Τετάρτη, 25 Μαϊος 2016 21:32

Με τον Δ. Κουτσούμπα η εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να παραστούν στις εκδηλώσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στην Αρκαδία, για το Λαϊκό Διδασκαλείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καθώς και για τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του Πάνου Γεωργόπουλου, της Ασπασίας Δασκαλοπούλου και του Κώστα Μπασακίδη, απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή του κόμματος στη Μεσσηνία. Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για εκδηλώσεις που προβάλλουν το ηρωικό, δίκαιο και μεγαλειώδη αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού για τη συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού. Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις θα αναχωρήσουν λεωφορεία από την Καλαμάτα και άλλες πόλεις του Νομού…

Όπως σημείωσε το μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μπίζας, σε συνέντευξη Τύπου, «την Κυριακή στις 29 Μάη, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση προς τιμή των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, στα Τρόπαια της Αρκαδίας. Εκεί ήταν η έδρα της 3ης μεραρχίας του ΔΣ, που έδρασε στην Πελοπόννησο, η έδρα της ελεύθερης περιοχής και της προσωρινής δημοκρατικής κυβέρνησης στην Πελοπόννησο.  Στα Τρόπαια, πέρα από τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλες κρατικές δομές λειτούργησε και το Λαϊκό διδασκαλείο Πελοποννήσου.
Το λαϊκό διδασκαλείο Πελοποννήσου, ήταν η παιδαγωγική ακαδημία του ΔΣΕ, όπου αποφοιτούσαν δάσκαλοι για να επανδρωθούν τα δημοτικά σχολεία των ελεύθερων χωριών. Λειτούργησε το 1948. Στην εκδήλωση που θα γίνει στις 11 το πρωί, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και η Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός και διδάκτωρ κοινωνιολογίας. Για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν πούλμαν την Κυριακή στις 6.45 το πρωί από την πλατεία Υπαπαντής, καθώς και από άλλες πόλεις της Μεσσηνίας».
Ο Βασίλης Μπίζας σημείωσε ότι το Σάββατο και την Κυριακή, 28 και 29 Μάη, θα λειτουργήσει στο Βυζίκι Τροπαίων κατασκήνωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ «το Σάββατο το πρωί θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου στο χωριό Κερπινή, προς τιμή των Πάνου Γεωργόπουλου, διευθυντή του λαϊκού διδασκαλείου, Ασπασίας Δασκαλοπούλου, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και Κώστα Μπασακίδη από τη Βρωμόβρυση Μεσσηνίας, που σκοτώθηκαν εκεί το 1949».
Αναφερόμενος στο Δημοκρατικό Στρατό αλλά και το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας σήμερα, ο Βασίλης Μπίζας είπε: «Καλούμε όλο το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, να τιμήσουν με την παρουσία τους τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, που την περίοδο 1946-1949, με αφάνταστο ηρωισμό, ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, παλεύοντας στα πεδία των μαχών, συγκροτώντας ελεύθερες περιοχές – οργανώνοντας τη ζωή του λαού, διαμόρφωναν τα φύτρα της νέας λαϊκής εξουσίας. Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε δίκαιος, ηρωικός και μεγαλειώδης. Εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών. Εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της.
Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον εικοστό αιώνα.
Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τη στρατιά ηρώων που διαπαιδαγώγησε. Χιλιάδες έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους, για να πάρει σάρκα και οστά η εποποιία του ΔΣΕ.
Διδάσκουν και διαπαιδαγωγούν ηθικά και πολιτικά η δράση των δεκάδων χιλιάδων νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, των τραυματιών, των φυλακισμένων.
Εβδομήντα χρόνια μετά, το αστικό πολιτικό σύστημα επιχειρεί να αναμορφωθεί, για να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού.
Εβδομήντα χρόνια μετά, η Ιστορία διδάσκει ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση, όποια ονομασία και αν έχει, οποιοδήποτε κόμμα και αν συμμετέχει σε αυτήν, εφόσον η πολιτική εξουσία, τα μέσα παραγωγής και όλος ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών, εφόσον η Ελλάδα συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός».
Τέλος, ο Βασίλης Μπίζας σημείωσε ότι οι οργανώσεις περιοχών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ προχώρησαν στην έκδοση λευκώματος για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, η οποία περιλαμβάνει αδημοσίευτα αρχειακά υλικά καθώς και ιστορικό που αφορά τη λειτουργία του Λαϊκού Διδασκαλείου εκείνη την περίοδο».
Στ.Μ.