Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 15:21

Απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη για ένα χρόνο αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή

Απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη για ένα χρόνο αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Την απαλλαγή των πληγέντων από την πλημμύρα της περασμένης εβδομάδας από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, για χρονικό διάστημα ενός χρόνου, αποφάσισε νωρίτερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας. Την απόφαση αναμένεται να επικυρώσει το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο. Από τα δημοτικά τέλη θα απαλλαγούν οι πληγέντες που θα κάνουν σχετική αίτηση, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων για τη ζημιά που έχουν υποστεί, καθώς και από τη δήλωση Ε1 προς την Εφορία. Και η ΔΕΥΑΚ αλλά και η Φάρις, εξετάζουν τον τρόπο προκειμένου να μειώσουν τιμολόγια και δίδακτρα πληγέντων…

Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, που σημείωσε ότι η απαλλαγή θα αφορά πληγέντες που έχουν υποστεί ζημιές στην κύρια κατοικία τους και στην επαγγελματική τους εγκατάσταση.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο ανακούφισης δεν είναι επαρκές, γιατί δεν καλύπτει όλους τους πληγέντες. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι υπάρχουν επαγγελματίες που δεν έχουν υποστεί ζημιές από την πλημμύρα, επειδή όμως βρίσκονται σε περιοχές που πλημμύρισαν και προξενήθηκαν καταστροφές έχει μηδενιστεί η κίνηση. Αυτοί οι επαγγελματίες, συνέχισε ο Σταμάτης Μπεχράκης, δεν καλύπτονται από την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Γι’ αυτό, πρότεινε, η απαλλαγή να ισχύει για τις πληγείσες περιοχές και όχι μόνο για πληγείσες ιδιοκτησίες.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, ζήτησε απαλλαγή των πληγέντων και από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τη ΔΕΥΑΚ και από τα τροφεία στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς καθώς και απαλλαγή των πληγέντων από τα δίδακτρα της Φάρις.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, τόνισε ότι η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για χρονικό διάστημα ενός χρόνου δεν είναι μέτρο που καλύπτει τις ανάγκες και ζήτησε η απαλλαγή να έχει διάρκεια δύο χρόνια.
Ο Δημήτρης Μπούχαλης απάντησε ότι το μέτρο της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη δεν πρέπει να «απλώσει», διότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί υστέρηση εσόδων από τα συγκεκριμένα τέλη, που είναι ανταποδοτικά και έτσι να χρειαστεί, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά εσόδων-εξόδων, να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη στους μη πληγέντες.
Η τοποθέτηση αυτή του αντιδήμαρχου προκάλεσε την αντίδραση του Μιχάλη Αντωνόπουλου, που τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα αύξησης των δημοτικών τελών, όπως και του Τάσου Νιάρχου, που σημείωσε ότι σκόπιμα καλλιεργείται εδώ και χρόνια μια λογική κοινωνικού αυτοματισμού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση λέει ότι αν απαλλαγείς εσύ από τα τέλη θα κληθώ εγώ να πληρώσω περισσότερα και την οποία οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιπαλέψουν.
Στ.Μ.