Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 20:48

Κυριολεκτικά στον ύπνο πιάστηκε ο κρατικός μηχανισμός στην καταστροφή της 7ης Σεπτέμβρη

Από τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Καλαμάτας Από τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Καλαμάτας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Μέχρι τις 7:30 το πρωί της Τετάρτης 7 Σεπτέμβρη ο κρατικός μηχανισμός είχε πλήρη άγνοια για τη «συντέλεια» που συνέβαινε στην Καλαμάτα, στο Πήδημα, σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, από τη φοβερή νεροποντή, η οποία όμως είχε ξεκινήσει ώρες πριν! Αυτό αποκάλυψε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γιώργος Σταθάς, φανερώνοντας την ανικανότητα της πολιτείας να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Αυτό έγινε το πρωί, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Καλαμάτας. Στην ίδια συνεδρίαση ο Σταμάτης Μπεχράκης υπογράμμισε ότι αυτή η καταστροφή επιβάλλει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, οπωσδήποτε εφικτών, που θα εξασφαλίζουν ότι ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας θα μπορεί άμεσα, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να τεθεί σε επιφυλακή και να προειδοποιεί τους κατοίκους για τον κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία τους…

Ο Γιώργος Σταθάς τόνισε ότι από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για καταστροφές στη Μεσσηνία, πέρα από κάποια σποραδικά προβλήματα, από το φαινόμενο της 7ης Σεπτέμβρη. Ανέφερε ότι επικοινώνησε η Υπηρεσία του στις 5:30 προκειμένου να ενημερωθεί για ενδεχόμενα προβλήματα, όμως είπε ότι δεν ήρθε τίποτα σε γνώση του και σχολίασε ότι πιθανόν το σύστημα είχε πέσει! Ότι υπάρχουν καταστροφές, συνέχισε, έγινε γνωστό στις 7:30 το πρωί και τότε ο ίδιος και ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, έσπευσαν στην Καλαμάτα για να διαχειριστούν την κατάσταση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
STATHAS-GIORGOS-15-11-16.jpg
Γιώργος Σταθάς
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, από την πλευρά του σημείωσε ότι η καταστροφή της 7ης Σεπτέμβρη επιβάλλει έναν άλλο τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας. Όπως τόνισε, σήμερα υπάρχουν τα μέσα, τα οποία μπορούν να αποκτηθούν χωρίς ιδιαίτερο κόστος, για τον έλεγχο της στάθμης των υδάτων στα ποτάμια και τους χειμάρρους και της ταχύτητας ροής των νερών. Τα μέσα αυτά είπε ότι πρέπει να τα προμηθευτούν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, ώστε η Πολιτική Προστασία να ελέγχει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ποτάμια όπως ο Πάμισος, ο Άρις, ο Νέδοντας κ.λπ. και αν διαπιστώνεται κίνδυνος να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις 7 Σεπτέμβρη κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς συμβαίνει στον Πάμισο, στον Άρι, στη Λιγδού, κανείς δεν γνώριζε με βεβαιότητα αν πρέπει να ανοίξει ή να κλείσει το φράγμα στον Άρι, το οποίο, επιπλέον, σχολίασε ότι δεν μπορούσε ούτε να ανοίξει ούτε και να κλείσει γιατί είχε ξεμείνει από καύσιμα το σύστημα λειτουργίας! Τα ίδια μέσα, πρόσθεσε ο κ. Μπεχράκης,  πρέπει να αξιοποιηθούν και για τα 12 υπογειοποιημένα ρέματα που περνούν  κάτω από την πόλη της Καλαμάτας, τονίζοντας ότι με τα μέσα αυτά η Πολιτική Προστασία θα γνώριζε ότι απειλείται πλημμύρα και θα ειδοποιούνταν οι κάτοικοι έστω για να απομακρύνουν και να σώσουν τα αυτοκίνητά τους από περιοχές όπου σημειώθηκαν καταστροφές, όπως στην οδό Γλαύκου.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας σχολίασε ότι σε τέτοιες καταστάσεις είναι ανάγκη να υπάρχει τρόπος άμεσης ενημέρωσης των κατοίκων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τον εφεδρικό ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Αυτός ο σταθμός, συνέχισε, είναι σε ένα υπόγειο που πλημμύρισε και τόνισε ότι πρέπει να συντηρηθεί και να μεταφερθεί σε ένα χώρο που ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.
Κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Καλαμάτας ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε από υπαλλήλους αφορά τη διαχείριση των διαδικασιών για την καταγραφή των ζημιών που δηλώνονται από τους πολίτες. Τονίστηκε ότι για την καταγραφή των ζημιών είναι αρμόδιες πέντε διαφορετικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται για να δηλώσουν τις ζημιές τους και να αποζημιωθούν. Η πρόταση των υπαλλήλων είναι σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας να ορίζεται μία υπηρεσία που θα υποδέχεται τις δηλώσεις ζημιάς των πολιτών.
Στ.Μ.