Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 18:42

Μάκαρης: Σε 17 εργάσιμες ημέρες έγιναν 61 απευθείας αναθέσεις

ΝΙΚΑΣ: ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ 
Πλήρη κατάλογο των απευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών από το 2014 μέχρι σήμερα, ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είπε ότι μέσα σε 17 εργάσιμες ημέρες, το διάστημα από τις 4 έως τις 29 Μάρτη, από το Δήμο και τους φορείς που εποπτεύει έγιναν 61 απευθείας αναθέσεις. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, απάντησε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το νόμο και έχουν την έγκριση του επιτρόπου, ενώ σημείωσε ακόμη ότι και η κυβέρνηση κάνει απευθείας αναθέσεις και μάλιστα εκατομμύριων ευρώ, τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του καλώς πράττει…

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα και μίλησε για συγκεκριμένες καταγγελίες περί μεροληπτικής μεταχείρισης εργολάβων και προμηθευτών.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είπε από την πλευρά του ότι η οδηγία που έχει δώσει είναι να γίνονται οι λιγότερες δυνατές απευθείας αναθέσεις, οι οποίες υπογράμμισε ότι προβλέπονται από τη νομοθεσία και όταν γίνονται έχουν συγκεκριμένη αιτιολογία. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι γίνονται απανωτοί έλεγχοι στο Δήμο και καμία απευθείας ανάθεση δεν έχει κριθεί ότι έγινε παρά το νόμο. Ακόμη σχολίασε ότι και η κυβέρνηση κάνει απευθείας αναθέσεις και μάλιστα 10 εκατομμυρίων ευρώ για οικίσκους για τα κέντρα των προσφύγων. Όπως παρατήρησε, δεν διαφωνεί με αυτό που κάνει η κυβέρνηση γιατί «καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες στον καλύτερο δυνατό χρόνο».
Επιπλέον ο αντιδήμαρχος, Σαράντος Μαρινάκης, τόνισε ότι ο Μανώλης Μάκαρης εκτοξεύει ανυπόστατες κατηγορίες για να δημιουργήσει εντυπώσεις, καθώς, όπως ανέφερε, στην ουσία δεν πρόκειται για απευθείας αναθέσεις αλλά για αναθέσεις ύστερα από συλλογή προσφορών από ενδιαφερόμενους.
Επάνω στο ίδιο θέμα ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, ανέφερε ότι έχει ζητήσει εγγράφως από το Δεκέμβρη του 2014 στοιχεία για πληρωμές που έχουν γίνει με εντολή δημάρχου και χωρίς την υπογραφή της Οικονομικής Υπηρεσίας, τονίζοντας ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά δεν του έχουν δοθεί ακόμη.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τον παρέπεμψε στο Διαύγεια, τονίζοντας ότι εκεί μπορεί κανείς να βρει ό,τι ζητάει και σχολιάζοντας ότι και ο ίδιος όταν ζήτησε από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης στοιχεία για εντάξεις έργων άλλων Δήμων και εκείνον στο Διαύγεια τον παρέπεμψαν.
Πάντως ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα δοθούν στο δημοτικό σύμβουλο τα στοιχεία που ζήτησε, σημειώνοντας ακόμη ότι οι πληρωμές που έχουν γίνει με δική του εντολή και χωρίς την υπογραφή της υπηρεσίας είναι ελάχιστες, πολύ κάτω του 1% των συνολικών πληρωμών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλης Αντωνόπουλος, επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία μητρώου προμηθευτών και εργοληπτών, κάτι που τόνισε ότι έχουν δημιουργήσει πολλοί αυτοδιοικητικοί οργανισμοί, όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στ.Μ.