Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 11:53

Ανάπλαση Αριστομένους και ποδηλατόδρομος: Βλέποντας και κάνοντας

Ανάπλαση Αριστομένους και ποδηλατόδρομος: Βλέποντας και κάνοντας

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Μια ακόμη τροποποίηση μελέτης έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη έρχεται να δώσει ένα επιπλέον επιχείρημα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η δημοτική αρχή πορεύεται στα έργα με τη μέθοδο βλέποντας και κάνοντας. Ενώ το έργο της ανάπλασης στην Αριστομένους, από τη Βασ. Όλγας μέχρι το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, έχει φτάσει σχεδόν στη μέση, η δημοτική αρχή έφερε εισήγηση για τη μετατόπιση του ποδηλατόδρομου, από το πεζοδρόμιο του υπό ανάπλαση τμήματος της Αριστομένους δίπλα από τη σιδηροδρομική γραμμή, στο διάδρομο για την κίνηση των πεζών που φτιάχτηκε από το Δήμο πριν από δύο χρόνια περίπου…

Η εισήγηση για τη μετατόπιση του ποδηλατόδρομου αποφασίστηκε ομόφωνα χθες το μεσημέρι, από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας. Όπως σημειώνεται στη σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, «κρίνουμε ότι, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργικότητα και η συνέχεια του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου που διέρχεται από την κεντρική πλατεία και το Δημοτικό Πάρκο, η προτεινόμενη μετατόπιση θα βοηθήσει στο διαχωρισμό των λειτουργιών του χώρου. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί ένας ευρύτερος και αποκλειστικός χώρος για πεζούς και αναψυχή στο διευρυμένο πεζοδρόμιο της οδού Αριστομένους, που θα συνδέει την κεντρική πλατεία με το δημοτικό πάρκο. Παράλληλα με τη μετατόπιση αυτή, εξασφαλίζεται η απαραίτητη συνέχεια της κάθετης κίνησης των πεζών στην οδό Αριστομένους καθώς θα τη διακόπτει μόνο η χαμηλής ταχύτητας κίνηση των τροχοφόρων».
Από τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κρίθηκε ότι η μετατόπιση του ποδηλατόδρομου πράγματι είναι προτιμότερη από την παραμονή του ποδηλατόδρομου στο πεζοδρόμιο της Αριστομένους. Ωστόσο ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι ακόμη περισσότερο φαίνεται ότι προέχει η μετατόπιση του ποδηλατόδρομου που διέρχεται από την κεντρική πλατεία, διότι αυτός αποτελεί εμπόδιο, όπως σημείωσε, για τους πεζούς που κινούνται από το ανατολικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους προς την πλατεία και αντίστροφα. Πρότεινε μάλιστα ο ποδηλατόδρομος της κεντρικής πλατείας να μετατοπιστεί στην οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού, προσθέτοντας ότι αυτό θα υποστηρίξει και τη λειτουργία του ποδηλατόδρομου από την πλατεία στη Νέδοντος προς την Κεντρική Αγορά, ο οποίος τώρα χρησιμοποιείται ελάχιστα από τους ποδηλάτες, γιατί προτιμούν να κινούνται στον πεζόδρομο της Αριστομένους και να μπαίνουν απ’ ευθείας στον ποδηλατόδρομο της κεντρικής πλατείας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, εμμέσως έδειξε να συμφωνεί ότι η παραμονή του ποδηλατόδρομου επάνω στην κεντρική πλατεία δημιουργεί κάποια προβλήματα, εκτίμησε όμως ότι η κίνηση των ποδηλάτων στο τμήμα αυτό θα περιοριστεί μελλοντικά, όταν κατασκευαστεί ο ποδηλατόδρομος της Νέδοντος από το Δημαρχείο μέχρι τη μαρίνα (έχει δημοπρατηθεί το έργο και υπάρχει ανάδοχος) και όταν κατασκευαστεί και ο ποδηλατόδρομος παράλληλα στη σιδηροδρομική γραμμή, από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο μέχρι το νέο Δημαρχείο. Για το νέο αυτό ποδηλατόδρομο ο αντιδήμαρχος ανακοίνωσε ότι η μελέτη είναι έτοιμη καθώς και ότι ο ΟΣΕ έχει δώσει τις απαιτούμενες άδειες στο Δήμο προκειμένου να γίνει το έργο μέσα στην απαλλοτριωμένη για το σιδηρόδρομο ζώνη.
Στ.Μ.