Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 18:30

Κέντρο Ρομποτικής: Διέξοδος για τους μαθητές με αγάπη για τις φυσικές επιστήμες

Οι μαθητές Στέλιος Αποστολόπουλος και Ευγενία Αλεξοπούλου με τα ρομπότ "Απόστολος Ι" και "Απόστολος ΙΙ", ανάμεσά τους ο καθηγητής πληροφορικής και προπονητής της ομάδας ρομποτικής Ονούφριος Κωστάκης Οι μαθητές Στέλιος Αποστολόπουλος και Ευγενία Αλεξοπούλου με τα ρομπότ "Απόστολος Ι" και "Απόστολος ΙΙ", ανάμεσά τους ο καθηγητής πληροφορικής και προπονητής της ομάδας ρομποτικής Ονούφριος Κωστάκης

ΣΤΟ 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Μια μεγάλη ευκαιρία στους μαθητές που έχουν πάθος για τις φυσικές επιστήμες ώστε να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και τη δημιουργικότητά τους, δίνει το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού, που έχει δημιουργηθεί στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας αλλά απευθύνεται σε όλη τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής. Το πρωί έγινε η παρουσίαση του Κέντρου, το οποίο είναι το δεύτερο που λειτουργεί στην Ελλάδα (το πρώτο είναι σε σχολείο της Λάρισας). Και κατά την παρουσίαση όλοι μίλησαν για τη συμβολή του καθηγητή πληροφορικής, ιερέα Σωτήρη Μαστέα, προπονητή της πρώτης μαθητικής ομάδας ρομποτικής στη Μεσσηνία, η οποία μάλιστα το 2015 έφτασε μέχρι την Ολυμπιάδα του Σότσι της Ρωσίας…

Στην παρουσίαση του Κέντρου Ρομποτικής και Προγραμματισμού παραβρέθηκαν ο διευθυντής εκπαίδευσης στην περιφέρεια Πελοποννήσου, Πάνος Πετρόπουλος, ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Απόστολος Ασημακόπουλος, ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Μεσσήνης, στο οποίο συντονίζονται δύο μαθητικές ομάδες ρομποτικής, Βασίλης Γεωργόπουλος, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Γιώργος Σταματόπουλος, ο προπονητής των δύο μαθητικών ομάδων που συντονίζονται στο Λύκειο της Μεσσήνης, καθηγητής πληροφορικής Ονούφριος Κωστάκης και δύο μαθητές των ομάδων ρομποτικής, ο Στέλιος Αποστολόπουλος και η Ευγενία Αλεξοπούλου.

Ονούφριος Κωστάκης, Πάνος Πετρόπουλος, Γιώργος Σταματόπουλος και Απόστολος Ασημακόπουλος
Ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας, Απόστολος Ασημακόπουλος τόνισε ότι ο καθηγητής και ιερέας Σωτήρης Μαστέας ήταν η κινητήρια δύναμη και η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία αυτού του Κέντρου, το οποίο διευκρίνισε ότι απευθύνεται σε όλα τα σχολεία και όλους τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η διεύθυνση του σχολείου θα υποστηρίζει τις ομάδες ρομποτικής που θα δημιουργηθούν και θα διαθέτει απαραίτητο εξοπλισμό. Είπε επίσης ότι το Κέντρο δημιουργήθηκε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του κράτους, αλλά με την υποστήριξη χορηγών.
Ο διευθυντής εκπαίδευσης στην  περιφέρεια Πελοποννήσου, Πάνος Πετρόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθεί το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού, υπογραμμίζοντας τη συμβολή πολλών εκπαιδευτικών της περιοχής. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κέντρο θα στηριχθεί από ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που θα έχει η λειτουργία του, σημειώνοντας ότι ήδη ομάδες ρομποτικής της περιοχής έχουν επιτύχει διακρίσεις σε διαγωνισμούς εθνικούς και διεθνείς. Ακόμη ο περιφερειακός διευθυντής τόνισε ότι το Κέντρο αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές που αγαπούν τα μαθηματική, τη φυσική, την πληροφορική να αναπτύξουν τις γνώσεις τους, να βρίσκουν τους σωστούς τρόπους για τη λύση των προβλημάτων, να οξύνουν το πνεύμα τους.
Σε ό,τι αφορά προβλήματα που υπάρχουν, όπως το ότι δεν έχει ενταχθεί η ρομποτική στα σχολικά προγράμματα ή ότι το κράτος δεν καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής των μαθητικών ομάδων ρομποτικής σε διεθνείς διαγωνισμούς, ο Πάνος Πετρόπουλος ανακοίνωσε ότι αυτά βρίσκονται σε διαδικασία αντιμετώπισης.
Ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό Κέντρο σε ό,τι αφορά τη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα, τόνισε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Γιώργος Σταματόπουλος.
Ο προπονητής ομάδων ρομποτικής και καθηγητής Ονούφριος Κωστάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι το να ασχοληθούν οι μαθητές με τέτοια προγράμματα απαιτεί διάθεση χρόνου και επίμονη προσπάθεια, ωστόσο υπογράμμισε ότι η ανταμοιβή είναι μεγάλη όταν οι μαθητικές ομάδες πετυχαίνουν τους στόχους τους. Οι μαθητικές ομάδες που προπονεί ο καθηγητής διακρίθηκαν σε διαγωνισμό που έγινε πρόσφατα στην Κόρινθο και προκρίθηκαν για τον εθνικό μαθητικό διαγωνισμό που θα γίνει στην Αθήνα, ελπίζοντας ότι και εκεί θα προκριθούν για να συμμετέχουν σε διεθνή διαγωνισμό.
Ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Μεσσήνης, Βασίλης Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στη δυσκολία που υπήρξε πέρσι στο σχολείο του, για την ίδρυση της πρώτης μαθητικής ομάδας ρομποτικής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρχε καθόλου εξοπλισμός και για την απόκτησή του η σχετική δαπάνη καλύφθηκε από τον ίδιο και από τον καθηγητή Ονούφριο Κωστάκη. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία των δύο μαθητικών ομάδων που συντονίζονται στο σχολείο του και εξέφρασε την επιθυμία να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι την Ολυμπιάδα, που θα γίνει στο Νέο Δελχί της Ινδίας.
Ακολούθησε η επίδειξη του προγράμματος που έχουν ετοιμάσει οι δύο μαθητικές ομάδες ρομποτικής οι οποίες συντονίζονται στη Μεσσήνη. Πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και τη διαλογή τους. Ειδικότερα, στην επίδειξη που έγινε το ρομπότ πήρε το περιεχόμενο των κάδων με τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία εναπόθεσε σε εργοστάσιο διαλογής.
Στ.Μ.