Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 18:32

Πέπλο μυστικότητας για τις ενδεχόμενες ευθύνες του Μορέα για την πλημμύρα και καταστροφή

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη και το στέλεχος του Μορέα Βασιλική Βεγήρη

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη και το στέλεχος του Μορέα Βασιλική Βεγήρη

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕ «ΚΡΥΦΟ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΝΟ 
Κάτι σαν ένα πέπλο μυστικότητας και μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση με τις ενδεχόμενες ευθύνες του Μορέα που πιθανόν συνέβαλαν στην πλημμύρα και τις καταστροφές που σημειώθηκαν στις 7 Σεπτέμβρη στην Καλαμάτα, το Πήδημα, τον Άγιο Φλώρο και αλλού. Είναι η στάση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, που πλέον αποφεύγει τις σχετικές αναφορές ενώ λίγες ημέρες μετά την πλημμύρα παρουσίαζε υπόμνημα του Δήμου το οποίο συνέδεε τον Μορέα με τα προβλήματα. Είναι η δήλωση που έκανε στην KalamataJournal ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Υποδομών για το έργο του Μορέα, Γιάννης Καρνέσης, ο οποίος τόνισε ότι η Υπηρεσία του έχει να απαντήσει σε όσα ισχυρίζεται ο Δήμος, πλην όμως υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο υπόμνημα δεν φέρει υπογραφή μηχανικού! Είναι και η σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την Πολιτική Προστασία, όπου το στέλεχος του Μορέα, Βασιλική Βεγήρη, ανακοίνωσε ότι η εταιρία της έχει εκπονήσει μελέτη σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη νεροποντή στην περιοχή του δρόμου, όμως αρνήθηκε να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της μελέτης, τονίζοντας ότι πρόκειται για θέμα που αφορά το υπουργείο Υποδομών και το οποίο δεν μπορεί να μπει σε συζήτηση στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου…

Παρά την επίμονη προσπάθεια της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, για την παρουσίαση των συμπερασμάτων της μελέτης του Μορέα, η εκπρόσωπος της εταιρίας παρέπεμψε στο υπουργείο Υποδομών, όπου η συγκεκριμένη μελέτη έχει κατατεθεί. Τότε η αντιπεριφερειάρχης εισηγήθηκε και το Συντονιστικό Όργανο ενέκρινε την υποβολή αιτήματος προς το υπουργείο για τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της μελέτης.
Επιπλέον όμως η αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει και νεκρός από την πλημμύρα στην περιοχή του Πηδήματος αλλά και μεγάλες καταστροφές, κάτι που σημείωσε ότι έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι περιμένουν να ακούσουν την αλήθεια.
Το διευθυντικό στέλεχος του Μορέα, Βασιλική Βεγήρη, ειδικά για την περίπτωση του Πηδήματος τόνισε ότι εκεί ο αυτοκινητόδρομος έχει ένα άνοιγμα για να περνούν τα νερά πλάτους 150 μέτρων. Πρόσθεσε όμως ότι λίγο πιο κάτω υπάρχει τεχνικό έργο του ΟΣΕ για να περνούν τα νερά κάτω από τη γραμμή πλάτους μόλις 10 μέτρων περίπου. Άφησε λοιπόν να εννοηθεί ότι η πλημμύρα στη συγκεκριμένη περιοχή προκλήθηκε από το στενό άνοιγμα του ΟΣΕ και όχι από τον αυτοκινητόδρομο.
Πάντως η αντιπεριφερειάρχης κ. Αλειφέρη τόνισε ότι δεν εκφράζει κάποια μομφή κατά του έργου και της εταιρίας αλλά την αναγκαιότητα να διαπιστωθεί αν χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις, ειδικά μετά τη αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών και την ένταση των καιρικών φαινομένων που φαίνεται ότι έχει επέλθει.
Στην ίδια συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος της Καλαμάτας, Σαράντος Μαρινάκης, σχολίασε ότι το έργο του Μορέα στην περιμετρική και ειδικότερα το ανοιχτό εργοτάξιό του ενδεχομένως επιδείνωσε την κατάσταση που προκλήθηκε από τη νεροποντή.
Επίσης η αντιπεριφερειάρχης αναφερόμενη γενικότερα στο θέμα τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει άποψη για το θέμα και θέλει να την εκφράσει.
Σε ό,τι αφορά τον διευθυντή του υπουργείου Υποδομών για τα έργα με σύμβαση παραχώρησης στην Πελοπόννησο, Γιάννη Καρνέση, σε δήλωσή του στην KalamataJournalτόνισε για το θέμα και το υπόμνημα του Δήμου το εξής: «Η Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη, αλλά και να μην ήταν θα το έκανε, οποιαδήποτε τεκμηριωμένη και ενυπόγραφη άποψη ή καταγγελία υπάρχει, συγκεκριμένη όμως όχι γενικά, για το ότι το έργο επηρέασε δυσμενώς την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης εξαιτίας της κατασκευής του ή της μελέτης του, να την εξετάσει. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει τεκμηριωμένη άποψη και όχι επιφωνήματα. Εγώ περιμένω να υπογράψει κάποιος αυτό το υπόμνημα. Έχω την απάντηση αλλά περιμένω να υπογράψει κάποιος, μηχανικός προφανώς. Περιμένω να βάλει την υπογραφή του διότι υπογραφή συνεπάγεται και ευθύνες όπως ξέρετε».
Στ.Μ.