Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 21:33

Επιφυλάξεις του Δήμου για την πολιτική του υπουργείου για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ως κριτήρια για τη στήριξη των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων το υπουργείο Πολιτισμού έχει προσδιορίσει την επαγγελματική θεατρική δραστηριότητα, το ποσοστό οικονομικής στήριξης από τους Δήμους, την ύπαρξη καλλιτεχνικής διεύθυνσης και τις συνέργειες με σημαντικούς θεσμούς όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ Αθηνών. Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, το μόνο κριτήριο που καλύπτεται ικανοποιητικά είναι η οικονομική στήριξη του Δήμου, ενώ ούτε συνεχή επαγγελματική δραστηριότητα έχει να επιδείξει ούτε υπάρχει καλλιτεχνική διεύθυνση ούτε έχει συνεργήσει τα τελευταία χρόνια με κάποιο σημαντικό θεσμό…

Στο θέμα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή σχόλιο του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Χάρη Βγενή για την παράσταση «Φόβος» του Τσβάιχ, σε σκηνοθεσία της Έλενας Πέγκα (παραγωγή 2015-΄16). Ο Χάρης Βγενής σχολίασε ότι «βάλατε το ΔΗΠΕΘΕΚ 90.000 ευρώ μέσα».
Ο δήμαρχος δεν απάντησε στο σχόλιο του Χάρη Βγενή, τόνισε όμως ότι τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα θα μπορέσουν να επιβιώσουν μόνο εάν λειτουργήσουν ως πραγματικά περιφερειακοί οργανισμοί με χρηματοδότηση όχι μόνο από το Δήμο στον οποίο ανήκουν αλλά και από τις Περιφέρειες όπως και από τους μεγάλους Δήμους των Περιφερειών. Άφησε λοιπόν ο δήμαρχος να εννοηθεί ότι αυτά που ζητάει το υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορούν να γίνουν με την πολύ περιορισμένη επιχορήγηση που διαθέτει το κράτος και γι’ αυτό το υπουργείο θα πρέπει να εισακούσει την πρόταση του Δήμου για την περιφερειακή οικονομική υποστήριξη των ΔΗΠΕΘΕ. Τέλος ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Σε ό,τι αφορά το σχόλιο του Χάρη Βγενή ο πρώην πρόεδρος της Φάρις, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, τόνισε ότι καμία θεατρική παράσταση δεν βγάζει κέρδος και ειδικά για την παράσταση που σκηνοθέτησε η Έλενα Πέγκα υποστήριξε ότι έδωσε στο ΔΗΠΕΘΕΚ εξωστρέφεια, καθώς παρουσιάστηκε για ικανό διάστημα και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
Τέλος, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος για την πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά τα ΔΗΠΕΘΕ σημειώνονται τα εξής: «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γνωστοποίησε τις Πολιτισμικές Δράσεις και τις Ανοιχτές Προκλήσεις για το 2017. Για τα ΔΗΠΕΘΕ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το 2017 το ΥΠΠΟΑ κάνει ένα πρώτο βήμα για την αναμόρφωση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η επαγγελματική θεατρική δραστηριότητα, η οικονομική στήριξη των Δήμων, η ύπαρξη Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και οι συνέργειες, π.χ. με το Φεστιβάλ Αθηνών. Έτσι, προκειμένου να επιτευχθεί ορθολογικότερη κατανομή των ήδη περιορισμένων οικονομικών πόρων του ΥΠΠΟΑ, τα ποσά επιχορήγησης των ΔΗΠΕΘΕ για το 2017 θα διαφοροποιηθούν σύμφωνα με ένα σύνολο αντικειμενικών κριτηρίων.
Μετά από προσεκτική εξέταση των δεδομένων οι επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ θα κατανεμηθούν το 2017 ως εξής: Τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κρήτης, Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Λάρισας θα λάβουν το καθένα επιχορήγηση 60.000 ευρώ. Τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Ρούμελης, Κομοτηνής, Καλαμάτας και Βέροιας θα λάβουν επιχορήγηση 46.500. Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα πάρει επιχορήγηση 30.000 ευρώ. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας βρίσκεται ήδη εκτός Δικτύου αφού τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ.
Η περίοδος αυτή θα είναι μεταβατική προκειμένου να δοθεί στα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και στους Δήμους που τα στηρίζουν καθώς και στις Περιφέρειες οι οποίες εκ του νόμου συμμετέχουν στις προγραμματισμένες συμβάσεις, η δυνατότητα να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια και η αναθεώρηση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης για τα επόμενα χρόνια».
Είναι βέβαιο πως, με αυτά τα λίγα χρήματα, ουσιαστική βοήθεια προς το θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Η επιβίωση των ΔΗΠΕΘΕ εξαρτάται από τη θεσμική κατοχύρωση του περιφερειακού τους ρόλου (ένα ΔΗΠΕΘΕ σε κάθε Περιφέρεια), καθώς και από την ουσιαστική οικονομική υποστήριξή τους από το Δήμο έδρας (φυσικά), το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και τους Περιφερειακούς Δήμους (τουλάχιστον τους πολυπληθείς), με την υποχρέωση παραστάσεων σε αυτούς από το ΔΗΠΕΘΕ. Επίσης, πρέπει θεσμικά να προβλεφθεί η συνεργασία μεταξύ ΔΗΠΕΘΕ και κρατικών Σκηνών».
Στ.Μ.