Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 02:41

«Λάφυρο» της αριστεράς και «αποπαίδι» της δημοτικής αρχής η ΔΕΥΑΚ...!

«Λάφυρο» της αριστεράς και «αποπαίδι» της δημοτικής αρχής η ΔΕΥΑΚ...!

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΚ σε χωριά της Αλαγονίας και στις Δημοτικές Ενότητες Θουρίας, Αρφαρών και Άριος, ενώ σημειώθηκε και σύγκρουση ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις παρατάξεις της μειοψηφίας, για τη μόνη πια «παχιά αγελάδα» του Δήμου, τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

«Αποπαίδι» της δημοτικής αρχής, αποκάλεσε τη ΔΕΥΑΚ ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Νταγιόπουλος. Όπως εξήγησε, ενώ ο Δήμος θα έπρεπε να φροντίζει τη δημοτική επιχείρηση σαν να ήταν παιδί του, την εκμεταλλεύεται οικονομικά μειώνοντας τα τιμολόγια για το Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα κατά 50%, αφαιρώντας της δηλαδή έσοδα, όταν μάλιστα της έχει βεβαιώσει και μια οφειλή ύψους 2.300.000 ευρώ από το λεγόμενο αλληλόχρεο.
Ο  επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, πρόσθεσε ότι το αλληλόχρεο, η μείωση των τιμολογίων για το Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα και η αύξηση των τιμολογίων για νοικοκυριά, έρχονται να επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες, σε μια μάλιστα εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι Δήμος με τον τρόπο αυτό «βάζει χέρι στο ταμείο της ΔΕΥΑΚ» για να παίρνει 90.000 ευρώ το χρόνο, ενώ επιπλέον παρατήρησε ότι η Επιχείρηση αναγκάζεται να κάνει έργα που εξυπηρετούν αποκλειστικά κάποιες επιχειρήσεις, το κόστος των οποίων τελικά επωμίζονται φτωχοί παππούδες που μένουν σε χωριά και τους επιβλήθηκε η αύξηση των τιμολογίων.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, απάντησε ότι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιμένουν σε μια ειδική μεταχείριση της ΔΕΥΑΚ και του προσωπικού της, επειδή η συγκεκριμένη Επιχείρηση, όπως ισχυρίστηκε, παραδόθηκε ως «λάφυρο» στην αριστερά, όταν πήραν τη διοίκηση του Δήμου οι τότε αποκαλούμενες δημοκρατικές δυνάμεις. Ο δήμαρχος τόνισε ότι η ΔΕΥΑΚ για τη δημοτική αρχή είναι ίση με όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα του Δήμου, το ίδιο και οι εργαζόμενοί της, ενώ πρόσθεσε ότι η Επιχείρηση έχει να επιτελέσει ένα πολύ μεγάλο έργο το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού, την επέκταση της αποχέτευσης μέχρι τον Άγιο Φλώρο κ.ά.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Διασάκος, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή με την πολιτική της στρώνει το χαλί για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΚ, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για όλους τους άλλους, διότι με τους αγώνες τους πέτυχαν σημαντικές κατακτήσεις, ενώ ζήτησε φθηνό νερό για τις οικογένειες, δωρεάν νερό για άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες και αυξήσεις στα τιμολόγια για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο Γιάννης Γκλεγκλές, της «Πρωτοπορίας» μίλησε για αντιφάσεις στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ, ωστόσο σημείωσε πως τα νέα τιμολόγια φαίνεται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Σαράντος Μαρινάκης, υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις, όπου αυτές επιβάλλονται, δεν επαρκούν ούτε για να καλυφθεί το κόστος της λειτουργίας και της συντήρησης των υποδομών. Πρόσθεσε ότι ουσιαστικά τα τιμολόγια μειώνονται, όσον αφορά τα έσοδα που θα έχει η επιχείρηση, ωστόσο οι τιμές ανεβαίνουν λόγω των διάφορων φόρων που επιβάλλονται υπέρ του κράτους.
Στ.Μ.