Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 18:40

Θέλουν να βοηθήσουν τα άτομα με άνοια και τους ανθρώπους τους να ζουν με αξιοπρέπεια

Βασίλης Φωτεινάκης, Σοφία Αθανασοπούλου, Ειρήνη Πετροπούλου, Παναγιώτης Σολδάτος, Δημήτρης Βεργόπουλος, Σοφία Σαμέλη, Μαρία Αθανασάκη και Μαρία Ρεσβάνη Βασίλης Φωτεινάκης, Σοφία Αθανασοπούλου, Ειρήνη Πετροπούλου, Παναγιώτης Σολδάτος, Δημήτρης Βεργόπουλος, Σοφία Σαμέλη, Μαρία Αθανασάκη και Μαρία Ρεσβάνη

ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟ ΜΕΣΕΝΑ 
«Κάθε τρία δευτερόλεπτα ένα επιπλέον άτομο ανά τον κόσμο νοσεί από άνοια. Με τη γήρανση του πληθυσμού αυξάνεται ραγδαία και η συχνότητα της νόσου». Πολλοί καλούνται να διαχειριστούν το φοβερά δύσκολο αυτό πρόβλημα μέσα στην οικογένειά τους. Ένα Σωματείο που μόλις ιδρύθηκε στην Καλαμάτα έχει σκοπό να βοηθήσει τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Έχει σκοπό να τους βοηθήσει να ζουν με αξιοπρέπεια. Είναι το ΜΕ.Σ.Ε.Ν.Α. (Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Άνοια), οι εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τις διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα και την αποστολή που αναλαμβάνουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς οι ίδιοι…

Για το Σωματείο μίλησαν στη συνέντευξη τα ιδρυτικά του μέλη Δημήτρης Βεργόπουλος (εκπαιδευτικός, αντιδήμαρχος Καλαμάτας), Βασίλης Φωτεινάκης (νομικός), Σοφία Αθανασοπούλου (κοινωνική λειτουργός), Ειρήνη Πετροπούλου (λογίστρια), Παναγιώτης Σολδάτος (νευρολόγος), Σοφία Σαμέλη (νευρολόγος), Ειρήνη Σακκά (οικογενειακή γιατρός με εμπειρία στην άνοια), Μαρία Αθανασάκη (φροντίστρια ατόμων με άνοια) και Μαρία Ρεσβάνη (ψυχολόγος).
Ο Δημήτρης Βεργόπουλος κατά το σύντομο χαιρετισμό του έδωσε μια εικόνα για το τι είναι να πάσχει κανείς από άνοια. Ειδικότερα, ευχήθηκε το Σωματείο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ιδρυτικών του μελών και σε κάθε επέτειο της ίδρυσής του να θυμούνται το πώς έγινε το ξεκίνημα αυτού του φορέα, κάτι όμως που σημείωσε ότι δυστυχώς δεν θα το θυμούνται οι πάσχοντες λόγω της νόσου τους. Πρόσθεσε ότι σκοπός του σωματείου είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη νόσο Alzheimerκαι την άνοια, η ενημέρωση του κόσμου και η υποστήριξη των νοσούντων και των οικογενειών τους. Τέλος, ευχαρίστησε θερμά για την υποστήριξή τους τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τον νομικό Βασίλη Φωτεινάκη, τους λογιστές Κώστα Κουδούνη και Ειρήνη Πετροπούλου, καθώς και το ξενοδοχείο REX.
Η φροντίστρια ατόμων με άνοια, Μαρία Αθανασάκη, αναφέρθηκε στην τεράστια δυσκολία παροχής φροντίδας και υποστήριξης στα άτομα με άνοια και ευχαρίστησε θερμά τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου για την πρωτοβουλία τους, υπογραμμίζοντας ότι είναι σπουδαία η προσπάθεια που αναλαμβάνουν.
Η γενική ιατρός Ειρήνη Σακκά σημείωσε ότι «η νόσος Alzheimer αποτελεί τη συχνότερη μορφή άνοιας. Η άνοια περιλαμβάνει νοσήματα που χαρακτηρίζονται από εξελισσόμενη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως μνήμη, κρίση, σκέψη, λόγος, περιορισμό της λειτουργικότητας του ατόμου, με συνέπειες στην επαγγελματική και κοινωνική συμπεριφορά και τελικά στην αυτοεξυπηρέτησή του. Κάθε τρία δευτερόλεπτα ένα επιπλέον άτομο ανά τον κόσμο νοσεί από άνοια. Με τη γήρανση του πληθυσμού αυξάνεται ραγδαία και η συχνότητα της νόσου. Στην Ελλάδα μέχρι το 2050 τα άτομα της γ’ ηλικίας θα αποτελούν το 30% του γενικού πληθυσμού. Ο αριθμός των πασχόντων παγκοσμίως υπολογίζεται σε 46,8 εκατομμύρια, στη χώρα μας 250.000 και προβλέπεται το 2050 να πλησιάσει τα 131,5 εκατομμύρια και 350.000 αντίστοιχα. Περίπου οι μισθοί ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι. Η άνοια αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα. Το κόστος της άνοιας στη χώρα μας υπολογίστηκε ανά άτομο στα 341 ευρώ το μήνα στο στάδιο της αυτονομίας, 957 ευρώ το μήνα στο στάδιο της εξάρτησης στο σπίτι και σε 1.276 ευρώ το μήνα στο στάδιο εξάρτησης σε ίδρυμα. Στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών φροντίζονται στο σπίτι. Το σωματικό, ψυχικό, συναισθηματικό και οικονομικό φορτίο των φροντιστών είναι τεράστιο. Δεδομένης της κλίμακας της άνοιας και της έλλειψης, μέχρι τώρα, ίασης της νόσου καλούμαστε όλοι να παίξουμε ενεργό ρόλο βοηθώντας τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους να ζουν με αξιοπρέπεια».
Η νευρολόγος Σοφία Σαμέλη πρόσθεσε ότι ο λόγος που ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων είναι αδιάγνωστοι είναι επειδή οι ίδιοι αρνούνται να παραδεχτούν τις διαταραχές στην πρόσφατη μνήμη τους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν παρατηρούνται τέτοιες διαταραχές, ιδιαίτερα όταν αυτές επιδεινώνονται προοδευτικά, να προσφεύγουν τα άτομα σε ειδικούς γιατρούς.
Όσοι θέλουν να έρθουν σε επικοινωνία με τους υπευθύνους του Σωματείου μπορούν να τηλεφωνούν καθημερινά από τις έντεκα το πρωί μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι στο 6980 718300 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα mesena.gr
Στ.Μ.