Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 19:15

Ο Αλέξης Χαρίτσης στους δημάρχους για τη στήριξη των Δήμων από το ΕΣΠΑ

Ο Αλέξης Χαρίτσης στους δημάρχους για τη στήριξη των Δήμων από το ΕΣΠΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ήταν προσκεκλημένος σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή. Εκεί ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι το υπουργείο του στηρίζει, με ένα πλέγμα θεσμικών και χρηματοδοτικών παρεμβάσεων τους για την ανάπτυξη των υποδομών τους και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ζήτησε επιτακτικά τη συμμετοχή των Δήμων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και ειδικότερα ζήτησε εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο με δικαιούχους τους Δήμους και με ποσό 2 δισεκατομμύρια ευρώ…

Ο Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ μία σειρά από δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο του «μέσα από τις οποίες ενισχύονται άμεσα οι δήμοι. Αυτές αφορούν τόσο τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, από τα κονδύλια των οποίων μεγάλο μέρος κατευθύνεται στις τοπικές κοινωνίες, το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (με αυξημένο προϋπολογισμό για φέτος που φθάνει το 1 δισ. ευρώ), αλλά και το Ταμείο Υποδομών που με πόρους άλλο 1 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα σε όλους τους δήμους της χώρας».
Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησε το Υπουργείο, «οι οποίες στηρίζουν τους δήμους στο σχεδιασμό και την ωρίμανση έργων για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, στην υλοποίηση και παρακολούθηση τους, όπως  επίσης και στην εκπαίδευση χιλιάδων στελεχών των δήμων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες». «Δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, «που ξεκινά από την καταγραφή των αιτημάτων των δήμων, προχωρά στον από κοινού σχεδιασμό και ωρίμανση των παρεμβάσεων και φτάνει μέχρι την υλοποίησή τους, με στόχο πάντα, την πιο γρήγορη και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ με επιτυχία και ειδικότερα σημείωσε ότι οι απορροφήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και για τις οποίες η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη, είναι από δαπάνες όχι για αναπτυξιακά έργα ούτε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι οι Δήμοι, με τη γνώση των τοπικών προβλημάτων που έχουν, μπορούν να αξιοποιήσουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά τους πόρους του ΕΣΠΑ.