Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 16:59

Με αντιπαραθέσεις και χωρίς Τσατσούλη ο απολογισμός για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ 
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε το μεσημέρι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, στο πλαίσιο του οικονομικού απολογισμού της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021. Για την ακρίβεια, η αντιπαράθεση έγινε για την κληρονομιά της υποψηφιότητας αλλά και για τον Έκτορα Τατσούλη. Μειοψηφίες υποστήριξαν ότι η δημοτική αρχή έχει κλειδώσει στο συρτάρι την κληρονομιά του K:21 επειδή θέλει να ξεχαστούν το γρηγορότερο η υποψηφιότητα της Καλαμάτας και οι δικές της ευθύνες για το ανεπιτυχές αποτέλεσμα. Ζήτησαν να προσέλθει οπωσδήποτε ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, ώστε να γίνει γενικός απολογισμός της υποψηφιότητας. Η πλειοψηφία, δια του προέδρου της Φάρις, Θανάση Ηλιόπουλου, απάντησε ότι, αν οι μειοψηφίες θέλουν γενικό απολογισμό, μπορούν να ζητήσουν να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για τον Έκτορα Τσατσούλη απάντησε ότι (πιθανόν βρίσκεται στο εξωτερικό και) η πλειοψηφία δεν μπορεί να τον εξαναγκάσει να προσέλθει στη συνεδρίαση, ενώ για την κληρονομιά της υποψηφιότητας διαβεβαίωσε ότι θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο…

Κάνοντας την εισήγηση του οικονομικού απολογισμού ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των εξόδων για την προκριματική και τελική φάση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ανήλθε στα 600.000 ευρώ, ωστόσο το τελικό άθροισμα των εξόδων ανήλθε στα 515.568 ευρώ, εκ των οποίων όμως τα περίπου 215.000 ευρώ καταβλήθηκαν από ιδιώτες χορηγούς. Ως εκ τούτου, τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, από το ταμείο του Δήμου βγήκαν τελικά περίπου 300.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της υποψηφιότητας. Επιπλέον σημείωσε ότι τελικά στο ταμείο έχει μείνει και ένα ποσό 15.000 ευρώ περίπου, από χρηματοδότηση του Δήμου που δεν δαπανήθηκε (αναλυτικότερη παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού σε επόμενο ρεπορτάζ).
Τον οικονομικό απολογισμό καταψήφισε ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, που τόνισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για τα οικονομικά στοιχεία αλλά διαφωνεί με την ουσία του θέματος, τονίζοντας ότι τελικά, με τη στάση της δημοτικής αρχής μετά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, τα χρήματα για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας σπαταλήθηκαν, δεδομένου ότι όχι μόνο δεν αξιοποιείται η κληρονομιά της υποψηφιότητας αλλά αντίθετα καταβάλλεται προσπάθεια να ξεχαστεί το γρηγορότερο η συμμετοχή της πόλης σε αυτή τη διαδικασία.
Ο κ. Πολυχρονόπουλος επέμεινε ότι πρέπει να προσέλθει ο κ. Τσατσούλης προκειμένου να γίνει γενικός απολογισμός της υποψηφιότητας και να απαντήσει και σε συγκεκριμένα θέματα που έβαλε ο ίδιος με τη συνέντευξη που έδωσε στην KalamataJournal πριν από τα Χριστούγεννα. Μάλιστα ρώτησε τον πρόεδρο της Φάρις εάν η πλειοψηφία και η δημοτική αρχή υιοθετεί αναφορές του κ. Τσατσούλη στην KalamataJournalσχετικά με την αντικειμενικότητα της ευρωπαϊκής επιτροπής που επέλεξε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα την Ελευσίνα ή για το ρόλο ενάντια στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας που φέρεται ότι διαδραμάτισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος απάντησε, σχετικά με τις αναφορές του Τάσου Πολυχρονόπουλου για τις  δηλώσεις του Έκτορα Τσατσούλη στην KalamataJournal, ότι «η δημοτική αρχή δεν μπορεί να βγαίνει και να απαντάει σχετικά με τις δηλώσεις που κάνει ο οποιοσδήποτε», καθώς και ότι «εμείς δεν έχουμε στοιχεία για αυτά που λέει στη συνέντευξη. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτά που λέει».
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι η υποψηφιότητα εξελίχθηκε σε φιάσκο για τη δημοτική αρχή, η οποία, συνέχισε, παραπλάνησε και το Δημοτικό Συμβούλιο, καλώντας το να ψηφίσει το «planb» σε περίπτωση που η πόλη δεν κέρδιζε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, το οποίο όμως «planb» το έχει αποσύρει ενώ έχει ψηφιστεί. Επίσης ο Μιχάλης Αντωνόπουλος επέκρινε το γεγονός ότι τελικά οι δαπάνες κινήθηκαν σε μικρότερα επίπεδα από όσα είχαν προϋπολογιστεί, τονίζοντας ότι τελικά η δημοτική αρχή και ιδιαίτερα ο δήμαρχος δεν πίστευαν σε αυτή την προσπάθεια, δεν έδωσαν ό,τι μπορούσαν να δώσουν ενώ τώρα προσπαθούν άρον άρον να κλείσουν αυτή την υπόθεση.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος απάντησε ότι η διεκδίκηση δεν εξελίχθηκε ούτε σε φιάσκο ούτε μπορεί να κριθεί ως αποτυχημένη, τη στιγμή που η Καλαμάτα κατάφερε να περάσει στην τελική φάση όταν δεν το κατάφεραν άλλες πόλεις μεγάλου βάρους όπως τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Κέρκυρα κ.ά Όταν η δημοτική αρχή κατηγορείται για φιάσκο, ενώ έφτασε στον τελικό και διεκδίκησε τον τίτλο με μεγάλες αξιώσεις, τότε οι δήμαρχοι των Ιωαννίνων ή της Λάρισας ή της Κέρκυρας θα έπρεπε να πηδήξουν από το μπαλκόνι και να αυτοκτονήσουν, αφού δεν κατάφεραν ούτε στον τελικό να φτάσουν, σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Φάρις.
Την προσέλευση Έκτορα Τσατσούλη για να δώσει απαντήσεις και να προβεί σε γενικό απολογισμό ζήτησε και ο σύμβουλος της Φάρις Γιάννης Κανελλόπουλος.
«Κάναμε ό,τι καλύτερο περνούσε από το χέρι μας», τόνισε κλείνοντας ο κ. Ηλιόπουλος. Για τα οικονομικά σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το ταμείο του Δήμου», ενώ για το «planb» σημείωσε ότι ήταν στους όρους του διαγωνισμού να υποβληθεί τέτοιο σχέδιο στον φάκελο της υποψηφιότητας και σημείωσε ότι θα αξιολογηθεί ποιες από τις προτάσεις αυτού του σχεδίου θα υλοποιηθούν. Τέλος, ζήτησε «δίκαιη και αντικειμενική» αντιμετώπιση της δημοτικής αρχής.
Στ.Μ.