Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 21:55

Χαρίτσης, Σπίρτζης, Τόσκας στην Καλαμάτα για τις διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης

Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Αλέξης Χαρίτσης και στο βάθος ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Αλέξης Χαρίτσης και στο βάθος ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ 
Να πάρει η κυβέρνηση άμεσες αποφάσεις ώστε να μην οδηγήσουν οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην Καλαμάτα και σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, από το έντονο καιρικό φαινόμενο της νύχτας της Τρίτης, σε πλήγμα κατά της αναπτυσσόμενης τοπικής οικονομίας, ζητήθηκε από το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την Καλαμάτα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο. Το κλιμάκιο αποτέλεσαν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Το κλιμάκιο διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση και αντίθετα υπογράμμισε ότι όσο πιο γρήγορα κινηθούν οι Δήμοι τόσο πιο γρήγορα θα πάρουν χρήματα που ήδη έχουν δεσμευτεί για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών αποκατάστασης ζημιών, καθώς και ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι καταγραφές των ζημιών που υπέστησαν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωσή τους…

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και η απόφαση κήρυξης των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και κοινοτήτων ή ενοτήτων των Δήμων Δυτικής Μάνης και Πύλου-Νέστορος σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Με την απόφαση αυτή, όπως τόνισε τόσο ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης όσο και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, θα μπορέσουν οι Δήμοι να κινηθούν με ευέλικτες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Στη σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο, το συντονισμό έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ενώ παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, οι αντιδήμαρχοι των Δήμων Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης και Πύλου-Νέστορος Τάκης Δαρσακλής, ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλής Μαντάς, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, εκπρόσωπος του πολεμικού αεροδρομίου, ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας Δημήτρης Μανδηλάρης κ.ά
Ο περιφερειάρχης επέμεινε ότι οι ζημιές σημειώθηκαν σε μια πολύ δύσκολη καμπή και ειδικότερα σε μια περίοδο που η Μεσσηνία κέρδιζε το στοίχημα της ανάπτυξής της παρά τη μεγάλη εθνική κρίση. Τόνισε λοιπόν ότι οι ζημιές αυτές πρέπει να αποκατασταθούν, οι πληγέντες να αποκατασταθούν και η Μεσσηνία να συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά και να παράγει φορολογικά έσοδα για το κράτος.
Οι τρεις υπουργοί στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τα τρία θύματα της κακοκαιρίας στο Δήμο Καλαμάτας και την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες.
Ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε επίσης ότι «ήδη έχει προχωρήσει η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψουμε τις συμβατικές διαδικασίες και να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα οι διαδικασίες που απαιτούνται για την άρση των άμεσων συνεπειών των χθεσινοβραδινών καταστροφών. Προχωρήσαμε από το υπουργείο Οικονομίας το πρωί, μέσω της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων, στη δέσμευση πόρων ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσομε μέσω της κατάθεσης σχετικού αιτήματος στο υπουργείο Εσωτερικών, στη υλοποίηση εργολαβιών για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με απεγκλωβισμούς, αποστραγγίσεις κλπ Προχωράμε σε δεύτερο χρόνο στην πλήρη καταγραφή σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια, που είναι η καταγραφή όλων των ζημιών για τις διαδικασίες των αποζημιώσεων. Αυτές είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει. Η συνεργασία που ξεκίνησε σήμερα θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα θεωρώ με πολύ παραγωγικό τρόπο».
Ακόμη ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι τα δυσάρεστα που συνέβησαν τη νύχτα της Τρίτης είναι ευκαιρία να αποτελέσουν μια απαρχή ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων που έχουν να κάνουν και με πλημμυρικά ζητήματα και με ζητήματα που προκαλούνται ή συνδέονται με οδικά έργα και με ζημιές που σημειώνονται στις αγροτικές καλλιέργειες, ώστε να μην επαναληφθούν και στο μέλλον ανάλογα δυσάρεστα γεγονότα.
Ο υπουργός Νίκος Τόσκας από την πλευρά του σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι της κυβέρνησης, ο κρατικός μηχανισμός, επενέβη και σε ό,τι αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Πυροσβεστική ενήργησε αποτελεσματικά και με μεγάλη ταχύτητα. Υπάρχουν όμως οι ζημιές που δεν αποκαθίστανται δυστυχώς εύκολα και αυτό ακριβώς ήρθαμε να συζητήσουμε εδώ με τον περιφερειάρχη και τους τοπικούς παράγοντες, τους ειδικούς. Είναι μια συνεχής προσπάθεια για να προστατεύσουμε αυτόν τον τόπο που έχει πληγεί και αυτό θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες».
Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης τόνισε: «Η ιεράρχηση είναι πρώτα και κύρια να βοηθήσουμε τους πολίτες μας που έχουν πληγεί όσον αφορά τις ζημιές στις οικοσκευές και στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου θα έρθει την άλλη εβδομάδα για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αλλά η καταγραφή έχει ξεκινήσει. Έχουμε σημαντικές ζημιές στις υποδομές. Εκτός από τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας θα έρθουν και από το υπουργείο για να συνδράμουμε και στην εκτίμηση και στην καταγραφή. Έχουμε πάγια προβλήματα που είναι εντοπισμένα, γιατί έχουμε ήδη προβλέψει και έχουν υπογραφεί μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας. Έγινε ένας γόνιμος διάλογος προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται ως συνήθως ανά έργο ή ανά περιοχή αυτά τα θέματα, να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πιστεύω ότι η μελέτη αλλά και η μελέτη σκοπιμότητας που συμφωνήσαμε να κάνουμε και με την Περιφέρεια και με τους δήμους για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτό το πρόβλημα θα δώσει τη λύση. Η μελέτη που έχει ήδη προβλεφθεί έχει να κάνει με τον Πάμισο ποταμό αλλά πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνει επανεξέταση και σε άλλα θέματα όπως είναι η εθνική οδός, που είναι η δεύτερη φορά που κλείνει».
Στ.Μ.