρις, τους καλλιτεχνικούς διευθυντές στον Εικαστικό Τομέα, στο Τομέα του Χορού και στο Δημοτικό Περιφερειακό θέατρο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Χορού κ.ά
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, τόνισε ότι για άλλη μια φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, που θα έπρεπε να είναι ο φορέας παραγωγής πολιτιστικής πολιτικής στην Καλαμάτα, έρχεται προ τετελεσμένων και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση καλείται να εγκρίνει θέσεις καλλιτεχνικού διευθυντή για το Μέγαρο Χορού, ενώ δεν υπάρχει ένα σχέδιο για τη λειτουργία του, καλλιτεχνικού διευθυντή για το Φεστιβάλ Χορού, ενώ η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια δεν έχει καν παρουσιάσει τις ιδέες της για το πώς βλέπει και θέλει αυτή τη διοργάνωση κ.λπ.
Όπως σημείωσε ο κ. Πολυχρονόπουλος, με αυτή την τακτική που ακολουθούν η δημοτική αρχή και η πλειοψηφία της Φάρις, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες της πόλης στον τομέα του πολιτισμού αλλά ο Δήμος μπορεί να οδηγηθεί και σε σπατάλες.
Η απάντηση του προέδρου της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλου, ήταν ότι η δημοτική αρχή είναι υπερήφανη για το έργο της στον πολιτισμό, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό που παρέλαβε ήταν χρέη 5.000.000 ευρώ, ήταν απλήρωτοι εργαζόμενοι επί εφτά μήνες, ήταν μια γενική ανοργανωσιά. Μίλησε επίσης για «ασυδοσία» της προηγούμενης δημοτικής αρχής στον πολιτισμό ή για «βαριά αμέλεια».
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ανταπάντησε ότι η δημοτική αρχή αυτό που πετυχαίνει με τοποθετήσεις σαν αυτή που έκανε ο Θανάσης Ηλιόπουλος είναι να διασύρει την ίδια την πόλη και όχι την προηγούμενη δημοτική αρχή. Επικαλέστηκε δε την απόφαση της Τρίπολης για τη στήριξη της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στην οποία υπογραμμίζεται ο ρόλος όλων των δημοτικών αρχών για την ανάπτυξη του πολιτισμού, ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο μετά τους σεισμούς του 1986.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος ξαναπήρε το λόγο και σημείωσε ότι η κριτική του δεν αφορά την παραγωγή πολιτισμού στην περίοδο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά τη διοικητική και οικονομική διαχείριση. Πρόσθεσε δε ότι την παραγωγή πολιτισμού δεν την κάνουν οι δημοτικές αρχές αλλά οι καλλιτέχνες.
Στ.Μ.