Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 19:09

Σκανδαλώδης προστασία ή στόχος της μανίας Υπηρεσιών το πυρηνελαιουργείο του Μελιγαλά;

Σκανδαλώδης προστασία ή στόχος της μανίας Υπηρεσιών το πυρηνελαιουργείο του Μελιγαλά;

ΝΕΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 
Τρίτη ακύρωση προστίμου ή ποινής για το πυρηνελαιουργείο του Μελιγαλά, που τον Μάρτη του 2015 πιάστηκε να διοχετεύει παράνομα σε γειτονική ξένη ιδιοκτησία υγρά απόβλητα ή, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η εταιρία του πυρηνελαιουργείου, να διαρρέουν τα υγρά απόβλητα στη γειτονική ιδιοκτησία λόγω κατασκευαστικής ατέλειας σε δεξαμενή αποθήκευσης. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου ακύρωσε εν μέρει την απόφαση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, για την επιβολή προστίμου στην εταιρία ύψους 45.500 ευρώ, μειώνοντας ουσιαστικά το πρόστιμο στα 5.000 ευρώ! Είχε προηγηθεί η πλήρης ακύρωση προστίμου ύψους 75.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καλαμάτας για την ανέγερση αυθαίρετης δεξαμενής αποθήκευσης ελαιοπυρήνα στο συγκεκριμένο πυρηνελαιουργείο! Ακόμη πιο πριν είχε ακυρωθεί η απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, όταν βεβαιώθηκε η διοχέτευση (ή διαρροή) των υγρών αποβλήτων στη γειτονική ιδιοκτησία, για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου…

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το συγκεκριμένο πυρηνελαιουργείο είτε προστατεύεται σκανδαλωδώς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είτε έχει γίνει, για κάποιον άγνωστο λόγο, στόχος της μανίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Υπηρεσίας Δόμησης. Ωστόσο, επειδή η διοχέτευση (ή διαρροή) των αποβλήτων του πυρηνελαιουργείου στη γειτονική ιδιοκτησία διαπιστώθηκε παρουσία πλήθους κόσμου και δημοσιογράφων, είναι κάπως δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ της άποψης ότι η Περιφέρεια ή η Υπηρεσία Δόμησης κυνηγούν τη συγκεκριμένη εταιρία αναίτια ή για άγνωστο λόγο.
Μπροστά στα μάτια του κόσμου αποκαλύφθηκε ότι σε ιδιοκτησία μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή του Μελιγαλά ανέβλυζαν υγρά απόβλητα του συγκεκριμένου πυρηνελαιουργείου, προκαλώντας «εκτεταμένο γεγονός επιφανειακής και υπεδάφιας διασποράς υγρών βιομηχανικών αποβλήτων σε έκταση περίπου 32 στρεμμάτων». Έγινε μάλιστα τομή με χωματουργικό μηχάνημα, η οποία αποκάλυψε ότι τα υγρά απόβλητα διοχετεύονταν (ή διέρρεαν) στην ιδιοκτησία αυτή με αποστραγγιστικό αγωγό (παλιό υποστηρίζει η εταιρία).
Ένα στοιχείο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα, Διονύσιος Παναγιωτόπουλος) ακύρωσε εν μέρει την απόφαση του περιφερειάρχη για την επιβολή του προστίμου των 45.000 ευρώ, κρίνοντας όχι τη νομιμότητα της απόφασης αυτής αλλά μπαίνοντας στην ουσία της, αν και δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα το αν και πως θα αντιδράσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θα αποδεχτεί ο περιφερειάρχης παθητικά την εν μέρει ακύρωση της απόφασής του ή θα προσφύγει στο διοικητικό δικαστήριο εναντίον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης; Θεωρητικά τέτοιο δίλημμα δεν μπορεί να υπάρξει, ωστόσο θα φανεί αυτό στην πράξη.
Το ζήτημα που αναδεικνύει αυτή η υπόθεση, εκτός των άλλων, είναι το πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος των υπαλλήλων στους οποίους έχουν ανατεθεί ελεγκτικοί ευθύνες για το δημόσιο συμφέρον. Ευθύνες που μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχουν τελικά μόνο μάταιο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η εταιρία του πυρηνελαιουργείου απαλλάσσεται από πρόστιμο ύψους 500 ευρώ «σχετικά με τη μη επίδοση στοιχείων για τη νομιμότητα κατασκευής μιας τσιμεντένιας δεξαμενής αποθήκευσης διφασικού ελαιοπυρήνα», από πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ «για την πρόκληση εκτεταμένου γεγονότος επιφανειακής και υπεδάφιας διασποράς υγρών βιομηχανικών αποβλήτων σε έκταση περίπου 32 στρεμμάτων σε όμορο οικόπεδο (…) καθώς και εισροής ποσότητας υγρών αποβλήτων στο δίκτυο ομβρίων της Βιομηχανικής Περιοχής το οποίο και έχει ως αποδέκτη το υδατόρεμα Δεσπότης» και από πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για τη μη ανάληψη από την εταιρία δράσεων που προβλέπει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων μετά την γνωστοποίηση ενδείξεων επιφανειακών αναβλύσεων υγρών, όμοιων με τα αποθηκευμένα υγρά στις εγκαταστάσεις της, σε ιδιοκτησία σε απόσταση περίπου 60 μέτρων από τη δική της.
Αντίθετα, η Αποκεντρωμένη δέχτηκε την απόφαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη όσον αφορά το πρόστιμο των 2.000 ευρώ για τη μη επίδοση στοιχείων σχετικά με τις μετρήσεις αέριων εκπομπών κ.ά, το πρόστιμο των 1.000 ευρώ για την ύπαρξη αποθηκευμένης ποσότητας ξηρού μη εκχειλισμένου ελαιοπυρήνα σε μη στεγασμένο χώρο χωρίς επικάλυψη με πλαστική αδιάβροχη μεμβράνη και το πρόστιμο των 2.000 ευρώ για την κατασκευή τεχνικού αποστραγγιστικού έργου κατά παράβαση όρου της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και άρθρου του κανονισμού λειτουργίας της Βιομηχανικής Περιοχής.
Στ.Μ.