Κυριακή, 03 Ιουλίου 2016 00:53

"Ατομικές καταστάσεις" παγκοσμίως διαβλέπει ο Στέλιος Κούλογλου

Γιώτα Κοζομπόλη, Στέλιος Κούλογλου, Σπύρος Μωρακέας και Πέτρος Κωνσταντινέας Γιώτα Κοζομπόλη, Στέλιος Κούλογλου, Σπύρος Μωρακέας και Πέτρος Κωνσταντινέας

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ 
«Αν ήταν να επιλέξω, μάλλον το μαύρο θα επέλεγα», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλουγλου, μιλώντας το Σάββατο στην Καλαμάτα και απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς βλέπει τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας ούτε και η άνοδος της ακροδεξιάς δείχνουν να προβληματίζουν το πολιτικό κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο ευρωβουλευτής, σχολιάζοντας μάλιστα ότι η ηγεσία της Ένωσης συνεχίζει στη γραμμή «business as usual». Μέσα σε αυτή την κατάσταση, πρόσθεσε ο Στέλιος Κούλογλου, δείχνει να ενισχύεται και το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ «και τότε θα πάμε σε άλλου είδους ατομικές καταστάσεις»…

Ο Στέλιος Κούλογλου το βράδυ του Σαββάτου, στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX», μίλησε για τις μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για τη διατλαντική συμφωνία επενδύσεων και εμπορίου TTIP, ενώ αύριο το απόγευμα, στους Γαργαλιάνους, θα μιλήσει για την κοινωνική οικονομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα.
Πριν από την ομιλία στην Καλαμάτα ο Στέλιος Κούλογλου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε επίσης για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και για σειρά άλλων ελληνικών θεμάτων, όπως την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τις προοπτικές αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας, το σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική, τις επερχόμενες αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία TTIP, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι η ευρωπαϊκή αριστερά και άλλες ομάδες στο ευρωκοινοβούλιο θεωρούν ότι θα είναι μια καταστροφική συμφωνία, εάν τελικά υπογραφεί, διότι θα κατεβάσει πάρα πολύ τα στάνταρ της Ευρώπης και θα τα προσαρμόσει στα Αμερικανικά, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των τροφίμων, την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων, την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά θέματα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάλογη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, που έχει τις ίδιες ακριβώς προβλέψεις και ήδη θίγει μια σειρά από προϊόντα, εφόσον επικυρωθεί, όπως η ελληνική φέτα και άλλα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι οι συμφωνίες αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, ενώ στρέφονται ενάντια στις μικρές επιχειρήσεις, στους μικρούς παραγωγούς και στα μικρά κράτη.
Ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε ότι η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να προβληματίσει σοβαρά το πολιτικό κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διακόψει όλες αυτές τις μυστικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο σημείωσε ότι η ηγεσία της Ε.Ε. όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των Βρετανών αλλά συνεχίζει να χορεύει αμέριμνα στη γέφυρα του πλοίου που μοιάζει όλο και περισσότερο με τον «Τιτανικό», όπως χαρακτήρισε την Ένωση, που πλέει καταπάνω στο παγόβουνο.

Σχετικά με την κοινωνική οικονομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα, θέμα που ο Στέλιος Κούλογλου θα παρουσιάσει την Κυριακή στους Γαργαλιάνους, τόνισε ότι πρόκειται για ζητήματα με τα οποία ασχολείται, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, έχει ξεκινήσει διάφορες δράσεις και μια από αυτές έχει να κάνει με τη νεανική επιχειρηματικότητα και την παρουσίαση σχετικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έξω από τα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Άλλη δράση με την οποία είπε ότι ασχολείται είναι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, που τόνισε ότι πρόκειται για μια μορφή που ανθεί σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, ωστόσο στην Ελλάδα ο τομέας αυτός είναι ακόμη υπανάπτυκτος. Μια τρίτη δράση με την οποία ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι ασχολείται αφορά την κλωστική και ιατρική κάνναβη, η οποία σημείωσε ότι επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσά που φτάνουν και τις 70.000 ευρώ. Όπως πρόσθεσε, «στην Ελλάδα έχουμε μείνει σε στερεότυπα. Ενώ με την κλωστική κάνναβη φτιάχνεις από σκοινιά μέχρι μονωτικά υλικά και αυτοκίνητα, κάποιοι πιστεύουν ότι θα πάρουμε ένα σκοινί και θα το στρίψουμε και θα καπνίσουμε τσιγάρο και θα μαστουρώσει η νεολαία. Δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις και να κοιτάξουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας έτσι ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να αναθερμαίνεται η οικονομία μας».
Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα, ο Στέλιος Κούλουγλου ανέφερε για την πολιτική της κυβέρνησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: «Έγινε το 2015 μια προσπάθεια να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπάθεια που απέτυχε για πολλούς λόγους. Από τη στιγμή που απέτυχε έγινε μια συνθηκολόγηση και όπως σε κάθε συνθηκολόγηση τέθηκαν εξαιρετικά επώδυνοι όροι τους οποίους καλούμαστε να υλοποιήσουμε αυτή τη στιγμή. Τα μέτρα θα είναι πολύ επώδυνα και υφεσιακά. Από την άλλη μεριά θεωρώ ότι έχει κλείσει ένας κύκλος της οικονομίας και θα μπορούσε να ξεκινήσει μια αναθέρμανση από το φθινόπωρο, αν δε μας επηρεάσει το Brexit. Όμως η αναθέρμανση της οικονομίας δεν φτάνει από μόνη της. Χρειάζονται επαγρύπνηση, βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, να γίνει μείωση φόρων. Θα πρέπει να υπάρχει ένα οικονομικό επιτελείο στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει να σας πω όμως ότι δεν είναι μόνο η ελληνική οικονομία η οποία αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες και ιδιαίτερα όλες οι χώρες του νότου είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τέτοιους είδους προγράμματα. Τώρα τελευταία εκβιάζουν την Πορτογαλία ότι αν δεν επιβάλει πρόσθετα μέτρα θα έρθει η τρόικα. Στην Ιταλία ζήτησε ο Ρέντσι μια βοήθεια για τις τράπεζες, που δεν του τη έδωσαν. Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα και η ανατροπή του δυστυχώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει την ίδια πολιτική. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη διαφορά και δεν την έχει κάνει ως τώρα όσο θα έπρεπε, είναι να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών σε τομείς όπως η γραφειοκρατία, οι ουρές στο ΙΚΑ και αλλού, η διαφθορά όπως στα νοσοκομεία. Έχουν γίνει κάποια βήματα. Αν δείτε τα νοσοκομεία σήμερα και τις διοικήσεις τους, μπορεί να άργησαν να τοποθετηθούν αλλά έχουν διδακτορικά, δεν είναι αποτυχημένοι βουλευτές ή πρώην στρατιωτικοί. Δεν υπάρχει επίσης διαφθορά, τουλάχιστον στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και στο επίπεδο των ανθρώπων που συνεργάζονται με αυτή, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Στέλιος Κούλογλου και Σπύρος Μωρακέας, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι πέρα από την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας για αποχώρηση έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς, στην Αυστρία θα ξαναγίνουν εκλογές και είναι πολύ πιθανό να κερδίσει ο ακροδεξιός υποψήφιος καγκελάριος, στη Γαλλία η Λεπέν φαίνεται ότι είναι πρώτη, στην Ιταλία φαίνεται ότι είναι πρώτος ο ευρωσκεπτικιστής Πέπε Γκρίλο που πρόσφατα κέρδισε τους μεγάλους Δήμους της χώρας.
Με λίγα λόγια ο ευρωβουλευτής είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα φως (για την Ευρωπαϊκή Ένωση). Εντάξει υπάρχουν κάποιες προσπάθειες οι χώρες του νότου να συστήσουν μια συμμαχία, που θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει. Αλλά βλέπετε είναι και αυτές αποδυναμωμένες, η Πορτογαλία είναι με έναν πολύ στενό κορσέ επίσης μέτρων λιτότητας, ο Ρέντσι έχει τα προβλήματα τα δικά του, ενδεχομένως η Ιταλία μπορεί να είναι το επόμενο ντόμινο που θα πέσει και αν πέσει η Ιταλία θα έχουμε σεισμικού τύπου αναταράξεις. Ο Ολάντ είναι σε κάθετη πτώση και οι Ποδέμος δεν κέρδισαν στην Ισπανία. Επομένως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που μας έχει οδηγήσει εδώ».
Ειδικότερα για την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε: «Το Brexit θεωρώ ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις αντίστοιχες με αυτές που είχε η πτώση του τείχους του Βερολίνου. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός όχι μόνο γιατί είναι μια πολύ μεγάλη χώρα που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κυρίως γιατί δίνει αέρα στα πανιά των ευρωσκεπτικιστών και συγχρόνως έρχεται σε μια στιγμή που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι ανεπαρκείς και δεν βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων έτσι ώστε να αδράξουν αυτή την ευκαιρία, την προειδοποίηση μάλλον, να ακούσουν το μήνυμα και να μπορέσουν να αλλάξουν την πολιτική. Επομένως θεωρώ ότι θα υπάρξουν και άλλες κρίσεις στο μέλλον». 
Στ.Μ.