Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 16:55

Και "κρυφός" προϋπολογισμός για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

ΛΕΥΚΟ Η ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ 
Πέρασε χθες το βράδυ, από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, η προγραμματική σύμβαση για τη τελική φάση διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021, στην οποία εκτός από την Καλαμάτα έχουν προκριθεί επίσης η Ελευσίνα και η Ρόδος. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 175.000 ευρώ μέχρι 31/12/2016. Μόνο που κατά το μέσον της συζήτησης του θέματος, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ανακοίνωσε ότι στο ποσό αυτό θα προστεθούν άλλες 175.000 ευρώ. Σύνολο 350.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, όμως επειδή τα μισά θα προέλθουν από χορηγίες δεν μπήκαν στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ο προϋπολογισμός, που ήταν 250.000, περιελάβανε και τις χορηγίες…

Από παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν προβληματισμοί για τα Οικονομικά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ωστόσο ο δήμαρχος ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός, λέγοντας χαρακτηριστικά «μη φοβάστε, δεν θα πληρώσουμε εμείς, εμείς θα εισπράξουμε».
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ψήφισε λευκό για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, καθώς ο επικεφαλής της, Μανώλης Μάκαρης, ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να έρθει το κείμενο της ευρωπαϊκής επιτροπής για την αξιολόγηση των τριών πόλεων που προκρίθηκαν στον τελικό και μετά να ψηφιστεί η προγραμματική σύμβαση με τις τροποποιήσεις που ενδεχομένως χρειαστεί να γίνουν. Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στο κόστος των 600.000 ευρώ για την προκριματική και την τελική φάση του διαγωνισμού, τόνισε ότι το ποσό είναι πολύ υψηλό, σχολιάζοντας επίσης ότι ενώ άλλες υποψήφιες πόλεις αξιοποιούν και εμπιστεύονται τους εθελοντές στην Καλαμάτα στελέχη αυτού του εγχειρήματος έχουν μισθό υψηλότερο και από του δήμαρχου.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε ότι η παράταξή του αργά ή γρήγορα θα δικαιωθεί για την αρνητική στάση της απέναντι στο συγκεκριμένο θεσμό, για τον οποίο τόνισε ότι θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ενώ θα κερδίσουν λίγοι. Υποστήριξε επίσης ότι παρά τα όσα λένε οι υπερασπιστές της υποψηφιότητας όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει λεφτά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και για να εξοικονομηθούν τα χρήματα ο Δήμος είτε θα αυξήσει τα τέλη και τους φόρους είτε θα προχωρήσει και σε νέο δανεισμό, όπως άλλωστε, όπως συνέχισε, περιγράφεται στο κείμενο του προϋπολογισμού του συνολικού εγχειρήματος. Και αυτή τη φορά η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε καλά.
Η παράταξη του Θόδωρου Μπρεδήμα ψήφισε υπέρ της προγραμματικής σύμβασης, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι το όφελος για την Καλαμάτα θα είναι τεράστιο εφόσον γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, επίσης υπερψήφισε, ζήτησε όμως να υπάρχουν ακριβή και τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με το κόστος και τις δαπάνες του εγχειρήματος, σχολιάζοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί ό,τι συνέβη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου όλοι χάρηκαν και ενθουσιάστηκαν αλλά αργότερα όλοι κατάλαβαν το πόσο συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας.
Υπέρ ψήφισε και ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Δράσης», Γιώργος Δημητρούλιας».
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, διαβεβαίωσε ότι από τα 350.000 ευρώ ποσοστό 50-60% θα καλυφθεί από χορηγούς και πως ήδη ξεκινάει η προσπάθεια συλλογής χορηγιών από μεγάλα ιδρύματα και εταιρίες. Είπε επίσης ότι τη μερίδα του λέοντος, όσον αφορά το κόστος υλοποίησης του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα την καλύψει η κυβέρνηση, μέσα από μια πλειάδα υπουργείων, ενώ είπε ακόμη έχει εξασφαλιστεί και η απόλυτη στήριξη του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη. Τέλος, ο δήμαρχος τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Καλαμάτα, που το 1821 ήταν ένα χωριό από το οποίο ξεκίνησε η επανάσταση, 200 χρόνια μετά να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, σημείωσε από την πλευρά του ότι τυπικά ο προϋπολογισμός της πρώτης και της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα μπορεί να είναι 600.000 ευρώ, ωστόσο τόνισε ότι η ουσία είναι πως ο Δήμος έχει πληρώσει μόνο τα μισά, καθώς τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν ή θα τα αναλάβουν χορηγοί.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε και ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, που έδωσε διάφορες πληροφορίες για την τελική φάση του διαγωνισμού. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της μείζονος μειοψηφίας, για την ψήφιση της προγραμματικής σύμβασης μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου της επιτροπής που αξιολόγησε τις υποψήφιες πόλεις, ο εκτελεστικός διευθυντής τόνισε ότι ο χρόνος τρέχει και δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί ούτε μια ημέρα.
Στ.Μ.