Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 20:13

Στη μέση της κατάταξης το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με μειωμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο

Στη μέση της κατάταξης το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με μειωμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΛΥΔΙΑΣ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ 
Στη μέση της κατάταξης των Δημοτικών Περιφερειακών Θέατρων της χώρας έχει πέσει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου. Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας θα πάρει φέτος μειωμένη χρηματοδότηση σε σύγκριση με τα Δημοτικά Θέατρα που βρίσκονται πιο ψηλά στην κατάταξη του υπουργείου. Και υπάρχει ο κίνδυνος το ΔΗΠΕΘΕ να πέσει και άλλο εάν η δημοτική αρχή συνεχίσει απλά να το διατηρεί στη ζωή αντί να του δώσει ώθηση για να ανταποκριθεί στους σκοπούς του…

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσίασε η Λυδία Κονιόρδου, αυτό το χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού ξεκινάει ένα νέο βήμα για την αναμόρφωση του θεσμού των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας, «με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η επαγγελματική θεατρική δραστηριότητα, η οικονομική στήριξη των Δήμων, η ύπαρξη Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και οι συνέργειες, π.χ. με το Φεστιβάλ Αθηνών». Το ΔΗΠΕΘΕ της Καλαμάτας εξακολουθεί να έχει μια στοιχειώδη επαγγελματική δραστηριότητα, έχει την οικονομική στήριξη του Δήμου, δεν έχει όμως καλλιτεχνικό διευθυντή, όπως επίσης σπανίζουν οι συνέργειές του με καλλιτεχνικούς θεσμούς.
Η κ. Κονιόρδου ανακοίνωσε ότι οι επιχορηγήσεις που θα καταβληθούν το 2017 στα ΔΗΠΕΘΕ έχουν ως εξής: Τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κρήτης, Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Λάρισας θα λάβουν το καθένα επιχορήγηση 60.000 ευρώ. Τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Ρούμελης, Κομοτηνής, Καλαμάτας και Βέροιας θα λάβουν επιχορήγηση 46.500. Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα πάρει επιχορήγηση 30.000 ευρώ.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου η Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε όλα σχεδόν τα θέματα της αρμοδιότητάς της, ανάμεσα σε αυτό και στην καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, η οποία θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Ακρόπολη, τις Μυκήνες, την Αρχαία Μεσσήνη και την Κνωσσό. Ειδικότερα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2017 κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου.
Στ.Μ.