Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 20:47

Ενίσχυση της δύναμής της στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου ζητάει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Μαρία Μήτση και Γιώργος Κανέλης Μαρία Μήτση και Γιώργος Κανέλης

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ-ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ 
Τη ψήφο των αντιπροσώπων και την ενίσχυση της δύναμής της στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, κατά την ψηφοφορία που θα γίνει την Κυριακή και τη Δευτέρα, ζήτησε σήμερα και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων», το ψηφοδέλτιο της οποίας συγκροτείται από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΛΑΕ, στο ΣΥΡΙΖΑ, στο κέντρο, ακόμη και στο δεξιό χώρο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της παράταξης, Γιώργος Κανέλης και Μαρία Μήτση, ανέφεραν ότι το ζητούμενο για την υπεράσπιση των εργαζομένων είναι η ενότητα, η οποία υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υπέρβαση παραταξιακών και ιδεολογικών πλαισίων…

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κανέλης, γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, «σας καλούμε να μας ψηφίσετε για να βγούμε δυνατότεροι και πιο αποφασιστικοί στα δύσκολα χρόνια που μας περιμένουν και ανθεκτικότεροι στις συνέχεις επιθέσεις που δέχεται  ο εργαζόμενος λαός από τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Πρόκειται για μια επίθεση άνευ προηγουμένου, απέναντι στην οποία πρέπει επιτέλους να απαντήσουμε σα συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένα, μαζικά και μαχητικά ώστε να μη περάσουν τα σχέδια τους. Σε αυτή την μάχη δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια του διαχωρισμού των εργαζομένων και η οργάνωση απεργιών και κινητοποιήσεων με όρους παρατάξεων και ιδεολογικών πλαισίων που δυσκολεύουν την ενότητα και την κοινή δράση των εργαζομένων».
Στο ίδιο πλαίσιο η Μαρία Μήτση τόνισε ότι η κατάσταση για τους εργαζόμενους έχει γίνει τόσο δύσκολη ώστε επιβάλλεται να ανασυνταχτεί το συνδικαλιστικό κίνημα που παραπαίει με τα λάθη τα οποία έχει κάνει. Σημείωσε λοιπόν ότι μπροστά σε αυτή την αναγκαιότητα ανασύνταξης δεν επιτρέπεται το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας να συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος άσκησης μικροπολιτικής. Είναι ανήθικο, πρόσθεσε, να αξιοποιείται το Εργατικό Κέντρο για την προβολή πολιτικών θέσεων αντί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο Γιώργος Κανέλης ανέφερε ότι βασικός στόχος της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων» είναι «η διαφοροποίηση και αναβίωση του συνδικαλιστικού κινήματος μακριά από κομματικές και κυβερνητικές δεσμεύσεις και με μόνο γνώμονα την προώθηση και ανάδειξη των συμφερόντων των εργαζομένων.  Σαν κίνηση καταφέραμε να συγκεράσουμε διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις και απόψεις στο εσωτερικό μας, που κάποιες φορές  μας έφεραν σε αντιπαράθεση μεταξύ μας αλλά όλα αυτά τα ξεπεράσαμε χάρη του κοινού συμφέροντος και οράματος. Αυτό το ενωτικό κλίμα προσπαθήσαμε να περάσουμε και στη διοίκηση του εργατικού κέντρου που συμμετείχαμε ως δεύτερη δύναμη, κάποιες φορές το καταφέραμε και κάποιες όχι ποτέ όμως δεν σταματήσαμε να παλεύουμε για αυτό. Γιατί ξέρουμε ότι μόνο ενωμένοι και χωρίς κομματικές ή κυβερνητικές δεσμεύσεις μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να ξαναγίνει δυνατό και να μπορέσει να ανατρέψει την μνημονιακή λαίλαπα των τελευταίων ετών που έχει θερίσει τις εργατικές κατακτήσεις ενός αιώνα».
Στη συνέχεια ο Γιώργος Κανέλης παρουσίασε τον απολογισμό δράσης της παράταξής του, στον οποίο περιλαμβάνεται και η συμμετοχή και διοργάνωση κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο της ΓΣΕΕ, για την οποία σχολίασε ότι «διαφωνούμε βέβαια με την τακτική που ακολουθεί η συμβιβασμένη ηγεσία της αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το δρόμο της διάσπασης του κινήματος» Πρόσθεσε για τις κινητοποιήσεις και τις 24ωρες απεργίες ότι «θεωρούμε ότι δεν έχουν προστιθέμενη αξία και δεν ασκούν αρκετή πίεση στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η δικιά μας θέση πρόταση είναι οι αγώνες  διάρκειας και με την ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των επαγγελματικών κλάδων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  αλλά και όλων των κοινωνικών ομάδων».  
Μεταξύ των δράσεων που ανέφερε στον απολογισμό ο Γιώργος Κανέλης ήταν η εκδήλωση για την εξέγερση των λιμενεργατών της Καλαμάτας το Μάη του 1934, η εκδήλωση για το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό και τα μνημόνια με τον Γιώργο Ρωμανιά, η υποστήριξη των απολυμένων της Sprider, των εργαζομένων στον Βερόπουλο, των εργαζομένων στον Μαρινόπουλο, δεκάδων εργαζομένων απλήρωτων από επιχειρήσεις, η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες κ.ά.
Οι διεκδικήσεις της παράταξης, συνέχισε ο Γιώργος Κανέλης, είναι: Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μέσω καθολικής και δεσμευτικής εφαρμογής της ΕΓΣΣΕ. Ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κατάργηση της Ένωσης Προσώπων. Υποχρεωτική Διαιτησία ΟΜΕΔ. Κατάργηση της 5μελούς Επιτροπής με δικαστικούς. ΟΜΕΔ για τους εργαζόμενους και όχι για τους εργοδότες. Επέκταση ισχύος των ΣΣΕ για 6 μήνες και μετενέργεια με το σύνολο των επιδομάτων και των δικαιωμάτων. Κανένα χέρι στην Απεργία και στα εσωτερικά των συνδικάτων, ΟΧΙ στις ομαδικές απολύσεις. Περιορισμός και εξάλειψη τώρα: στην μερική απασχόληση, στην εκ περιτροπής εργασία, στο ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα, στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία στους χώρους εργασίας. Πλήρης, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. Κοινωνική Προστασία – Υγεία – Παιδεία – Δημόσια Αγαθά
Οι υποψήφιοι της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων» για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας είναι οι:
1 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2 ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
3 ΚΑΝΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
4 ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
5 ΚΑΤΣΙΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
6 ΜΑΙΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
7 ΜΗΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
8 ΜΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ
9 ΜΠΑΡΟΥΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
10 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ
11 ΡΕΤΣΙΝΗ ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
12 ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
13 ΤΡΙΠΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ