Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 00:54

Εγκαίνια σήμερα στο Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης

Η κοινωνική λειτουργός Γιώτα Κοπίτα και η Αλέκα Κανελλοπούλου από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας των Χωριών SOS Η κοινωνική λειτουργός Γιώτα Κοπίτα και η Αλέκα Κανελλοπούλου από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας των Χωριών SOS

Της Μαρίας Νίκα 
«Και πέντε κέντρα να υπήρχαν στην Καλαμάτα θα γέμιζαν». Η διαπίστωση της Αλέκας Κανελλοπούλου, από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS, δείχνει πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση με την ανθρωπιστική κρίση. Το 2008 το Κέντρο, που τα τελευταία χρόνια στεγάζεται στην οδό Καπετάν Κρόμπα, ξεκίνησε με 5 παιδάκια, ενώ μόνο για την περσινή χρονιά παρείχε υποστήριξη σε 200 παιδιά και 90 οικογένειες. Οι αυξημένες ανάγκες λοιπόν οδήγησαν στη δημιουργία και ενός δεύτερου κέντρου, Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή, στις 5.00 το απόγευμα. Πρόκειται για ένα διώροφο κατάλληλα εξοπλισμένο κτήριο στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Αγίου Ιωάννου και Βιλεαρδουίνου, λίγο πιο πάνω από το Λαογραφικό Μουσείο...

Σε αυτόν τον χώρο, δωρεά της φαρμακοποιού Παναγιώτας Κανελλέα, μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, θα λαμβάνουν ενισχυτική διδασκαλία και θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά σε δράσεις όπως τα εικαστικά, η μουσική, ο χορός κ.λπ. Στα παιδιά θα προσφέρεται και ένα πλήρες μεσημεριανό γεύμα ενώ θα παρέχεται υποστήριξη και στους γονείς τους, όταν το χρειάζονται. Το νέο αυτό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη Τετάρτη, η κα Κανελλοπούλου ευχαρίστησε τους δύο υποστηρικτές - δωρητές του προγράμματος και σημείωσε ότι το νέο κέντρο θα λειτουργεί παράλληλα και σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα.

kentro2.JPGΗ Γιώτα Κοπίτα, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, σημείωσε ότι η στήριξη αφορά κυρίως γονείς οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας και αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Στόχος είναι αρχικά να ενδυναμωθούν και στη συνέχεια να κινητοποιηθούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε εργασιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο της υποστήριξης αυτής θα μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας με στόχο να βελτιώσουν ή να αναπτύξουν επαγγελματικές δεξιότητες ή να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, ώστε να έχουν περισσότερα προσόντα και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.
kentro3.JPGΌσο για τα παιδιά, θα μπορούν να βρίσκονται στο Κέντρο από τις 2.00 μετά το μεσημέρι που τελειώνουν το σχολείο μέχρι τις 8.00 το βράδυ. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα μαθησιακής υποστήριξης ώστε να ανταποκριθούν στο καθημερινό σχολικό πρόγραμμα και θα απασχολούνται δημιουργικά.
kentro4.JPGΣτο νέο Κέντρο της οδού Βιλεαρδουίνου θα φιλοξενούνται παιδιά - μαθητές από Πρώτης Δημοτικού έως Τρίτης Γυμνασίου, καθώς οι μαθητές του Λυκείου πηγαίνουν στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, στην οδό Καπετάν Κρόμπα.
Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 2721 600725
(Οι φωτογραφίες είναι από το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης)

kentro5.JPG