Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 00:00

Μεγάλο ακροατήριο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Καλαμάτα

ΚΑΙ ΤΟΥΣ Ρ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - Π. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ 
Σίγουρα ξεπέρασε τις προσδοκίες, προκαλώντας ακόμη και έκπληξη, η μεγάλη προσέλευση κοινού στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, με ομιλητές τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τη Ρούλα Γεωργακοπούλου και τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η εκδήλωση διήρκεσε μέχρι λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ, με το κοινό να είναι σχεδόν όσο ήταν και στην έναρξή της. Μεταξύ του κόσμου ήταν και πολλοί που πολιτικά τοποθετούνται στη Νέα Δημοκρατία, όπως οι νυν και πρώην δήμαρχοι Παναγιώτης Νίκας και Παναγής Κουμάντος, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο πρώην διοικητής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος. Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις που έγιναν ήταν ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προκαλέσει μεγάλη βλάβη στη χώρα, ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς το 4ο μνημόνιο, ότι αυτό που χρειάζεται για την επαναφορά της κανονικότητας είναι η συμφιλίωση της κοινωνίας με την αλήθεια και η αποδοχή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος…

ALEVRAS-IOAKEIMIDHS-VENIZELOS-GEORGAKOPOULOU-21-10-16.jpg
Διονύσης Αλευράς, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ρούλα Γεωργακοπούλου
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν το μέλλον της Ελλάδας και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κατάσταση της χώρας σήμερα είναι «συγκλονιστικά επιδεινωμένη» σε σχέση με την κατάσταση στην οποία είχε φτάσει μέχρι τις εκλογές του Γενάρη του 2015. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό του χρέους σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας έχει πολλαπλασιαστεί.
Ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, συνεχίζοντας προηγούμενη τοποθέτηση του πανεπιστημιακού καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη, ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό και ειδικότερα είναι κοινωνικό, εξηγώντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν υπό την προϋπόθεση ότι η κοινωνία θα συμφιλιωθεί με την αλήθεια και θα αποδεχθεί ένα πρόγραμμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.
ALEIFERH-NIKAS-STASINOPOULOS-MARGELHS-21-10-16.jpg
Ο πρώην διοικητής του ΣΔΟΕ, η αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο πρώην δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και άλλοι στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι κόμματα βαθιά συντηρητικά, λαϊκιστικά, ανίκανα να εκμεταλλευτούν όσα έγιναν στο παρελθόν για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας. Τόνισε ότι ούτε οι Ευρωπαίοι μπορούν ακόμη να καταλάβουν τι ακριβώς είναι τα δύο κόμματα που κυβερνούν και αναφέρθηκε στο συμβάν με τον «πέραν της δεξιάς» πολιτικό, όπως τον χαρακτήρισε, πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο, να χαιρετάει τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλώντας τους «συντρόφισσες και σύντροφοι».  
Επίσης αναγνώρισε λάθη και ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην οποία έφτασε η χώρα, πρόσθεσε όμως ότι την πλέον κρίσιμη ώρα το κόμμα, μόνο του, ανέλαβε το δύσκολο έργο να αλλάξει τα πράγματα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, τόνισε ότι χάρη σε αυτές στο τέλος του 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει από το δεύτερο μνημόνιο έχοντας ανάγκη μόνο την προληπτική πιστωτική γραμμή. Κάποιος από το κοινό εκείνη την στιγμή σχολίασε ότι «ο σοφός λαός» δεν αναγνώρισε αυτή τη προσφορά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι «ο σοφός ελληνικός λαός τιμώρησε τον εαυτό του και υφίσταται τις συνέπειες των λάθος επιλογών του». Επίσης παρατήρησε ότι ο λαός ζητάει από τους πολιτικούς να λένε την αλήθεια αλλά όταν ο ίδιος είπε την αλήθεια πήγε και ψήφισε εκείνους που έλεγαν ψέματα.
Άλλος άνθρωπος από το κοινό σχολίασε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έπρεπε να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως και ότι πρέπει να υπάρχει μια έστω τυπική συνεργασία με τη νέα πρόεδρο, Φώφη Γεννηματά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η πορεία του τόπου και γι’ αυτό επιθυμεί να έχει ένα ευρύ ακροατήριο, ευρύτερο ενός κόμματος.

VENIZELOS-ALEVRAS-IOAKEIMIDHS-GEORGAKOPOULOU-21-10-16.jpgΙδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις της δημοσιογράφου Ρούλας Γεωργακοπούλου, η οποία με όμορφα και υπαρκτά ζητήματα και παρατηρήσεις έβαλε ερωτήσεις στον Ευάγγελο Βενιζέλο σε σχέση με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προγράμματά της, τους ηγέτες της στο παρελθόν και σήμερα κ.ά. Ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης από την πλευρά του περιέγραψε την κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, εκτίμησε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για ενάμιση χρόνο ακόμη περίπου και στη συνέχεια θεωρεί πιθανό ότι θα δοθεί μια μεγάλη ώθηση στην ενοποιητική προσπάθεια, όμως χωρίς τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ένωσης. Για την Ελλάδα εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί σε ένα 4ο μνημόνιο, αν και τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο οικονομικό όσο πολιτικό και πως για να αλλάξει η πολιτική κατάσταση πρέπει να σταματήσει το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είπε ότι θα επιτευχθεί εάν το κόμμα αυτό φύγει από την πρώτη και τη δεύτερη θέση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Τέλος, αν και έδειξε ότι θέλει να είναι σχετικά αισιόδοξος, δήλωσε ότι τον φοβίζουν οι εξελίξεις.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς.
Στ.Μ.