Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 17:43

Σε φάση υλοποίησης ο σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα!

Σε φάση υλοποίησης ο σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα!

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ 
Ανυποχώρητη συνεχίζει η δημοτική αρχή Καλαμάτας την απόπειρα λειτουργίας σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών στην καρδιά του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα. Το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου ενέκρινε τη μελέτη για τα έργα που χρειάζεται να γίνουν προκειμένου να λειτουργήσει ο σταθμός μεταφόρτωσης, προϋπολογισμού σχεδόν 51.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται για προσωρινή λύση, όμως ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», τόνισε ότι οι επείγουσες διαδικασίες που ακολουθεί η δημοτική αρχή για να προχωρήσει το θέμα «υποκρύπτουν άγνωστες σκοπιμότητες» και ακόμη επέμεινε ότι έχουν παρακαμφθεί οι τυπικές διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία…

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Θανάση Βασιλόπουλο, υποστήριξαν ότι πρόκειται για προσωρινό κινητό σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών, ο οποίος θα εξυπηρετεί μόνο το Δήμο Καλαμάτας μέχρι να ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων από την εταιρία που έχει κερδίσει το διαγωνισμό της Περιφέρειας. Τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης στο Νέδοντα και ότι το όφελος για το Δήμο θα είναι πολύ σημαντικό και ειδικότερα εξήγησαν ότι με τη λειτουργία του σταθμού αυτού δεν θα χρειάζεται πλέον τα απορριμματοφόρα να ανεβοκατεβαίνουν στη Μαραθόλακκα άρα θα εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες καυσίμων, κυρίως όμως θα εξοικονομούνται βάρδιες του προσωπικού της καθαριότητας.
Επίσης οι δύο αντιδήμαρχοι τόνισαν ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στη κατασκευή των έργων για τη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων μόνο όταν εξασφαλιστούν όλες οι απαιτούμενες άδειες για τη συγκεκριμένη λειτουργία.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», από την πλευρά του τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σε αυτή την υπόθεση που δημιουργούν προβληματισμούς, όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχει τυπική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης στο Νέδοντα, ότι η συγκεκριμένη θέση φαίνεται να εφάπτεται με τη ζώνη Natura, ότι στην περιοχή αυτή έχει θεσμοθετηθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα, ότι ακριβώς στη θέση που η δημοτική αρχή σκοπεύει να λειτουργήσει το σταθμό μεταφόρτωσης διέρχεται υδατόρεμα και για να δοθεί άδεια στη συγκεκριμένη λειτουργία πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία που ορίζει η νομοθεσία.
Απαντώντας στον Μιχάλη Αντωνόπουλο ο Ανδρέας Καραγιάννης τόνισε ότι η θέση στην οποία θα λειτουργήσει ο σταθμός μεταφόρτωσης, εφόσον δοθούν οι άδειες, δεν είναι ούτε στη ζώνη Natura ούτε στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα. Ο δε Θανάσης Βασιλόπουλος πρόσθεσε ότι ο μόνος άλλος χώρος στον οποίο θα μπορούσε να εγκατασταθεί η συγκεκριμένη λειτουργία είναι στην περιοχή της Μονάδας Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων, η οποία όμως δεν θα έχει όφελος για το Δήμο γιατί είναι μεγάλη η απόσταση που θα πρέπει να διανύουν τα απορριμματοφόρα για να γίνει η μεταφόρτωση των σκουπιδιών.
Τέλος ο Μιχάλης Αντωνόπουλος σχολίασε ότι εφόσον πρόκειται για προσωρινή λειτουργία τότε η δημοτική αρχή ουσιαστικά πάει να πετάξει τα 50.000 ευρώ που χρειάζονται για να γίνουν τα έργα του σταθμού μεταφόρτωσης. Ο Ανδρέας Καραγιάννης απάντησε ότι εκτιμάται πως το κόστος των έργων τελικά δεν θα ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ, ποσό που διαβεβαίωσε θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα από τη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης.
Στ.Μ.