Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012 08:00

Έτοιμος ο Δήμος να ρυθμίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη επαγγελματιών

Έτοιμος ο Δήμος να ρυθμίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη επαγγελματιών

ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ…
Παραλήφθηκε χθες από το Δήμο Καλαμάτας και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών οφειλετών. Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Μπούχαλης, η ρύθμιση είναι σημαντική και ιδίως θα εξυπηρετεί τους επαγγελματίες, που λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους δε μπορούν να πάρουν άδεια εκμίσθωσης κοινόχρηστων χώρων.

Ο κ. Μπούχαλης σημείωσε ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών επιχειρήσεων δεν υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.
Τόνισε ότι υπάρχουν πράγματι πολλοί επαγγελματίες που περίμεναν αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μπορέσουν να νοικιάσουν κοινόχρηστους χώρους για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση ισχύει και για οφειλές φυσικών προσώπων μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ.
Προβλέπεται η εξόφληση της οφειλής, με απαλλαγή από μέρος του προστίμου για το εκπρόθεσμο χρέος, σε 24 δόσεις. Κάθε δόση δε μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
Επίσης, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων, μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη που αδυνατεί αποδεδειγμένα να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής.
Τη ρύθμιση αυτή ο Δήμος Καλαμάτας την ανέμενε πολύ καιρό. Όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο αντιδήμαρχος κ. Μπούχαλης, οι οφειλέτες που δε θα ανταποκριθούν, θα υποστούν τις κυρώσεις της νομοθεσίας και συγκεκριμένα θα κινηθεί εις βάρος τους η διαδικασία κατασχέσεων κινητών στοιχείων από κοινόχρηστους χώρους που εκμεταλλεύονται χωρίς να πληρώνουν γι’ αυτούς.
Στ.Μ.