Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 18:26

Τι να κρατήσει και τι να αλλάξει η Καλαμάτα τώρα που δεν έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Λεωνίδας Βέλλης, Δημήτρης Φαββατάς, Μανώλης Μάκαρης, Τάσος Πολυχρόνοπολος, Νίκος Χριστόπουλος και πίσω Νίκος Μπιτσάνης και Γιώργος Γιαννόπουλος (δεξιά) Λεωνίδας Βέλλης, Δημήτρης Φαββατάς, Μανώλης Μάκαρης, Τάσος Πολυχρόνοπολος, Νίκος Χριστόπουλος και πίσω Νίκος Μπιτσάνης και Γιώργος Γιαννόπουλος (δεξιά)

ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
Συμφωνεί η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ότι η Καλαμάτα είχε κέρδος από τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, τονίζει όμως ότι το κέρδος αυτό για να κεφαλαιοποιηθεί πρέπει να διορθωθούν τα λάθη που δεν επέτρεψαν στην πόλη να κερδίσει τον τίτλο και να τεθεί σε εφαρμογή το δεκαετές πλάνο για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η πόλη θα πρέπει να βρει το πραγματικό αφήγημα της, με νέες όμως διαδικασίες, όχι καθοδηγούμενες από τα πάνω, με δημόσια διαβούλευση και κυρίως με αξιοποίηση του αναξιοποίητου, όπως υπογραμμίστηκε, τεράστιου δυναμικού της Καλαμάτας, των ανθρώπων δηλαδή του πολιτισμού και του πνεύματος που έχουν δουλέψει στην πόλη, έχουν προσφέρει αλλά «έμειναν στα αζήτητα»…

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι η διεκδίκηση του τίτλου είχε ως θετικό αποτέλεσμα να ανοίξει η συζήτηση για τον πολιτισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, όπως σχολίασε, έχει βαλτώσει. Ανακοίνωσε ότι η παράταξή του θα προσπαθήσει αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρης μακρόπνοη πολιτιστική στρατηγική. Για να γίνει αυτό πρότεινε τη σύσταση επιτροπής πολιτιστικού προγραμματισμού που θα κουμπώνει στη Φάρις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η οποία Φάρις, πρόσθεσε, «είναι ο μεγάλος ασθενής», όπως περιγράφεται και στην εισήγηση του Γραφείου Υποψηφιότητας για το planb, το σχέδιο που θεωρητικά πρέπει να εφαρμοστεί τώρα που η Καλαμάτα δεν κέρδισε τον τίτλο. Στην επιτροπή αυτή ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι πρέπει να συμμετέχουν οι διευθυντές των σχολών της Φάρις, τους οποίους τόνισε ότι το Γραφείο Υποψηφιότητας δεν τους εκμεταλλεύτηκε όπως έπρεπε, καθώς επίσης εθελοντές και άλλοι άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών.
Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, Τάσος Πολυχρονόπουλος, υπογράμμισε ότι τώρα το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η αξιοποίηση της κληρονομίας που άφησε η διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας και η μη διάψευση των θεμιτών προσδοκιών που δημιουργήθηκαν σε κατοίκους της περιοχής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η αξιοποίηση αυτής της κληρονομίας προϋποθέτει σοβαρότητα, όχι βιασύνες και σκοπιμότητες.
Επίσης στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιώργος Γιαννόπουλος, υπεύθυνος για τον πολιτισμό στο συνδυασμό του Μανώλη Μάκαρη, τόνισε πως παρότι ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την πολιτιστική πρωτεύουσα το κομμάτι του διαλόγου για την δεκαετή πολιτιστική στρατηγική της Καλαμάτας παραμένει ανοιχτό, όπως επίσης σημείωσε ότι σε εκκρεμότητα είναι και η αναζήτηση του περίφημου αφηγήματος της πόλης.
Ο τοπικός σύμβουλος στην κοινότητα του Ασπροχώματος, Νίκος Χριστόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι η Καλαμάτα έχασε μια μοναδική ευκαιρία να ανακτήσει την χαμένη αλληλεπίδραση στον πολιτισμό, ο οποίος, πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις ομάδες εργασίες του Γραφείου Υποψηφιότητας, οι οποίες από κάποια στιγμή και μετά έμειναν με ελάχιστα μέλη επειδή το Γραφείο Υποψηφιότητας δεν τα άφησε να λειτουργήσουν ελεύθερα και επειδή απουσίαζαν άνθρωποι ειδικοί στα θέματα του πολιτισμού.
Τέλος, ο Λεωνίδας Βέλλης, μέλος του συνδυασμού, τόνισε ότι θα πρέπει να προστατευτούν οι καρποί της σκληρής προσπάθειας που κατέβαλαν οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με το Γραφείο Υποψηφιότητας και στήριξαν την υποψηφιότητα της Καλαμάτας.

ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Σε ό,τι αφορά τις αιτίες της αποτυχίας, ο Μανώλης Μάκαρης υποστήριξε ότι η βασική τροχοπέδη στην όλη διαδικασία ήταν η ίδια η δημοτική αρχή, η οποία τόνισε ότι δεν άνοιξε το εγχείρημα, λειτούργησε με αποκλεισμούς, με σκοπό να καρπωθεί αποκλειστικά η ίδια το αποτέλεσμα της κατάκτησης του τίτλου, εφόσον αυτόν τον κατακτούσε η Καλαμάτα. Είπε επίσης ότι η δημοτική αρχή απέκλεισε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης από την επιτροπή πολιτιστικού σχεδιασμού, ότι απέφυγε να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την στόχευση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, ότι ο δήμαρχος δεν κάλεσε ούτε μια φορά σε σύσκεψη τους επικεφαλής των παρατάξεων για τη διεκδίκηση αυτή.
Επιπλέον ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή αυτοεγκλωβίστηκε στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21, αξιοποιώντας της για ψηφοθηρικούς λόγους, ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πανστρατιά δυνάμεων για την υποστήριξη της υποψηφιότητας, ότι παρουσίασε ένα αφήγημα θολό
Αυτό που επιβάλλεται να γίνει, συνέχισε ο Μανώλης Μάκαρης, είναι να αξιοποιηθούν οι υποδομές και οι θεσμοί της πόλης στον τομέα του πολιτισμού, όπως το Μέγαρο Χορού, που επανέλαβε ότι έχει σοβαρά προβλήματα ή το Φεστιβάλ Χορού, το οποίο τόνισε ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε μια τοπική πολιτιστική διοργάνωση, όπως επίσης οι σχολές της Φάρις που δεν πρέπει να συνεχίσουν σε μια φθίνουσα πορεία και το ΔΗΠΕΘΕΚ που δεν πρέπει να συνεχίσει να μένει ανενεργό.
Τέλος, Τάσος Πολυχρονόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη μη αξιοποίηση προσωπικοτήτων του πολιτισμού στη διεκδίκηση του τίτλου, τονίζοντας η Καλαμάτα έχει μια σωρεία εκλεκτότατων καλλιτεχνών, από τους οποίους όμως αξιοποιήθηκαν μόλις 5-6. Αυτό, συνέχισε, δείχνει τη φτώχια της προσπάθειας και για παράδειγμα σημείωσε ότι στο Φεστιβάλ Χορού υπήρχαν ως τιμητικά μέλη σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Λούκος, ο Χάρης Μανταφούνης οι οποίοι «όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν αλλά για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε τους διαγράψαμε και τους πετάξαμε στα σκουπίδια την τελευταία χρονιά»!
Στ.Μ.