Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 12:31

Μεγάλα προβλήματα στο Μέγαρο Χορού, μεγάλα λάθη από το Δήμο Καλαμάτας

ΠΡΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ 
Να κινηθεί η διαδικασία για την έκπτωση του εργολάβου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, αποφάσισε κατά την τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο! Τα προβλήματα στο Μέγαρο Χορού είναι πολλά και ορισμένα εξαιρετικά σοβαρά, ουσιαστικά ακυρώνουν τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του θεάτρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί εξουσιοδοτημένοι ελεγκτές-πιστοποιητές έχουν δώσει εντολή να μην λειτουργούν μηχανισμοί στη σκηνή όσο βρίσκονται σε αυτή καλλιτέχνες ή προσωπικό του Μέγαρου! Ο Δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία έχουν τη μεγάλη ευθύνη για το ότι η κατάσταση έφτασε στο αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα. Όταν έπρεπε να επιδείξουν πυγμή και αποφασιστικότητα απέναντι στον εργολάβο επέλεξαν το δρόμο του συμβιβασμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα σοβαρός κίνδυνος ώστε και τα προβλήματα στο Μέγαρο, που ήδη έχει κοστίσει 14.000.000 ευρώ, να τα πληρώσει ο ίδιος ο Δήμος αλλά και να δυσκολευτεί το κλείσιμο του έργου όσον αφορά τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ…

Για να παραληφθεί το έργο πρέπει να πιστοποιηθούν από εξουσιοδοτημένο φορέα, που είναι ο γερμανικός οίκος TUVSUD, οι μηχανισμοί της σκηνής. Έλεγχος από την TUVSUD έχει γίνει δύο φορές και τις δύο όχι μόνο δεν κατέστη δυνατό να δοθεί η πιστοποίηση που ορίζει η σύμβαση του έργου αλλά αντίθετα καταγράφηκε πλήθος παρατηρήσεων. Χαρακτηριστικά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σημειώνει: «Η έκθεση ελέγχου της TUVSUD, μετά τις δοκιμές επιτόπου του έργου (σ.σ. που έγιναν στα τέλη του Ιούνη του 2016) σύμφωνα με τα συμβατικά οριζόμενα καταγράφει πλήθος παρατηρήσεων στην οποία αναφέρονται διεξοδικά οι λόγοι για τους οποίους η κατασκευή δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της σύμβασης, τόσο σε επίπεδο ασφαλείας όσο και σε σχέση με τις λοιπές απαιτήσεις των Τεχνικών Σκηνής (Τεχνικά Στοιχεία Εξοπλισμού), με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η χρήση του Εξοπλισμού Σκηνής κατά τη διάρκεια διενέργειας παραστάσεων (δηλαδή όταν κινούνται άτομα -ηθοποιοί και τεχνικοί- κάτω από τους υπό  λειτουργία μηχανισμούς)».
Πέρα όμως από αυτά τα προβλήματα, που είναι τα σοβαρότερα του Μεγάρου, υπάρχουν και άλλα τα οποία έχει καταγράψει η Τεχνική Υπηρεσία. Αυτά είναι «η ρηγμάτωση του δαπέδου στο χώρο του φουαγιέ», «το πρόβλημα θραύσης της έδρας των καθισμάτων», το οποίο μάλιστα εκδηλώθηκε και κατά τη διάρκεια του περσινού Φεστιβάλ Χορού «με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στους συγκεκριμένους θεατές και να δυσφημείται και εκτίθεται ο Δήμος Καλαμάτας ως διοργανωτής του Φεστιβάλ», καθώς και «το πρόβλημα που εμφανίστηκε στη στεγανωτική μεμβράνη του δώματος».
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας τον Απρίλη του 2015 ξεκίνησε τη διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου, ακριβώς λόγω των προβλημάτων που  υπήρχαν με τα τεχνικά της σκηνής και με τις υγρομονώσεις. Ο εργολάβος κατέθεσε ένσταση κατά της έκπτωσής του στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τον Ιούλιο του 2015, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία για τρεις μήνες, προφανώς για να δοθεί χρόνος στον εργολάβο να τακτοποιήσει τα προβλήματα.
Τελικά οι τρεις μήνες έγιναν… πέντε και μετά τα Χριστούγεννα του 2015 το θέμα ξανάρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με μια πρωτοφανή εισήγηση από την Τεχνική Υπηρεσία. Για την ακρίβεια, η Τεχνική Υπηρεσία καλούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να επιλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών εκδοχών που πρότεινε (!): α) απόρριψη της ένστασης του εργολάβου και οριστικοποίηση της έκπτωσης, β) μερική αποδοχή της ένστασης του εργολάβου, γ) νέα αναβολή λήψης απόφασης…
Το Δημοτικό Συμβούλιο διάλεξε τη δεύτερη επιλογή, με μια προσθήκη από το δήμαρχο, αφού ο εργολάβος, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, αποδέχτηκε ότι θα τακτοποιήσει κάποια προβλήματα.
Τελικά ο εργολάβος δεν τακτοποίησε τίποτα και τώρα ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια γιατί πρέπει να κλείσει το ΕΣΠΑ γρήγορα. Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των προβλημάτων, ο Δήμος ευελπιστεί ότι με την έκπτωση του εργολάβου θα μπορέσει να πάρει την εγγυητική του επιστολή, ύψους 500.000 ευρώ περίπου, ώστε με τα χρήματα αυτά να προβεί στις διορθώσεις.
Σχετικά με το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, στις τοποθετήσεις του κατά τη συζήτηση του θέματος στις συνεδριάσεις του 2015, άφηνε να εννοηθεί ότι δεν αξίζει την ταλαιπωρία να μπει ο Δήμος στη δύσκολη διαδικασία της έκπτωσης του εργολάβου, τονίζοντας: «Μιλάμε για ένα έργο πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ που στοίχισε, σήμερα μιλάμε για το ένα τοις εκατό της αξίας του έργου. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, ας πούμε, σε ζητήματα πολιτικού μηχανικού, όπως το χρώμα στο οποίο αναφερθήκατε ή κάποιος άλλος που μίλησε για τα καθίσματα, τα οποία προφανώς κατά τις διαδικασίες παραλαβής πρέπει να συνεκτιμηθούν, αλλά σήμερα πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το 99% του έργου έχει παραληφθεί, έχει πιστοποιηθεί, έχει πληρωθεί» (από τη συνεδρίαση στις 29/12/2015).
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 23/2/2017) ο δήμαρχος τόνισε ότι ναι μεν το έργο έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό του, ωστόσο οι εναπομείνασες εργασίες είναι όχι απλά εξαιρετικά σημαντικές αλλά αφορούν την καρδιά του έργου: «Είμαστε σε ένα σημείο σήμερα όπου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή, το 97% του έργου. Και προσωρινά έχει και χρησιμοποιηθεί. Δεν έχει όμως παραλειφθεί.
Το ερώτημα είναι το εξής: Αφού έχει ολοκληρωθεί το 97% γιατί; Γιατί το υπόλοιπο 3% είναι η καρδιά του έργου, είναι η σκηνή, είναι το κύριο στοιχείο ενός τέτοιου μεγάλου έργου»…
Στ.Μ.