Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 16:46

Καζαντζάκης, Ρωσία, Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας…

Δώρα Γιαννίτση, Ναντιέζντα Θεοδωρίδη και Όλγα Θεοδωρίδη Δώρα Γιαννίτση, Ναντιέζντα Θεοδωρίδη και Όλγα Θεοδωρίδη

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ «KULTURA» 
Την ωραία εικόνα ανθρώπων να διαβάζουν αποσπάσματα του βιβλίου «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης και να τους μαγνητοσκοπούν συνεργάτες του μεγάλου Ρωσικού ομοσπονδιακού καναλιού «Kultura», είδαν το μεσημέρι οι περαστικοί από τους Αγίους Αποστόλους. Οι συνεργάτες του καναλιού βρίσκονται από χθες στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας και την Καλαματιανή διευθύντριά του, Δώρα Γιαννίτση, καθώς και για ένα αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη. Τα αφιερώματα εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων μετά τον προσδιορισμό του 2016 ως έτους Ελληνορωσικής Φιλίας…

Το κανάλι «Kultura» έχει πολλά εκατομμύρια τηλεθεατές και η θεματική του είναι ο πολιτισμός, οι επιστήμες, η ιστορία. Από το «Kultura» βρίσκονται στην Καλαμάτα οι συνεργάτιδές του Ναντιέζντα Θεοδωρίδη, παραγωγός, ποντιακής καταγωγής και η Όλγα Θεοδωρίδη, σκηνοθέτιδα.
Κάνουν γυρίσματα με την Δώρα Γιαννίτση, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή στη Μόσχα, λόγω της μεγάλης ενεργητικότητάς της και δημιουργικότητάς της ως διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα στη Μόσχα.
KOSSYVA-LIA-NANTIEZDA-THEODORIDH-OLGA-THEODORIDH-01-09-16.jpg
Η Λία Κόσσυβα διαβάζει Νίκο Καζαντάκη και μαγντητοσκοπούν η Ναντιέζντα Θεοδωρίδη και Όλγα Θεοδωρίδη
Όπως είπε στην «KalamataJournal» η Ναντιέζντα Θεοδωρίδη, στο πλαίσιο του έτους Ελληνορωσικής Φιλίας έχουν γίνει ή γίνονται πολλά προγράμματα που αφορούν την προβολή του ελληνικού και του ρωσικού πολιτισμού και τους δεσμούς τους. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι η προβολή του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από το μυθιστόρημά του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Ολόκληρο το μυθιστόρημα θα προβληθεί και στο διαδίκτυο, από Έλληνες που διαβάζουν αποσπάσματά του. Στην Καλαμάτα, σήμερα, αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Ψαρούλης, η Λία Κόσσυβα, ο Δημήτρης Μανιάτης.
Η Ρωσίδα τηλεοπτική παραγωγός μας είπε ότι στη Ρωσία ο Καζαντζάκης στο μεν ευρύ κοινό δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, ωστόσο το έργο του το γνωρίζουν και το εκτιμούν οι Ρώσοι άνθρωποι του πνεύματος. Επίσης σημείωσε ότι στην Ελλάδα,  οι άνθρωποι που διαβάζουν αποσπάσματα του μυθιστορήματος, στο πλαίσιο του προγράμματος που ετοιμάζει το «Kultura», ενθουσιάζονται και αυτό λειτουργεί ως κίνητρο να ασχοληθούν περισσότερο με το έργο του Νίκου Καζαντάκη.
Ακόμη, η Ναντιέζντα Θεοδωρίδη μίλησε ιδιαίτερα επαινετικά για την Δώρα Γιαννίτση, υπογραμμίζοντας ότι κάνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα, διοργανώνει εκδηλώσεις, εκθέσεις, αφιερώματα, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, που πάντα γνωρίζουν μεγάλη απήχηση στο Ρωσικό κοινό.
Στ.Μ.