Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 23:21

Σχέδιο για τo ζωντάνεμα των χωριών του Ταϋγέτου με την υποστήριξη του Αλέξη Χαρίτση

Ο Αλέξης Χαρίτσης με την Παναγιώτα Κοζομπόλη ανάμεσα στον Μανώλη Μάκαρη και τον Μιχάλη Αντωνόπουλο (δεξιά) Ο Αλέξης Χαρίτσης με την Παναγιώτα Κοζομπόλη ανάμεσα στον Μανώλη Μάκαρη και τον Μιχάλη Αντωνόπουλο (δεξιά)

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ 
Μια πρώτη συζήτηση για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα αποσκοπεί στο ζωντάνεμα των χωριών της Αλαγονίας Ταϋγέτου είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, με συνεργάτες του. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων κατέθεσαν προτάσεις για έργα και παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν, με κυριότερο τη νέα χάραξη της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης από την Καλαμάτα μέχρι τους Πέντε Δρόμους. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται οι προτάσεις να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και να ιεραρχηθούν οι παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν, για τις οποίες ο Αλέξης Χαρίτσης και οι συνεργάτες του τόνισαν ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα προκειμένου να υλοποιηθούν. Ο αναπληρωτής υπουργός, που γνωρίζει καλά τόσο την κατάσταση της περιοχής όσο και τις δυνατότητές της, υποσχέθηκε ότι η συνεργασία του με τους εκπροσώπους των Συλλόγων θα είναι τακτική και ουσιαστική…

Τη συζήτηση, που προκλήθηκε ύστερα από αίτημα των εκπροσώπων των Συλλόγων, συντόνισε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης που κατάγεται από την Αλαγονία και το Λαδά. Παραβρέθηκαν, εκτός από τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων, η βουλευτής Παναγιώτα Κοζομπόλη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλης Μάκαρης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Πατσαρίνος κ.ά
ALAGONIOI-MASOURIDHS-PAN-ISSARHS-GIANN-23-03-17.jpgΟι εκπρόσωποι των Συλλόγων (Νικήτας Βεργινάδης από τη Νέδουσα, Παναγιώτης Μασουρίδης από την Αρτεμισία, Γιάννης Ίσσαρης από το Καρβέλι, Αντώνης Καζάκος από την Αλαγονία, Γιώργος Βουτσής από το Λαδά κ.ά) τόνισαν ότι το κύριο θέμα είναι η βελτίωση της πρόσβασης στα χωριά της Αλαγονίας, κάτι που είπαν ότι θα επιτευχθεί με νέα χάραξη της εθνικής οδού, από το φαράγγι του Νέδοντα και από την Καλαμάτα μέχρι τους Πέντε Δρόμους. Ζήτησαν την αποκατάσταση του ξυλουργικού εργοστασίου της Αρτεμισίας, για την αξιοποίηση του οποίου όμως οι απόψεις διίστανται. Άλλοι ζήτησαν το εργοστάσιο να ξαναλειτουργήσει και να δουλέψει ο κόσμος, άλλοι όμως ανέφεραν ότι στο εργοστάσιο πρέπει να στεγαστεί η έδρα ενός περιβαλλοντικού πάρκου για τη χλωρίδα και την πανίδα του Ταϋγέτου. Μέρος της συζήτησης παρακολούθησε και ο δασολόγος του Δασαρχείου Καλαμάτας, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι για την αποκατάσταση του εργοστασίου υπάρχει έτοιμη μελέτη. Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση του κτιρίου, με δικαιούχο του έργου όμως το Δήμο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι της περιοχής θα πρέπει να επιλέξουν πως θέλουν να αξιοποιηθεί το ιστορικό κτίριο. Ζητήθηκε επίσης η υποστήριξη επενδύσεων ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, η πλήρης αναπαλαίωση της Μονής της Σιδηρόπορτας στο Καρβέλι, η αποκατάσταση των μονοπατιών του Ταϋγέτου για την προσέλκυση φυσιολατρών, η αναστύλωση του παλιού γεφυριού στα Λαδοκάρβελα, η αξιοποίηση του αγροκηπίου της Αλαγονίας για τη δραστηριότητα τοπικών μικρών συνεταιρισμών, η υποστήριξη του φεστιβάλ της Μουσικής Σύναξης Ταϋγέτου, το οποίο έχει διακοπεί παρά την επιτυχία του, η συνέχιση της αναδάσωσης σε καμένες εκτάσεις, η αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος από τις επιδρομές των αγριογούρουνων και των άγριων βοοειδών σε καλλιέργειες, η απαλλαγή από την πληγή, όπως χαρακτηρίστηκε, της Μαραθόλακκας όπου γίνεται η επεξεργασία των σκουπιδιών κ.ά.
Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ζωντάνεμα των χωριών του Ταϋγέτου και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να βοηθήσει για την υλοποίηση πτυχών αυτού του σχεδίου, μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ, οι προκηρύξεις των οποίων θα στοχεύουν εκεί που θα εστιάζει το συγκεκριμένο σχέδιο.
ALAGONIOI-KAZAKOS-ANT-23-03-17.jpgΥπογράμμισε επίσης ότι επιβάλλεται να προχωρήσει η διαδικασία για τη σύσταση φορέα διαχείρισης του Ταϋγέτου, μέσα από τον οποίο θα προωθηθούν τα σχέδια για το ζωντάνεμα και ταυτόχρονα την προστασία της περιοχής. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος από το Δασαρχείο ενημέρωσε ότι το σχέδιο για τον φορέα διαχείρισης παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και ότι υπάρχει μια προοπτική ώστε ο φορέας διαχείρισης του Ταϋγέτου, όταν συσταθεί, να ενοποιηθεί με τον φορέα διαχείρισης του Πάρνωνα που έχει συσταθεί και βρίσκεται σε δραστηριότητα.
Ο Αλέξης Χαρίτσης έδειξε επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φεστιβάλ της Μουσικής Σύναξης Ταϋγέτου, το οποίο είχε παρακολουθήσει στο παρελθόν και μάλιστα ανήγγειλε ότι πιθανότατα θα υποστηριχθεί απ’ ευθείας από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Πάντως τόνισε ότι τα προβλήματα στα χωριά της Αλαγονίας είναι πολλά και πολυποίκιλα αλλά οι δυνατότητες του κράτους για την αντιμετώπισή τους περιορισμένες. Επέμεινε λοιπόν ότι το κύριο είναι να υπάρχει ένα σχέδιο με ιεραρχημένα μέτρα για την ανάπτυξη της περιοχής, ώστε ό,τι γίνεται να αποδίδει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η συνάντηση και συζήτηση για το ζωντάνεμα των χωριών της Αλαγονίας έγινε στο καφενείο του Κώστα Μπαρσίνικα, απέναντι από την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.
Στ.Μ.