Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 18:13

Η Αγιάννα, ο Δήμος Καλαμάτας και τα "πλούσια" παιδιά του…

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ 
Το κόλπο για να μεταφέρει τις δικές του ευθύνες και ιδιαίτερα τις δικές του οικονομικές υποχρεώσεις σε δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που ελέγχονται από το Δήμο, έχει βρει ο Δήμος Καλαμάτας. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα η παραχώρηση της εκκλησίας της Αγιάννας στην εταιρία της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας. Προφανώς ο Δήμος θέλει να φορτώσει στην εταιρία το κόστος της φροντίδας της εκκλησίας της Αγιάννας. Όμως ο σκοπός της εταιρίας δεν είναι να αναλαμβάνει οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου. Υπάρχει επίσης το ηθικό ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με την παραβίαση της βούλησης των δωρητριών της εκκλησίας, των αδελφών Φλέσσα, που πρόσφεραν την Αγιάννα και τον περιβάλλοντα χώρο της στο Δήμο και μόνο…

Βέβαια αυτή η τακτική που ακολουθεί ο Δήμος έχει ξεκινήσει από χρόνια πριν, από τη ΔΕΥΑΚ, την οποία ο Δήμος Καλαμάτας «αρμέγει» οικονομικά από τότε που παρουσιάζει πλεονάσματα. Ο Δήμος Καλαμάτας «ανακάλυψε» ότι η ΔΕΥΑΚ του χρωστάει κάποια εκατομμύρια ευρώ, εφηύρε το λεγόμενο «αλληλόχρεο» και εισπράττει κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες ευρώ μέχρι να καλυφθεί το υποτιθέμενο χρέος της δημοτικής επιχείρησης. Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για κανένα χρέος, γιατί η ΔΕΥΑΚ αυτά που χρώσταγε στο Δήμο τα πλήρωνε με εργασίες που πραγματοποιούσε η ίδια για λογαριασμό του. Και πέραν αυτών,  ο Δήμος επιδιώκει να βάλει και με άλλο τρόπο χέρι στα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ, όπως όταν επιχείρησε να χρηματοδοτήσει με πιστώσεις από τη δημοτική επιχείρηση μέρος του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών.
Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση της Αγιάννας στην Κεντρική Αγορά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία η διάρκεια της παραχώρησης να είναι για 30 χρόνια.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, αιτιολόγησε την αναγκαιότητα της παραχώρησης ως εξής: «Κοιτάξτε, η Άγια Άννα με μία οικοπεδική έκταση, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Καλαμάτας. Υπάρχει μία επιτροπή κατοίκων εκεί που φροντίζει, είναι κατεπείγον να γίνουν κάποιες εργασίες εκεί και να υπάρχει μία στενότερη παρακολούθηση του χώρου, γιατί λειτουργεί και ως χώρος αναψυχής για τους περίοικους. Δίνεται στην Αγορά, δηλαδή σε υπηρεσία του Δήμου, να φροντίζει το συγκεκριμένο χώρο, με ένα χρησιδάνειο για πενήντα χρόνια να κάνει την λειτουργία, να κάνει την αρτοκλασία, να φροντίζει το πράσινο και να το έχει και καθαρό τον χώρο. Αυτό είναι όλο και όλο. Του Δήμου περιουσιακό στοιχείο δίνεται στο παιδί του στην αγορά. Αυτό είναι».
Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του θέματος υποστήριξαν ότι ο λόγος για τον οποίο ο Δήμος παραχωρεί την Αγιάννα στην εταιρία της Κεντρικής Αγοράς είναι προκειμένου να αναλάβει εκείνη το κόστος της φροντίδας του χώρου. Ο δήμαρχος κ. Νίκας το παραδέχτηκε ότι έτσι είναι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το ζητούμενο. Για αυτό το δίνουμε. Για να πηγαίνει με κόστος της Αγοράς. Και να εποπτεύει που είναι και δίπλα και να έχει και έναν άγιο να την προστατεύει. Να έχει τον άγιό της, να κάνει το πανηγύρι της κάθε χρόνο»...
Στ.Μ.