Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 14:55

Καθαρίζει το λιμάνι, έφυγε το κατασχεμένο "Mesogio"

Χάρης Βγενής Χάρης Βγενής

ΜΕΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ 
Στη Σαλαμίνα ρυμουλκείται το 45 μέτρων μήκους πλοίο «Mesogio», το οποίο επί δύο χρόνια σχεδόν ήταν δεμένο και κατασχεμένο στο λιμάνι της Καλαμάτας. Το πλοίο βγήκε σε δημοπρασία από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού και η εταιρία που το αγόρασε πιθανότατα θα το στείλει για «κόψιμο» στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στο λιμάνι μένουν τρία ακόμη κατασχεμένα πλοία και ένα για το οποίο υπάρχουν σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητες. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Χάρης Βγενής, σε δηλώσεις του κατά την απομάκρυνση του πλοίου δήλωσε την ικανοποίησή του που επιτέλους λύθηκε αυτό το θέμα, ενώ εκτίμησε ότι πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου θα έχουν απομακρυνθεί και τα υπόλοιπα πλοία από το λιμάνι της Καλαμάτας…

Το «Mesogio» είχε κατασχεθεί γιατί στα αμπάρια του βρέθηκαν χιλιάδες πακέτα λαθραία τσιγάρα. Βγήκε στη δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 20.000 ευρώ, ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό δύο εταιρίες και τελικά ο διαγωνισμός έκλεισε στις 30.100 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κατά τις δηλώσεις του ευχαρίστησε θερμά τον διευθυντή του ΟΔΔΥ Γιάννη Χριστόπουλο, τονίζοντας ότι ενστερνίστηκε το πόσο μεγάλο πρόβλημα προκαλούν στη λειτουργία του λιμανιού όλα αυτά τα κατασχεμένα πλοία και όρισε ελκυστικές τιμές εκκίνησης στους διαγωνισμούς για την εκποίησή τους.
Επίσης ευχαρίστησε τον διευθυντή του Τελωνείου Καλαμάτας  Γιάννη Κάβουρα, σημειώνοντας ότι επίσης συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να λυθεί το θέμα, όπως και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, για τη φύλαξη αυτών των πλοίων.
LIMANI-MESOGEIO-RYMOULKO-03-01-16.jpgΣτο λιμάνι μένουν ακόμη το «AlamarMustafa», 25,5 μέτρων μήκους, τα οποίο έχει βγει δύο φορές σε δημοπρασία και θα βγει και τρίτη, το «Simone», που θα βγει σε δημοπρασία από το ίδιο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το οποίο και θα εισπράξει τα έσοδα, καθώς και ένα ξύλινο σκάφος τύπου «Passara», μήκους 8 μέτρων, που έχει βγει μία φορά σε δημοπρασία και θα βγει και δεύτερη.
Σε ό,τι αφορά το «Geng 3», μήκους 72 μέτρων, το οποίο κατηγορείται ότι έκανε λαθρεμπόριο τσιγάρων, ο κ. Βγενής σημείωσε ότι το δικαστήριο που θα κρίνει αν το πλοίο πρέπει να επιστρέψει στην εταιρία του ή όχι θα γίνει στο τέλος Φλεβάρη.
Ο κ. Βγενής κλείνοντας τόνισε ότι είναι σημαντικό να καθαρίσει το λιμάνι για να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ελιγμούς των κρουαζιερόπλοιων αλλά και την απόδοση θέσεων για τον ελλιμενισμό περισσότερων σκαφών. Σημείωσε μάλιστα ότι «μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε πιο γρήγορα, είναι μεγάλες όμως οι διαδικασίες».
Στ.Μ.
LIMANI-MESOGEIO-03-01-16.jpg