Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 07:34

Νίκας - Νικολάκου στον Γιαν Φαμπρ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τη μεγάλη υπέρβαση επιχείρησαν να κάνουν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, όσον αφορά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοιμάζει η πόλη για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της «Kalamata Journal», ο δήμαρχος με την εκπρόσωπο του περιφερειάρχη, Ντίνα Νικολάκου, επισκέφθηκαν στην Αθήνα τον Γιαν Φαμπρ και του πρότειναν να αναλάβει τη δημιουργία του καλλιτεχνικού προγράμματος, που είναι το κομμάτι στο οποίο υστερεί η Καλαμάτα ως διεκδικήτρια του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, όπως φάνηκε από την έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής…

Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας λένε ότι κατέστη δυνατή η συνάντηση του Παναγιώτη Νίκα και της Ντίνας Νικολάκου με τον Γιαν Φαμπρ χάρη στη μεσολάβηση γνωστού ιδιοκτήτη ψαροταβέρνας στη μαρίνα, ο οποίος συνδέεται με φιλία με τον Βέλγο καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, φιλία η οποία χτίστηκε την εποχή που ο Γιαν Φαμπρ ερχόταν στην Καλαμάτα, στο Φεστιβάλ Χορού, ως χορογράφος παραστάσεων και κάθε βράδυ πήγαινε στη μαρίνα να φάει ψάρια.
Ο λόγος που δεν παρέστη ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, στη συνάντηση αλλά τον εκπροσώπησε η αναπληρώτριά του, Ντίνα Νικολάκου, είναι επειδή ο περιφερειάρχης θεώρησε ότι δεν θα ήταν πρέπον ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας να φαίνεται ότι παρακαλάει έναν καλλιτέχνη, έστω τόσο φτασμένο, για συνεργασία.
Παναγιώτης Νίκας, Ντίνα Νικολάκου και Γιαν Φαμπρ συναντήθηκαν στο Θέατρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οδό Ακαδημίας, σε αίθουσα που διέθεσε ο συμπατριώτης μας Νησιώτης πρόεδρος της Λυρικής, Σάκης Θεοδωρόπουλος.
Ο δήμαρχος και η αναπληρωτής του περιφερειάρχη ενημέρωσαν τον ανατρεπτικό Γιαν Φαμπρ για την Καλαμάτα και την υποψηφιότητά της για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και του ζήτησαν να αναλάβει την εκπόνηση του καλλιτεχνικού προγράμματος. Ο Βέλγος αμέσως ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει, αν και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Καλαμάτα, τους ανθρώπους της, ενώ δεν παρέλειψε να ρωτήσει εάν η ψαροταβέρνα του φίλου του στη μαρίνα διατηρεί την ποιότητά της. Ωστόσο ο δήμαρχος και η αναπληρώτρια του περιφερειάρχη επέμειναν. Ο Παναγιώτης Νίκας εξήγησε στον Γιαν Φαμπρ την κεντρική ιδέα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, του μίλησε για την Επανάσταση του ’21 και την Προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές, ένα κείμενο που γράφτηκε από ανθρώπους που, ενώ ζούσαν για αιώνες σκλαβωμένοι, μιλούν για τις ίδιες αξίες για τις οποίες μιλούσε ο διαφωτισμός και η γαλλική επανάσταση. Του είπε για την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, τους μαθητές που παρελαύνουν με τις παραδοσιακές στολές, τους οπλαρχηγούς που μπαίνουν στην πόλη και ρίχνουν με τις μπιστόλες τους. Του μίλησε για τις αναπλάσεις που έχει κάνει και αυτές που ετοιμάζεται να κάνει. Τον ενημέρωσε ότι ο Δήμος έχει 11.500.000 ευρώ ταμειακό πλεόνασμα. Του είπε ότι θα έχει απόλυτη ελευθερία και ότι η μόνη δική του επιθυμία είναι να μην ξεχάσει να βάλει στο πρόγραμμα παραδοσιακούς χορούς με φουστανελάδες. Η δε Ντίνα Νικολάκου είπε στον Γιαν Φαμπρ ότι ο περιφερειάρχης προτίθεται να τον βοηθήσει στο έργο του, εφόσον συνεργαστεί με την Καλαμάτα, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία και γνώση για τα θέματα του πολιτισμού. Του είπε επίσης ότι ο Πέτρος Τατούλης και οι συνεργάτες του δεν κιοτεύουν, είναι αποφασισμένοι αυτό που πιστεύουν να το κάνουν πράξη, για το καλό των Πελοποννησίων και για τον πολιτισμό.
Ο Γιαν Φαμπρ επέμεινε στην άρνησή του, ευχαριστώντας όμως θερμά το δήμαρχο και την αναπληρώτρια του περιφερειάρχη. Είπε ότι ο φόρτος εργασίας του στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δεν του αφήνει χρόνο να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Καλαμάτα και δεσμεύτηκε ότι θα έρθει του χρόνου, στις εκδηλώσεις της 23ης Μαρτίου, να δει την αναπαράσταση της απελευθέρωσης και να ακούσει την Προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές. Είπε δε ότι θα επιδιώξει να μείνει μέρες, ώστε να πάει και στην ψαροταβέρνα του φίλου του στη μαρίνα.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «Kalamata Journal», ο δήμαρχος και η αναπληρώτρια του περιφερειάρχη δεν είχαν ενημερώσει τον εκτελεστικό διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας, Έκτορα Τσατσούλη, ότι θα πήγαιναν να δουν τον Γιαν Φαμπρ και να του προτείνουν συνεργασία. Όταν λοιπόν το έμαθε εκνευρίστηκε καθώς πιστεύει ότι εάν ήταν και ο ίδιος μαζί το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, θετικό. Ζήτησε λοιπόν ο Έκτωρ Τσατσούλης ολιγοήμερη άδεια και έφυγε από την Καλαμάτα. Φήμες λένε ότι τον προσκάλεσαν για φιλοξενία φίλοι του στην Ελευσίνα και τη Ρόδο…
Στ.Μ.