Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 01:32

Νέο φιάσκο, αυτή τη φορά για την πολεοδόμηση στο Ασπρόχωμα

ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Η λογική νίκησε και δεν έγινε αποδεκτή η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ουσιαστικά η εισήγηση της δημοτικής αρχής, για την πολεοδόμηση του Ασπροχώματος με έλλειμμα γης 128 στρεμμάτων και με κόστος για την απαλλοτρίωσή τους ύψους 15.000.000 ευρώ, τα οποία θα καλούνταν να πληρώσουν όλοι οι δημότες της Καλαμάτας για να αποκτηθούν οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς της πολεοδομικής μελέτης! Για λόγους ψηφοθηρίας η δημοτική αρχή Καλαμάτας επέμεινε στην πολεοδόμηση με τις εισφορές που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, το οποίο αφήνει τόσο μεγάλο έλλειμμα γης. Και η δημοτική αρχή επέμεινε παρότι τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο όσο και η Πολεοδομία του Δήμου σημείωναν από την πλευρά τους ότι με τις εισφορές που προβλέπει ο νόμος 4315/2014 αντί για έλλειμμα γης θα υπήρχε περίσσευμα και κυρίως θα εξασφαλιζόταν άμεση οικοδομησιμότητα…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της KalamataJournal ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου με έμμεσο τρόπο δεν αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής της Πολεοδομικής Μελέτης του Ασπροχώματος με το Π.Δ. του ’85. Για την ακρίβεια ο περιφερειάρχης δεν αποφάνθηκε επί της γνωμοδότησης, ωστόσο αποδέχθηκε έγγραφο της δικής του Υπηρεσίας το οποίο ουσιαστικά απορρίπτει τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η νομοθεσία ορίζει ότι οι πράξεις εφαρμογής των πολεοδομικών μελετών γίνονται πλέον σύμφωνα με τις επιταγές του νέου νόμου 4315/2016, ο οποίος μηδενίζει τα ελλείμματα. Επειδή όμως η πράξη εφαρμογής της Πολεοδομικής του Ασπροχώματος είχε φτάσει στο στάδιο πριν από την ολοκλήρωσή της όταν βγήκε ο 4315/2016, η νομοθεσία έδινε το περιθώριο να εφαρμοστούν προηγούμενοι νόμοι όσον αφορά την εισφορά σε γη, αρκεί να προηγηθεί γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου με πλήρη αιτιολόγηση και σχετική απόφαση του περιφερειάρχη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν ούτε σοβαρή αιτιολόγηση υπήρχε από τη δημοτική αρχή για την εφαρμογή του Π.Δ. του ’85  έναντι του νέου νόμου ούτε και απόφαση του περιφερειάρχη επί της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή σιωπηλά αυτή δεν έγινε αποδεκτή.
Πρόκειται για άλλη μια υπόθεση, ύστερα από το μείζον ζήτημα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που φανερώνει την ελαφρότητα και τη μικροπολιτική σκοπιμότητα με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τα πολεοδομικά θέματα, που αποτελούν το κορυφαίο εργαλείο ανάπτυξης.
Στ.Μ.