Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό, ουσιαστικά απαγορευτικό για την εμπορική δραστηριότητα στον αιγιαλό, αφού το μόνο που επιτρέπει είναι η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ορισμένοι από εκείνους που διαμαρτύρονται, είτε δεν είναι οικονομικά συνεπείς στις υποχρεώσεις τους - ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μίλησε για επαγγελματίες που έχουν ακόμη και πέντε χρόνια να πληρώσουν - είτε προβαίνουν σε κατασκευές και παρεμβάσεις στον αιγιαλό που ξεφεύγουν υπερβολικά από το πλαίσιο του νόμου. Από την άλλη, ακόμη και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών τόνισαν ότι ο ρόλος των επαγγελματιών είναι σημαντικός, γιατί στο πλαίσιο της εμπορικής τους δραστηριότητας προβαίνουν σε παρεμβάσεις καθαρισμού που δε θα μπορούσαν να τις κάνουν οι Δήμοι. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και πάλι ότι τους ελέγχους των αρχών προκαλούν άλλοι επαγγελματίες, με καταγγελίες που κάνουν στις ελεγκτικές αρχές, αλλά και στην εισαγγελία.
Έτσι λοιπόν η Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και η Κτηματική Υπηρεσία, ουσιαστικά ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν περιθώρια για να δείξουν μεγαλύτερη ανοχή από αυτή που ήδη δείχνουν.
Τέλος υπογραμμίστηκε, κυρίως από το δήμαρχο Καλαμάτας, ότι η μόνη λύση είναι να ασκηθεί σοβαρή πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει ο νόμος για να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και τις σημερινές ανάγκες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι του Νομού ή εκπρόσωποί τους, ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας και επαγγελματίες.
Στ.Μ.