Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2012 18:51

Συζήτηση για την παράνομη «άγρα» τουριστών ζητάει ο Θ. Μπρεδήμας

Συζήτηση για την παράνομη «άγρα» τουριστών ζητάει ο Θ. Μπρεδήμας

ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Να ληφθούν μέτρα για την καλή «διαχείριση» των τουριστών, εν όψει μάλιστα και της παράδοσης του αυτοκινητόδρομου από την Τσακώνα μέχρι τη Σπερχογεία, ζητάει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Θόδωρος Μπρεδήμας, ο οποίος κατέθεσε αίτημα συζήτησης του θέματος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Ανδρέα Γουρδέα.

Στην αίτησή του ο Θόδωρος Μπρεδήμας σημειώνει σχετικά: «Εν όψει της παράδοσης του Εθνικού δρόμου Καλαμάτας-Τρίπολης, μέχρι τον κόμβο Θουρίας, ο οποίος παραδίδεται στην κυκλοφορία στα τέλη του τρέχοντος μηνός Ιουνίου, είναι κατεπείγουσα ανάγκη να συζητηθεί το θέμα «της διαχείρισης του τουρισμού στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες καταγγελίες» και τούτο διότι υπάρχουν καταγγελίες για «παραβατικές δράσεις» καταστηματαρχών που χειρίζονται και διαχειρίζονται τα της άφιξης και διακίνησης των τουριστών για προσωπικά οφέλη, παραβλάπτοντες συμφέροντα των υπολοίπων καταστηματαρχών που αγωνίζονται δια τον επιούσιον και καταπατώνται τα δικαιώματά των.
Μάλιστα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησα, λόγω του κατεπείγοντος, να συζητηθεί το θέμα λόγω της παρουσίας και καταγγέλοντος καταστηματάρχου, ασχολουμένου με τα τουριστικά είδη.
Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού «Οι δρόμοι της ελιάς» Γιώργου Καραμπάτου, ο οποίος πρόσφατα απηύθυνε σχετική καταγγελία με αποδέκτες τόσον το Δήμαρχο Καλαμάτας, όσον τον Αντιπεριφερειάρχη, την Εισαγγελία Καλαμάτας και την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Αναφερόμενος ο Γ. Καραμπάτος στις παραβατικές δράσεις που επηρεάζουν δυσμενώς την τουριστική κίνηση, μονοπωλώντας και θέτοντας αυτή στα πλαίσια συγκεκριμένων συμφερόντων, που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο, τονίζει: «Καταστηματάρχης ασκεί ανεμπόδιστα επί σειρά ετών άγρα πε­λατών, εξασφαλίζει, άγνωστο με ποιους τρόπους, την προτίμηση των οδηγών των τουριστικών λεωφορείων που φθάνουν στην πόλη, διενεργεί δε μέχρι και... ξεναγήσεις ο ίδιος στα αξιοθέατα, προκειμένου να προσελκύσει πελατεία στο κατάστημά του... Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο και γνωστό σε όλους φαινόμενο παρανομίας και ατιμωρησίας το οποίο εξελίσσεται στην Καλαμάτα και οι μεν αρχές παραλείπουν να αντιμετωπίσουν, όπως οφείλουν σύμφωνα με το νόμο, όλοι εμείς δε να καταγγείλουμε τις αρνητικές του επιπτώσεις».
Σημειώνει πως μια τέτοια «δράση» συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους άλλους καταστηματάρχες, πως η άγρα πελατών συνιστά ποινικό αδίκημα διωκόμενο αυτεπαγγέλτως, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, ενώ θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από την Πολιτεία και οι «σχέσεις αποκλειστικότητας» με τα τουριστικά λεωφορεία, που, συνήθως βασίζονται στις υψηλές προμήθειες
Επισημαίνει ότι η ξενάγηση, σύμφωνα με το νόμο, ανατίθεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ξεναγούς εφοδιασμένους με τη σχετική άδεια, ενώ τυχόν ξενάγηση χωρίς άδεια, συνιστά επίσης ποινικό αδίκημα.
Παρατηρεί ότι εκτός από τη νομική πλευρά του θέματος και τις ευθύνες των αρμόδιων αρχών, η συγκεκριμένη «δράση» επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό σε μια περίοδο, που η Καλαμάτα αρχίζει να δέχεται ομάδες τουρισμού πόλης, μεγάλα κρουαζιερόπλοια να προσεγγίζουν το λιμάνι της και να καθιερώνεται ως προορισμός αστικού τουρισμού.
Προτρέπει να υπάρξει φροντίδα για την καλή τουριστική εικόνα της Καλαμάτας, «την οποία ναρκοθετούν τέτοιες συμπεριφορές, αλλά και τέτοιες παραλείψεις εκ μέρους των αρμοδίων», υπογραμμίζοντας πως «είναι θέμα των τοπικών αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών και κυρίως της δημοτικής αλλά και της περιφερειακής αρχής, που έχουν καθήκον να προστατεύσουν το τουριστικό μέλλον της πόλης και της περιοχής από τις αρνητικές εντυπώσεις, που προκαλεί η συγκεκριμένη και όποια άλλη αυθαίρετη και παράνομη συμπεριφορά».
Εν όψει όλων αυτών και λόγω της σοβαρότητας του εν λόγω θέματος, παρακαλούμε όπως το προαναφερθέν θέμα έρθει πρώτον εις την ημερήσια διάταξη του Σώματος στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κληθούν ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Οι δρόμοι της ελιάς», όσον οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι καταγγέλλοντες καταστηματάρχες».