Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 16:30

Όλα εξελίσσονται θετικά κατά τον Γιώργο Κατρούγκαλο…

Πέτρος Κωνσταντινέας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Σπύρος Μωρακέας, Γιώτα Κοζομπόλη Πέτρος Κωνσταντινέας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Σπύρος Μωρακέας, Γιώτα Κοζομπόλη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 
Μια σχετικά θετική περιγραφή για όλα παρουσίασε το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν είναι πια προοπτική, είναι επιβεβαιωμένο γεγονός» τόνισε. Η κυβέρνηση, συνέχισε, παρεμβαίνει και πετυχαίνει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης διατηρούν ισχύ αλλά δεν αποτελούν πλέον την πλειοψηφούσα δύναμη. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, αν και σχολίασε ότι «ο σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε την Ελλάδα Κούγκι». Μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο τοποθετήθηκαν και οι άλλοι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, καθώς και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Μωρακέας…

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αν και τόνισε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι πλέον γεγονός, πρόσθεσε ότι αυτό «μένει να μεταφραστεί στη ζωή του κάθε Έλληνα, του καθενός από εμάς. Δεν μας ικανοποιεί να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι. Άμεσα συναρτάται με το πόσο αποτελεσματική για τη χώρα θα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, από την πορεία της διαπραγμάτευσης».
Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «η προσπάθεια που ξεκίνησε από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής μας, από τις πρώτες εκλογές, να επέμβουμε και να αρχίζουμε σταδιακά να αλλάζουμε τους συσχετισμούς δύναμης στην Ευρώπη, αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Ήδη οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη έχουν επιλέξει στρατηγικά να απεμπλακούν από την προηγούμενή τους συμμαχία με τις συντηρητικές δυνάμεις».
Πρόσθεσε ότι «οι πιο ακραίοι πολιτικά συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη, αυτοί που ήταν οι πρωταθλητές των πολιτικών αυτών, εξακολουθούν να έχουν ισχύ. Δεν έχουν όμως την ισχύ που είχαν στο παρελθόν. Δεν είναι πια πλειοψηφικοί. Και αυτό φάνηκε και στις εξελίξεις που αφορούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».
Εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τη αισιοδοξία του για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης τονίζοντας ότι «χωρίς να υποχωρήσουμε στα κρίσιμα θέματα, ειδικά στα εργασιακά, θα ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση με απομόνωση ξανά των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, προς απογοήτευση και των Ελλήνων υποστηρικτών τους».
Ερωτηθείς από την KalamataJournalγια το πόσο είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να τραβήξει την κόντρα με τους «ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης» ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «εμείς ακολουθούμε μια πολιτική αρχών αλλά όχι μια πολιτική αυτοκτονική. Επιδιώκουμε με τη διεύρυνση των συμμαχιών μας στην Ευρώπη να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε την Ελλάδα Κούγκι. Ο σκοπός μας είναι να φέρουμε πίσω την Ελλάδα στο δρόμο που της αξίζει και που ουσιαστικά αυτές οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας την έχουν αποκλείσει. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, όχι μόνο επειδή έχουμε στο μυαλό μας την Ελλάδα, επειδή έχουμε στο μυαλό μας την Ευρώπη, θεωρούμε ότι αυτά τα οποία δεσμευόμαστε είναι και ρεαλιστικά».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ύφος της επιστολής Τσακαλώτου σχετικά με το μέρισμα από το πλεόνασμα που δόθηκε στους συνταξιούχους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «αναγκαίο διπλωματικό χειρισμό για να αδρανοποιήσουμε αυτούς που θέλουν όχι το καλό της χώρας ούτε το καλό της Ευρώπης».
Για τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ερωτώμενοι δεν φαίνεται να ενστερνίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για βελτίωση της κατάστασης, ο κ. Κατρούγκαλος, αφού άφησε αιχμές για την αντικειμενικότητα αυτών των ερευνών και σχολίασε το γεγονός των αποτυχημένων προβλέψεών τους επανειλημμένως στο πρόσφατο παρελθόν, τόνισε ότι ακόμη και αυτές οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται την τελευταία περίοδο δεν δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να ξεπερνάει τα ιστορικά αρνητικά ποσοστά της. Πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι που φαίνεται ότι αποστασιοποιούνται από το ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνουν σε άλλο κομματικό σχηματισμό και εκτίμησε ότι αυτό δείχνει πως οι πολίτες περιμένουν να δουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης.
Τέλος, σε ο,τι αφορά το Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η σύγκλιση της ελληνικής με την κυπριακή πλευρά είναι απόλυτη, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του Κυπριακού. Πολλά εξαρτώνται από τη στάση της Τουρκίας. Και οι δύο πλευρές στην Κύπρο και η Κυπριακή δημοκρατία και η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα φαίνεται να θέλουν επίλυση. Ξέρετε όμως ότι ο επικυρίαρχος είναι η Τουρκία σε ό,τι αφορά την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα».
Στ.Μ.