Τρίτη, 10 Μαϊος 2016 17:12

Παναγιώτης Νίκας, Σταύρος Μπένος, Καλαμάτα και Φεστιβάλ Χορού

Παναγιώτης Νίκας, Σταύρος Μπένος, Καλαμάτα και Φεστιβάλ Χορού

«Ε ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ…»! 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας οι άλλες πόλεις το θαυμάζουν αλλά η Καλαμάτα το αμφισβητεί, το φθείρει. Χθες, στην εκδήλωση της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021,…

…ο πολιτιστικός διαχειριστής από την Πάτρα, Ανδρέας Τσιλίρας, μίλησε για το Φεστιβάλ Χορού ως ένα θεσμό ιδιαίτερα σημαντικό και καταξιωμένο. Είπε ότι τέτοιους θεσμούς προσδοκούν να δημιουργήσουν πόλεις που παίρνουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, όταν η Καλαμάτα τον έχει πολλά χρόνια πριν καν διεκδικήσει αυτόν τον τίτλο. Στην ίδια χθεσινή εκδήλωση ο Σταύρος Μπένος είπε για το Φεστιβάλ της Καλαμάτας ότι κατέχει θέση στα μαθήματα κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου. Η άποψη όμως της δημοτικής αρχής είναι διαφορετική. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι όποιος λέει ότι η Καλαμάτα είναι η πόλη του πρωτοποριακού χορού στη χώρα δεν ξέρει τι γίνεται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ προέβη σε μια σύγκριση του κόστους αφενός του Φεστιβάλ Χορού και αφετέρου του Φεστιβάλ Χορωδιών, καθώς και του πληθυσμού που παρακολουθεί τη μία και την άλλη διοργάνωση.
Ο δε επικεφαλής του γραφείου υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Έκτωρ Τσατσούλης, πάλι κατά τη χθεσινή εκδήλωση της μείζονος μειοψηφίας, σχολίασε για το Φεστιβάλ Χορού ότι «δυστυχώς ήταν φάρος τον οποίο κάποιοι τον κλείνανε και τον ξανανοίγανε κατά το δοκούν. Και δεν υφίσταται θεσμός, αυτό που λέμε θεσμός με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όταν συζητιέται κάθε χρόνο εάν θα γίνει φέτος το Φεστιβάλ. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να έχει κλείσει 21 χρόνια πριν, μετά το πρώτο Φεστιβάλ που πέτυχε και μετά τα τόσα χρόνια της κυρίας Μαραγκοπούλου που ήταν εκεί και το έστησε και το έφτασε. Νομίζω ότι της άξιζε να μη χρειάζεται να ρωτάει κάθε φορά εάν θα γίνει φέτος (το Φεστιβάλ). Οπότε πριν προχωρήσουμε στην ίδρυση νέων θεσμών, που είναι φυσικά κάτι που ευχόμαστε για την Πολιτιστική, πρέπει να δούμε πως θα τους στηρίξουμε πραγματικά».
Στις 21 Απριλίου, στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για την ανάθεση της διοργάνωσης του 2ου Φεστιβάλ Χορωδιών στη γερμανική εταιρία Interkultur, από το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, έγινε η εξής τοποθέτηση τόσο για το Φεστιβάλ Χορωδιών όσο και για το Φεστιβάλ Χορού: «Μη θεωρείτε ότι το Φεστιβάλ Χορού γίνεται μόνο στην πόλη της Καλαμάτας ή τώρα στην Ελλάδα, η Καλαμάτα είναι η πόλη του πρωτοποριακού χορού. Όποιος το λέει αυτό δεν ξέρει τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τη Στέγη Γραμμάτων, με άλλους φορείς, με το Φεστιβάλ Αθηνών, με τα χορευτικά σχήματα του Δήμου Αθηναίων. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, με πολύ μεγάλη ιστορία, το έχει πληρώσει με αίμα ο Καλαματιανός λαός πάνω από 20.000.000 ευρώ, υπάρχει υποχρέωση συνέχισης αυτής της παράδοσης που προσφέρει στην πόλη. Λοιπόν γι’ αυτό, αυτό το οποίο γίνεται, αυτό το οποίο ξεκίνησε στην πόλη (Φεστιβάλ Χορωδιών) και το έχει αγκαλιάσει η πόλη, γιατί η χορωδιακή μουσική απευθύνεται σε ευρύτερα πληθυσμιακά στρώματα ενώ το Φεστιβάλ Χορού απευθύνεται σε ειδικούς, σε γνώστες του μοντέρνου χορού, είναι κάτι το διαφορετικό, δεν μπορεί να συγκρίνουμε τις μορφές τέχνης ποια είναι καλύτερη και ποια είναι χειρότερη, εντάξει κι αν μπορούμε τις δύο εκδηλώσεις να τις κάνουμε δέκα, δύο ή είκοσι δύο, να τις κάνουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο, διότι μόνο έτσι θα προχωρήσουμε».
Σαν έμμεση απάντηση στο δήμαρχο θα μπορούσε να θεωρηθεί η χθεσινή τοποθέτηση για το ίδιο θέμα του Σταύρου Μπένου, ο οποίος σημείωσε: «Πιστεύω βαθιά ότι το Φεστιβάλ Χορού έχει μια καταγραφή διεθνή πολύ δυνατή, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί. Ξέρετε τι είναι το Φεστιβάλ Χορού; Είναι η ταυτότητα, ότι εδώ εμφανίζονται τα εκκολαπτόμενα ρεύματα. Η Βίκυ (Μαραγκοπούλου) είχε αυτό το χάρισμα, έβλεπε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Ήταν ένας σκάουτερ, όπως γίνεται με τους ποδοσφαιριστές. Θα αναφερθώ στην κόρη μου, που όταν ήταν στην Αμερική για μεταπτυχιακό της, της είπανε για την Καλαμάτα και έκανε στο πανεπιστήμιο μια εβδομάδα Καλαμάτα, γιατί τρία σχήματα χορευτικά της Αμερικής διέπρεψαν αφού πέρασαν από την Καλαμάτα. Ε δεν το πετάς αυτό το πράγμα…».
Στ.Μ.