Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017 09:45

Έξωση στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ 
Να έχει εγκαταλείψει έως τις 27 Μαρτίου το χώρο του Παλιού Νοσοκομείου, όπου στεγάζεται εδώ και πέντε χρόνια, καλεί το Κοινωνικό Ιατρείο ο Δήμος Καλαμάτας. Μάλιστα, στα σχετικά έγγραφα που έχουν σταλεί από το Δήμο, επισημαίνεται ότι επίκειται και διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο κτήριο. Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας απαντά ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί, καθώς δεν έχει βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος για τη στέγασή του. Σημειώνει δε ότι πρότεινε 4 διαφορετικούς χώρους στην πόλη, από αυτούς που άδειασαν με τη μεταφορά των δημοτικών υπηρεσιών στο νέο δημαρχείο, αλλά η απάντηση από πλευράς Δήμου ήταν αρνητική...

Η ειδοποίηση από τον Δήμο για εκκένωση του κτηρίου έχει γίνει προς τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, στον οποίο είχε παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος του Παλιού Νοσοκομείου για πέντε χρόνια (από τις 27/3/2012), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από το Κοινωνικό Ιατρείο, ώστε να προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα. Με την ολοκλήρωση των πέντε ετών, ο Δήμος καλεί να εκκενωθεί ο χώρος. Σε έγγραφο του Δήμου της 8ης/3/2017 προς τον Ιατρικό Σύλλογο σημειώνεται: «Δεδομένου ότι επίκειται η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από πλευράς του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετά την παράδοση του ακινήτου (κτήριο Κ7), στο οποίο στεγαζόταν η Σχολή Νοσοκόμων, στο Δήμο Καλαμάτας, παρακαλούμε για την απόδοση του τμήματος του κτηρίου (Κ7) που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Καλαμάτας προς εσάς, το συντομότερο δυνατόν και όχι πέραν της 27ης Μαρτίου τρέχοντος έτους, ημερομηνία που λήγει το υπογραφέν μεταξύ μας χρησιδάνειο».

Ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί απαντά ο Σύλλογος Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλη Μιχαήλ, η οποία κοινοποιείται και στον Δήμο Καλαμάτας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Μετά την κοινοποίηση του με αρ. πρωτ. 10319/08.03.2017 εγγράφου του Γεν. Γραμματέα του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα «απόδοση παραχωρηθέντος κτηρίου», το οποίο αποτελεί απάντηση σε δικό σας έγγραφο, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε ότι αδυνατούμε και δεν θα μετακινηθούμε από τον χώρο, στον οποίο λειτουργεί το Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας, χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Καλαμάτας προς τον Ιατρικό Σύλλογο με στόχο να λειτουργήσει το Κοινωνικό Ιατρείο της πόλης μας.

Ζητούμε να μας δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα για την μεταφορά μας σε άλλο χώρο, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί και όχι λόγω δικής μας υπαιτιότητας. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Καλαμάτας κος Παν. Νίκας δεσμεύτηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, παρουσία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και όλων όσοι από μας είχαμε παραβρεθεί στην συνεδρίαση αυτή, ότι δεν θα μας μετακινήσει προτού βρεθεί αντίστοιχος χώρος με αυτόν που έχουμε και με την επισήμανση ότι θα συμφωνούμε και εμείς.

Δια της παρούσης, σας καταθέτουμε και εγγράφως όσα προφορικά σας είχαμε αναφέρει στην μεταξύ των εκπροσώπων μας συνάντηση. Όπως ήδη γνωρίζετε, είχαμε δύο κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Δήμαρχο της πόλης μας με μοναδικό θέμα συζήτησης το κτηριακό. Αρχικά μας υπέδειξε χώρο πίσω από το κεντρικό κτήριο του ΟΣΕ, ο οποίος ήταν πολύ μικρός, μετά βίας κάλυπτε την ανάγκη ενός ιατρείου, χωρίς χώρο υποδοχής αλλά ούτε και αναμονής και ήταν σε άθλια κατάσταση. Στην συνέχεια μας υπέδειξε έναν άλλον, τον οποίον η ΤΡΕΝΟΣΕ δεν είχε καν παραχωρήσει στον Δήμο.

Στην δεύτερη συνάντηση που είχαμε του προτείναμε τέσσερις χώρους μέσα στην πόλη, που προέκυψαν μετά την μετακίνηση των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά μας απάντησε αρνητικά και για τους τέσσερις, λέγοντας ότι προτίθεται να τους διαθέσει σε άλλους φορείς. Μας υπέδειξε το χώρο, που στεγαζόταν το Δημοτικό Ιατρείο στην Σανταρόζα και Παπανικολή, χώρο τον οποίο από το 2012 είχαμε αποκλείσει ως μικρό, μακριά από το κέντρο της πόλης και κυρίως μακριά από τις περιοχές από όπου προέρχονται οι ασθενείς μας. Μετά τον αποκλεισμό του χώρου του Δημοτικού Ιατρείου από μας, μας πρότεινε να βρούμε έναν χώρο από ιδιώτη και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα μας χορηγεί 6.000 ευρώ ετησίως για την ενοικίαση του, γεγονός που αμφισβητούμε γνωρίζοντας τα οικονομικά του Δήμου αλλά και την αθέτηση των μέχρι σήμερα υποσχέσεών του απέναντί μας.

Τέλος προτείναμε, μέσω της δικής σας επιστολής προς τον Δήμαρχο, και αυτό γιατί ο χώρος που στεγάζεται το Ιατρείο Αλληλεγγύης έχει παραχωρηθεί στον Σύλλογό σας, να παραμείνουμε στον χώρο μας, μέχρι να ολοκληρωθεί μέρος της πτέρυγας της Καρδιολογικής κλινικής του Παλαιού Νοσοκομείου, χώρος που προβλέπεται να εγκατασταθούν διάφορες κοινωνικές δομές, όπου και συμβιβαζόμαστε να μεταφερθούμε, αφού δεν υπάρχει άλλη πρόταση.

Θεωρούμε ότι οι λόγοι που συστάθηκε το Ιατρείο Αλληλεγγύης δεν έχουν εκλείψει. Παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται στο Ιατρείο λόγω του Νομού 4368/2016, ο οποίος επιτρέπει τους ανασφάλιστους να απευθύνονται στις δημόσιες δομές υγείας, παρατηρείται αφενός αύξηση των ασθενών που προσέρχονται γιατί δεν μπορούν να  καλύψουν το κόστος συμμετοχής τους για την αγορά των φαρμάκων τους και αφετέρου παραμένει το θέμα όσων δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και ζουν στην πόλη και το νομό μας.           

Κλείνοντας την επιστολή μας και γνωρίζοντας την κατά τα άλλα «κομψή» άρνηση του Δημάρχου να διαθέσει χώρο στην πτέρυγα της Καρδιολογικής, στην οποία ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες, σαν γνωρίζουμε ότι η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας, που αποτελεί έναν από τους φορείς που στήριξε και στηρίζει τις δράσεις του Ιατρείου Αλληλεγγύης, είχε υπογράψει το έγγραφο υποστήριξης του Δημάρχου στο να διεκδικήσει και τελικά να λάβει την πτέρυγα της Καρδιολογικής κλινικής του Παλαιού Νοσοκομείου για να στεγάσει τις κοινωνικές δομές της πόλης.

Επισημαίνουμε ότι υπάρχει ένα δυσβάσταχτο κόστος για την μεταφορά του εξοπλισμού του Ιατρείου από έναν χώρο σε άλλο και ενδεικτικά αναφέρουμε την μεταφορά της οδοντιατρικής έδρας.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, εμμένουμε στην θέση μας να παραμείνουμε στο χώρο, που λειτουργούμε έως σήμερα, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση της πτέρυγας της Καρδιολογικής κλινικής όπου και προτείνουμε να μεταφερθούμε, προκειμένου να συνεχίσουμε να προσφέρουμε απρόσκοπτα της υπηρεσίες μας σε όσους συμπολίτες μας τις χρειάζονται.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Αναστάσιος Πουλόπουλος
Η Γραμματέας Φεβρωνία Εξακουστίδου»

Της Μαρίας Νίκα