Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 20:24

Αντεπίθεση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για "φτηνή αντιπολιτευτική ρητορεία"

Αντεπίθεση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για "φτηνή αντιπολιτευτική ρητορεία"

ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ 
Αναφορές για «φτηνή αντιπολιτευτική ρητορεία» έκανε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Μωρακέας, αντεπιτιθέμενος στη Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας αλλά και σε άλλους που κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τα εγκαίνια της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας και του αυτοκινητοδρόμου, ένα έργο που όπως τόνισαν ανήκει σε άλλους. Ο γραμματέας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν έργα όχι στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της χώρας αλλά στο πλαίσιο εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων και ενδεχόμενων συμφερόντων κατασκευαστικών εταιριών…

Ο Σπύρος Μωρακέας υπογράμμισε ότι το έργο της περιμετρικής ήταν σταματημένο από την προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή όχι μόνο το ξανάρχισε και το τελείωσε αλλά και στην επαναδιαπράγμευση της σύμβασης πέτυχε να μειώσει κατά 200 εκατομμύρια ευρώ τις απαιτήσεις του παραχωρησιούχου για αποζημιώσεις.
Ωστόσο, ο κ. Μωρακέας τόνισε ότι το κύριο ζήτημα είναι να υπάρχει ένας σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός για τα έργα υποδομής και ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα.
Είπε χαρακτηριστικά: «Πέρα από τη φτηνή αντιπολιτευτική ρητορεία της αντιπολίτευσης –είδαμε ανακοινώσεις της ΝΟΔΕ και σχόλια διαφόρων για την υπόθεση της περιμετρικής- να συζητήσουμε με όρους σοβαρότητας για το πώς σχεδιάζονται τα έργα. Έχουμε μια Εγνατία Οδό που είναι ένας άξονας αποκομμένος από τις κάθετες συνδετήριες από τις γειτονικές χώρες, αποκομμένος από τα μεγάλα λιμάνια και τους τουριστικούς προορισμούς. Έχουμε μια οδό Κεντρικής Ελλάδας η οποία σχεδιάστηκε και είναι χωρίς αρχή και χωρίς τέλος. Εσείς λέτε ότι θα γινόταν ο σχεδιασμός αυτός αν ο κ. Σουφλιάς δεν θα ήταν από τη Θεσσαλία; Επινοήθηκε μια ολόκληρη ανάγκη, κατασκευάζεται ένας ολόκληρος άξονας, παράλληλα προς τη ΠΑΘΕ, στο πιο ορεινό και στο πιο δύσβατο μέρος της χώρας με βάσει ποιες ανάγκες, ποιο σχεδιασμό; Υπήρχε εθνικός σχεδιασμός; Τώρα η κυβέρνηση κάνει τα πρώτα βήματα διαμόρφωσης εθνικού σχεδιασμού για τους άξονες. Δηλαδή η αγορά, με την έννοια των συμφερόντων ενδεχομένως των εταιριών και οι πελατειακές σχέσεις θα καθορίζουν το σχεδιασμό; Αυτά είναι τα τεράστια ζητήματα που πρέπει να δούμε σοβαρά. Να βαδίζει η χώρα με ένα σχεδιασμένο τρόπο στις υποδομές. Και επαναλαμβάνουμε ότι οι υποδομές δεν είναι το παν. Φαίνεται από το προηγούμενο διάστημα ότι δόθηκε μια υπερβολική βαρύτητα στους πόρους τους ευρωπαϊκούς στις υποδομές, οι οποίες δεν ήταν ολοκληρωμένες, δεν ήταν λειτουργικές οι περισσότερες και υποτιμήθηκε ο παραγωγικός τομέας».
Στ.Μ.